Düzcespor yararına olduğu lanse edilip 15 Ekim’de Anıtpark Meydanı’na kurulan ‘Osmanlı Yöresel Ürünler Pazarı’nın Düzce esnafına değil şehir dışından gelen satıcılara yarar sağladığı ortaya çıktı. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda Düzceli esnafa yer verilen pazarın ‘Kermes’ adı altında hizmet vermesi sayesinde fatura ve fiş kesmeyerek vergiden de muaf olan satıcılar yüzünden günlerdir Düzce esnafı büyük yara alıyor.  

Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren Düzce esnafı, bir de Düzce’nin takımı yararına düzenlenen etkinlikte kendilerine yer verilmemesi nedeniyle yara aldı. Kurulan pazar nedeniyle satışları yarı yarıya düşen Düzceli esnaflar durumdan yakındı.

“YEVMİYELERİ BİLE ÇIKARTAMIYORUZ”

Yevmiyelerin bile çıkmadığını belirten bir esnaf, “Anıtpark’a kurulan pazar gerçekten bizi etkiledi. Satışlarımız düştü. Şu anda satış yapmakta zorlanıyoruz. Yevmiyeler bazen çıkmıyor. İşler gerçekten zor. Pazarın etkisi baya var. Çünkü orada satış oluyor. Olumsuz yani, esnafı etkiliyor burada. Yalnız biz değil, bütün esnafları etkiliyor satış bakımından. Pazar kurulmadan önce işler iyiydi. Pazar kurulduktan sonra yarıya kadar düştü.” sözleriyle kendilerine uygulanan çifte standarttan dert yandı.

“ÜRÜNLER AÇIKTA SATILIYOR”

Konu ile ilgili bir sitem de Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı’dan geldi. Öncü Haber’e açıklamalarda bulunan Kayıkçı, “Usül dışı kurulan pazarların tamamına karşıyım, karşı olan bir insanım. Nedeni şudur; bir esnaftan hijyen istenebiliyor, Tarım İl Müdürlüğü gelip kontrol edebiliyor, işte maske, mesafe, temizlik, ateş ölçme konuşabiliniyor. Gördüğüm kadarıyla orada açıkta ürün satılıyor. Açıkça kebap yapmış, hangi el değdiği belli değil. Eldiven genellikle kullanılmıyor ama bu pazarı biz açtırmadık. Bizim bu pazardan haberimiz dahi olmadı.” sözleriyle pazar açılacağının haber verilmediğini açıkladı.

“BİZE SORULMADI”

Düzcespor yararına dendiği için durumu sineye çektiklerini belirten Kayıkçı, “İşin açıkçası budur. Yoksa esnaflık dışı, vergisiz, fişsiz, faturasız, hijyensiz yapılan hiçbir işi doğru bulmuyoruz. Hiçbir zaman da doğru bulmadık. Yanlıştır bize göre ama Düzcespor yararına deyince, Düzcespor’un şu anda içinde bulunduğu durumu biliyoruz. Biraz parasal sıkıntı olduğunu biliyoruz. Zaten bize de böyle bir şey sorulmadı. Burada ki izni verecek olan tabii ki belediyeler maliktir, onlara sormak daha doğru olur. Biz böyle şeylere karşıyız.” sözleriyle tavrını ortaya koydu.

“BURADA NE SATIYORLAR Kİ DÜZCE’DE YOK?”

Yöresel ürünler satışına karşı olmadığını söyleyen Kayıkçı, “Hangi yöreden hangi ürün bu Düzce’de yok ki? Cağ kebapsa o da var. İspir fasulyesiyse eğer konu o da var. İşte Antep baklavası ise o da var. Hangisi yok ki? Fakat festivaller yapıldığında, tabii masraflı şeyler, bunun içerisinden bir şeyler kotarılır mı diye düşünülüyor. Düzce’nin göbeğine, Düzce’nin en önemli yerine bu kurulabiliyor. Biz buna sonuna kadar karşıyız. Kermeslere karşıyız. Kermes yapılacaksa, okulunda yapsın. Şehrin göbeğinde kermes yapmanın anlamı ne? Bunlar yanlış, bunlar doğru şeyler değil. Şu an yapılanı hiçbir zaman ben bu kurumu temsilen değil, Düzceli bir vatandaş olarak doğru bulmuyorum. Açıkta satılan bir ürün, her tarafı sokak yol, her tarafı toz toprak ve vergisi yok, benim esnafımın da sattığı ürünler zaten. Burada ne satıyorlar ki Düzce’de yok? Bu doğru değil” diyerek pazarda Düzceli esnaflara yer verilmemesine tepki gösterdi.

“BURADA AÇIKTA ÜRÜN SATILIYOR”

Alanda maske takılmamasını da eleştiren Kayıkçı, “Özellikle pandeminin aşısı maskedir. Bunun olmadığı her yer doğru değil zaten. Partikül bunu yapıyor. Ben daha ötesine gidiyorum, pandemiyle ilgili ona karar versin. İl Sağlık Müdürlüğü buna karar versin. Tarım İl Müdürlüğü burada açıkta ürün satılıyor, hijyen mi değil mi o karar versin ama asıl kararı bunu oraya kim konuşlardıysa onlar versin. Buna karşı olan biri olarak, siz bana gelmeseydiniz ben bu konuda açıklama yapmazdım” dedi.

“BENİ DURDURAN TEK ŞEY DÜZCESPOR”

‘Beni durduran tek şey Düzcespor.’ diyen Kayıkçı, “Zor durumda olduğu içindir ama yapılan iş doğru değildir. Sağlıklı değildir. Halkın istediği bir şey olabilir, halk her şeyi isteyebilir ama oraya giden halka bir bakın isterseniz. Oradan geçmeyen insan biliyorum çünkü maske, mesafe, temizlik, gidin orada çekim yapın, doğru yapılıyorsa sözüm yok. O zaman bir tek şu tarafı kalır, vergi yok, fiş yok, fatura yok bu olur. Yani ben o taraftan esnafımı vurduğunu söylerim ama pandemiye karışamam. İlin pandemisini takip eden İl Sağlık Müdürlüğü’dür. Tarım İl Müdürlüğü’dür takip edecek olan, ben değilim ama böyle bir şeye izin veren kurumlar da Düzcespor’a bir katkı olsun diye vermişlerdir ama ne kadar doğrudur? Bana göre susayıp da tuzlu su içmek gibi bir şeydir. Hiçbir zaman susuzluğunuz gitmez” diyerek kurulan pazarın pandeminin artışına da katkısı olacağını belirtti. Pandeminin artışında katkısı mutlaka olacaktır.” ifadelerini kullandı.