Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, Kuzey’den geleceği öngörülen soğuk hava dalgasının, Ağustos ayında Karadeniz ve Marmara’da kuvvetli yağmur, dolu, rüzgar ve hortum riskinin olduğunu belirtti.
 
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tek, şöyle konuştu:
"Ağustos ile birlikte Basra'dan gelen bir sistem var. Bunun etkisinden dolayı özellikle Karadeniz'de, İstanbul ile birlikte kıyı bölgelerde nem değerleri çok yükseliyor. Eskiler söylerler zaten, 'Ağustos ayı çürük ayıdır. Ağustos ayında tarhana yapılmaz. Yaparsanız bozulur' Onun için Eylül-Ekimi beklemeniz gerekiyor. Eylül-Ekim aylarında Basra'nın etkisi azaldığından dolayı nem oranı biraz daha düşecek"
 
“Düşen sıcaklıklar sele neden oldu”
 
Haziran ve Temmuz aylarının mevsim normallerinin altında geçtiğini belirten Adil Tek, serin havaların, deniz suyu sıcaklıkları ve nemden dolayı kuvvetli yağışları getirdiğini belirtti. Yaşanan afetler hakkında da konuşan Tek, şunları söyledi:
“Trabzon Araklı'da oluşan seller, yine Düzce'de meydana gelen sel felaketleri, bu kuzeyden gelen serin hava ve yükselen deniz suyu sıcaklıkları dolayısıyla yaşandı. Ağustos ayında bu hafta her ne kadar sıcak görünse de, iklim modelleri sonuçlarına göre Ağustos'un Marmara, Kuzey Ege ve Karadeniz'de mevsim normallerini altında geçeceği görünüyor. Bu da yine bir sel felaketi olasılığını artırıyor. Yani kuvvetli yağışlar olma olasılığını artırıyor. Deniz suyu sıcaklıkları önemli burada.”
 
“Ağustos’ta kuvvetli yağış riski var”

Ağustos ayında yaşanabilecek doğa olaylarına işaret eden Adil Tek, şu ifadelerde bulundu:
“Deniz suyu sıcaklıkları Akdeniz'de 28-29 derecelere kadar çıktı. Karadeniz'de de 23-25 derece arasında değişiyor. Bu sıcaklık değerlerinin altında gelen bir hava parseli, kuvvetli yağışları, fırtınaları, kuvvetli çekirdekleri, süper hücre tarzı yapılanmaları oluşturuyor. Kuzey'den böyle bir serin hava gelirse ki gözüküyor, Ağustos için Karadeniz ve Marmara'da hücre oluşumu, kuvvetli dolu yağışı oluşumu, hortum oluşumu riskleri bulunuyor.”

HABER: M.KADAŞ