İthal kurbanlık kesmek sevap mı? Dişi kurbanlık neden kesilmemeli? Bu sorular vatandaşların kafasında yer etti. Kurban keseceklerin kafasını karıştıran bu soruların yanıtını Düzce İl Müftüsü Alaaddin Gürpınar'dan aldık.

İşte Müftü'nün cevapları; “Kurban edilecek hayvanın taşıyıcılığı varsa yani o hayvan gebeyse kesilmemeli. Çünkü o hayvanın ekonomik değeri var. Kesildiğinde buzağısı ölecektir. Kurban bayramının en önemli özelliği sevap işlerken hayvanların canının yanmamasıdır. Özellikle kısır gebe olmayan hayvan kurban edilmelidir."

Hangi hayvanlar kurban olur sorusuna da cevap veren Gürpınar, her hayvanın kurban olmayacağını vurguladı. Gürpınar; "Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir." dedi.

Kurban kesilirken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da bilgiler veren Gürpınar şunları kaydetti; "Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. İster kurbanlık olsun ister etlik, hayvanın kesimi esnasında; hayvana fazla eziyet vermemek esastır. Bunun için kesim sırasında hayvanın elektrik veya narkoz vererek şok ile bayıltılması, bu hayvanın kurban olarak kabul edilmesine engel kusurlardan sayılmaz. Şayet hayvan, henüz kesilmeden, şokun etkisiyle ölürse; o, kurban olamayacağı gibi eti de yenmez. Çeşitli amaçlarla kısırlaştırılmış veya burularak hadım hale getirilmiş hayvanlar kurban olarak kesilebilir. Kurban açısından bu herhangi bir eksiklik oluşturmamaktadır."

Haber; R. BAL