Düzce Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı proje kapsamında 2016 yılında Düzce'nin 27 noktasına yerleştirilen Elektronik Denetim Sistemi (EDS) 1 Aralık’ta resmen devreye giriyor. Öncü Haber ekibi de yıllardır gerekliliği tartışma konusu olan Elektronik Denetim Sistemi’ni aktif hale getirilmeden önce Düzceliler’e sordu. Öncü Haber mikrofonlarına konuşan vatandaşların görüşleri ise şöyle:


“Yollarımız sistem için uygun değil”
 “30 yıllık taksiciyim.  Tabii bu uzun yıllar bu EDS kameraları burada.  Ama ben bu sistemin açılmasını istemiyorum. Bizim yollarımız EDS’ye uygun değil. Ben açılmasından taraf değilim. Açılmasını istemiyorum.”





“Bence sistem uygundur”

 “Bana göre sistem gereklidir. Düzce’de araç kullanan şoförlerin çoğu saygısız. Eğer bir caydırıcı bir önlem olursa şoförler için  güzel olur. Ara sokaklarda, caddelerde azami hız neyse herkes kuralına uyar. Ben yıllarca yurt dışında şoförlük yaptım. Kurallara uymazsan nasıl olacak bu iş ?  Mesela şuraya bir bisiklet yolu yaptılar. Motorluda o yoldan gidiyor yayalarda o yoldan gidiyor. Bunların önlemini almak lazım. Bence sistem uygundur.  Sistem devreye girsin herkes aracını ona göre kullansın. Bunu örneklerini yaşıyoruz. Şehir içinde 50 km hız yazıyorsa 80-90 km hızla gitmek kazayı ifade eder. Bence kurulsun ve herkes azami hızda gitsin.”






“Zaten adım başı trafik ışıkları var”

 “Bence EDS’ ye hiç gerek yok. Zaten adım başı trafik ışıkları var. Bu gün yeni bağlantı yolundan gelirken birinci ışıklardan ikinci ışıklara  100 metrelik yolu 3 dakikada geldik. Sabahları görün şuradaki trafiği. Bu yola EDS kursan ne olacak kurmasan ne olacak. Bence sisteme gerek yok.”




“Benim şahsi fikrim Düzce için EDS gereklidir”

 “Sistem bence  gereklidir. Bizim milletimiz kuralları bozmak için vardır. Arabaya bindiğimiz zaman gaz pedalı ile fren pedalını karıştırıyoruz. Araca bindiğimiz zaman basıyoruz gaza. Ne kadar çabuk gideriz onun derdindeyiz. Biraz yavaş gitsek, evimize 5 dakika geç gitsek bir şey kaybetmeyiz.  Denetim şart. Biz denetim yapmadığımız zaman bir birimizi yiyoruz. Yaya iken birbirimize çok saygılıyız ama arabaya bindiğimizde yayalara hiç saygı göstermiyoruz. Benim şahsi fikrim Düzce için EDS gereklidir.”



“Hız limitleri yükselirse bence uygun olur”

 “Bence sistem gereklidir. Hem güvenlik hem de  hız konusunda gereklidir. Ama hız limitleri biraz yüksek olması gerekiyor. Bu yollara ve bu arabalara göre hız limitleri düşük. Hız limitleri yükselirse bence uygun olur.”




“Vatandaşlara ceza yağacak”

“EDS’ nin gerekli olduğu yerde var gerekli olmadığı yerde var. Bizim limit konusunda sıkıntımız var. Duble yol yapmışlar  yollar çok güzel ama 70 km hızı geçemiyoruz. Bu limiti koyan insanlar acaba kendileri 70 km hızla mı gidiyor merak ediyorum. Vatandaşlara ceza yağacak sistem aktif olunca. Çileyi vatandaşlar çekecek. Ben sisteme karşı değilim ama hız limitlerinin biraz yükselmesi gerekiyor.”




“EDS Düzce için çözüm değil”

“Bence EDS gerekli değil. Çünkü bizim yollarımız bu sisteme uygun değil. Aşırı hız yapacak yollarımız yok. D-100 karayoluna EDS kurdular.  Oradaki trafik tıkanacak. İnsanlar EDS yüzünden yavaş gidecek ışıklara takılacak derken trafik sıkışacak. EDS Düzce için çözüm değil. Trafik cezaları caydırıcı ama kontrol yapılması gerekir. Genellikle gençler aşırı hız yapıyor bunu kontrol etmek gerekir. Ben sisteme karışıyım. Olmasını istemem. Düzce’nin trafiği sıkışacak. EDS ‘den daha önemli işler var önce onları yapsınlar Düzce’de.”




“Düzce’de vatandaşları sık boğaz ediyorlar”

“Sistem bence gerekli değil. Düzce halkı sokağa çıkıp birleşse bunu istemiyoruz dese bunu yapamazlar. Ben taksiciyim biz bu yollarda devamlı çalışıyoruz. Konuralp’e giderken 89 km hızla gittim için ceza yedim. 89 Km çok mu hızlı. Bu EDS’ler olmasın olmasın istemiyoruz. Biz artık Düzce yollarını biliyoruz. Biz bu yollarda hangi hız ile gideceğimizi biliyoruz. Düzce’de vatandaşları sık boğaz ediyorlar. Sistemin devreye girmesini istemiyoruz.”



“Bir an önce sistem devreye girsin”

“Bence EDS Düzce için gereklidir. Bu yollar, kavşaklar, ışıklar yetersiz. Bu sistem olduğu zaman herkes hak ettiği cezayı alsın. Gencecik çocuklar ölüyor bu yollarda. Bu gereklidir. Kim kural ihlali yapıyorsa cezasını alsın. Dünya neyi uyguluyorsa bizde uygulayalım. Bir an önce sistem devreye girsin ve kural neyse uygulansın.”