Diyanet İşleri Başkanlığı, resmi internet sitesinde yaptığı nikah tanımıyla bulûğ çağına girmiş 9 yaşındaki kızların ve 12 yaşındaki erkeğin evlenebileceğini açıkladı. Hatta 9 yaşındaki kızların gebe kalabileceği ve 12 yaşındaki erkeklerin de baba olabileceğini belirtti. Gelen tepkiler üzerine ise diyanet tarafından haberlerin asılsız olduğu ve gerçeği yansıtmadığı şeklinde açıklama yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu fetvası üzerine ise CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Karaüç ve partililer ayağa kalktı.

“Her şeyden önce insanlığa, ahlaka ve insanlığa aykırıdır”
“Amaçsız, fakatsız bütün kadınlar, bütün anneler tek ses tek yürek olarak karanlık ellere karşı duracağız.” diyen Karaüç yaptığı açıklamada diyaneti uyararak şunları kaydetti:

“Verdiğiniz fetva anayasamıza medeni kanunun evlendirme ehliyetiyle ilgili emredici hükümlerine ve çocuk haklarını korumaya yönelik düzenlenmiş olan uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Ama her şeyden önce insanlığa, ahlaka ve insanlığa aykırıdır. Resmi sitenizden yapmış olduğunuz açıklamayı şuan yalanlamış olsanız dahi nasıl bir algı yönetimi yaptığınızın farkındayız. Elimizi yakanızdan çekmeyeceğiz. O maddelerin orada kalması basın açıklamasında samimi olmadığınızın ispatıdır. Defalarca dile getirdiğimiz gibi çocuklarımızın geleceğine, çocuklarımızın yarınlarına ve çocuklarımıza uzanacak karanlık ellere karşı biz kadınlar set olacağız.”

“Çocuk istismarı ve tecavüzlerin birçoğu dini nikah adı altında yapılıyor”
Konunun siyaset üstü bir konu olduğunu belirten iktidara seslenen Karaüç şöyle konuştu:

“Ülkenin halen kanayan yarası çocuk istismarı olayına bir kereden bir şey olmaz diyen bakanınızı soru önergesine karşı alkış tutup hakladığınız bakan ve kurumları unutmadık. Müftülüklere resmi nikah yetkisi verilmesi yasasına tepki gösterirken bu tasarı büyük bir gaflettir demiştik. Bugün bu gafleti bir kez daha yaşadık. Çocuk istismarlarının ve tecavüzlerin büyük bir çoğunluğunun dini nikah adı altında yapılıyor olması diyanetin çocuk yaşta evliliği teşvik eden fetvası ile bir kez daha yüzümüze çarptı.”

“Çocuk istismarına açıkça teşvik”
Bu fetvaların açıkça çocuk istismarına teşvik olduğunu kaydeden CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Karaüç son olarak şöyle konuştu:

“Biz kadınlar olarak çocuklarımızın korunması, geleceğimizin korunması, çocuk haklarının savunulması için mevcut hükümeti bir kez daha yeniden göreve çağırıyoruz. Atatürk devrimlerinin koruyucusu kadınlar olarak toplum ahlakını yok eden çocuk istismarına açıkça teşvik eden bu ve benzeri fetvalara, açıklamalara, söylemlere asla izin vermeyeceğimizi, mücadelemize çok daha kararlı, çok daha dirençli devam edeceğimizi duyuruyoruz. Türkiye Cumhuriyeti laik sosyal bir hukuk devletidir. Karanlık zihniyetlere teslim olmayacağız. Ülkemizi karanlık zihniyetlerin yönetmesine izin vermeyeceğiz. Yaşasın tam bağımsız, laik, sosyal, hukuk devleti. Yaşasın örgütlü kadın mücadelemiz.”

Haber: Ö.YILMAZ