İyi Parti İl Başkanı Ercan Katırcıoğlu’ndan TMO’nun fındık satışına ilişkin yaptığı açıklamaya ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Geçtiğimiz günlerde TMO’nun fındık satışından vazgeçmesi talebinde bulunan Katırcıoğlu, TMO’nun vazgeçmemesini gözlemlediklerinin belirterek yaptığı açıklama ile de üreticiyi kaderine terk ettiğini söyledi.

“Zamanlaması manidar”
Fındık alımı yapan yabancı firmaların depolarının boşaldığı bir zamanda TMO’nun fındığı satışa çıkarmasına ‘manidar’ gözüyle bakan Katırcıoğlu şu ifadelerde bulundu:

“TMO deposunda ki fındığı satmamalı ve talep ortamının artmasını sağlayarak fiyatların yükselmesini sağlamalıdır. TMO’nun görevi üretici lehine hareket etmektir. TMO’nun birkaç ay direnç göstermesi durumunda fındık fiyatları uçacaktır. Tekel firmanın fındık ihtiyacını karşılayacak başka bir ülke veya kurum yoktur. TMO depolarında şuan yeşil altın bulunmaktadır. TMO ise bu altını bakır fiyatına satışa çıkaracaktır.”

“TMO kimin safındadır?”
“Fındık konusunda TMO’nun görevi arz fazlası fındığı almak ve rekabet ortamını oluşturmak değil midir?” diye soran Katırcıoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“ TMO’nun alım yaptığı fiyatı hiçe sayan ve üreticiyi sömüren tekel yapılaşma için değişen hiçbir şey yoktur. Üreticiden alamadığı fındığı TMO’dan alacaktır. TMO’da bulunan fındığı talep zaten tekel yapıya hizmet eden sanayiciler ve tüccarlardır. Ayrıca TMO’nun müdahale alımı hiçbir işe yaramamıştır çünkü TMO’nun alım fiyatı taban fiyat olarak belirlenmemiş ve Tarım Bakanlığınca tekel firmaya bu yönde yaptırım uygulatılmamıştır. TMO bu satış kararı ile kimin safında yer almaktadır?”

“Düzce’nin 3 milletvekili bu sorunu Külliye’ye taşıdı mı?”
AK Partili Vekillere yüklenen Katırcıoğlu şu ifadelerde bulundu:

“AKP tarafından ‘milletin evi’’ olduğunu iddia edilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesine hangi fındık üreticisi gidebilmiş ve fındık sektöründe ki kaos ortamını, sömürü düzenini anlatabilmiştir? Oysaki rekolteye itiraz eden, şerh düşen ve Tarım Bakanlığının açıkladığı rekolteye itiraz eden sanayici ve tüccarlar sık sık Cumhurbaşkanlığı Külliyesine gidebilmekte ve toplu fotoğraf çektirmektedir. Düzce’nin 3 milletvekili bu sorunu Külliye’ye taşımışlar mıdır? Taşımamışlarsa neyi beklemektedirler?”

“Fındık, yerli mi değildir yoksa milli mi değildir?”
AK Parti’nın “Kaos mu, istikrar mı?” diyerek 1 Kasım seçimlerini kazandığını ifade eden Katırcıoğlu on olarak şunları kaydetti:
“Şimdi ise ‘yerli ve milli’ söylemi ile hareket etmektedir. İyi Parti olarak üreticilere sesleniyoruz fındıkta ki istikrarsızlık ve vurdumduymazlık karşısında AKP neden susmaktadır, fındık sektöründeki olumsuzluklar için neden yargı harekete geçmemektedir, TMO neden üreticinin arkasında durmamaktadır? Şimdi dillerine pelesenk olan ‘yerli ve milli’’ söylemleri karşısında, fındık, yerli mi değildir yoksa milli mi değildir?”

Haber: Ö. YILMAZ