Kadınların maruz kaldığı şiddete sessiz kalmamak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi Düzce’de dikkat çeken bir etkinlik düzenlendi. Avni Akyol Parkı girişi Zabıta Noktası’nda Paldır Küldür Tiyatro grubu tarafından hazırlanan gösteriyi vatandaşlar da ilgiyle izledi.

Oyun gereği, kız çocuğunun elinden tutup, üzerinde beyaz bir elbiseyle yolda yürüyen kadını bir erkek kollarında tutarak çekmeye çalışıyor ve sonrasında bıçaklayarak öldürüyor. Çığlık atarak bıçaklanan kadının yanına gelen vatandaşlar kanlar içerisinde kalan kadının üzerine karanfil atıyor.



“Ölüm olmasın”
Paldır Küldür Tiyatro Grubu Eğitmeni Emine Zabunoğulu, 8 Mart’a özel hazırladıkları tiyatro oyunu için şunları kaydetti:

Sokak oyunumuzda kadına şiddeti, çocuklarımıza yapılan şiddeti canlandırdık. Kadına yapılanları burada anlatmaya çalışsak da yeterli olmuyor. O yüzden şiddete hayır. Çocuklara kıymayalım, onlar bizim evlatlarımız geleceğimiz, onlar sizin ananız onlar sizin bacınız. Ölüm olmasın güzellik olsun.”



“650 çocuk cinsel istismara maruz kalmaktadır”
Gösteride bıçaklanan kadın rolünü üstlenen Tiyatro Grubu Üyesi Ayşin Yeşilırmak Türkiye’nin kadına yönelik cinayet sıralamasında 41 ülke arasında 13. sırada olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadına yönelik aile içi şiddet araştırmasına göre her 10 kadından 4’ü eşi ya da erkek arkadaşı tarafından fiziksel şiddet görmektedir. 2015 yılından itibaren geçtiğimiz Ocak ayına kadar 996 geleceğin anaları ülkemizde erkekler tarafından canice katledildi. Ülkemiz cinayet sıralamasında 41 ülke arasından 13. sırada yer alıyor. Türkiye cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işlenmektedir. Her ay en az 650 çocuk cinsel istismara maruz kalmaktadır. Ülkemiz ne yazık ki çocuk istismarında 3. sırada.”



Yeşilırmak son olarak, kadına şiddete sesiz kalmamak için bu etkinliği düzenlediklerini ifade etti.

“Biz Paldır Küldür Tiyatro topluluğu olarak, ülkemizin kanayan yarası olan kadına şiddet ve çocuk istismarı olayına tepkisiz kalamadık. Madde bağımlılığı oyunumuzdaki gibi yine sesimizi halktan biri olarak sokaklarda duyurmak istedik.”
Öte yandan oyunun sonunda sokak tiyatrosunu izleyen kadınlara karanfil dağıtılarak Kadınlar Günü kutlandı.

Haber: H. GÜRSOY