ABD Başkanı John Biden'ın 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili 'soykırım' ifadesi kullanmasına tepkiler çığ gibi büyümeye devam ediyor. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan STK DER üyeleri, Biden’ın açıklamalarını protesto ettiler.  Elçilik önüne tepki  çin ayna bırakan dernek üyeleri, Türk Halk Oyunları oynadılar.

Daha sonra Mehter Marşı eşliğinde basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Semih Kıbrıs,  “Bugün burada her yıl 24 Nisan tarihinde oynanan bir komediyi ve dünya huzurunu bozmaya kadar götürecek bir saçmalığı, bir sorumsuzluğu, yalan yanlış ve de yanlı, iddiayı kınamak için toplanmış bulunuyoruz. ABD Başkanı Joe Biden’in 1915 yılında yaşanmış olan mukatele ve tehcir olayını tarihi bilinçten uzak sözde SOYKIRIM olarak nitelendirmesini kabul etmiyor, reddediyor, yok hükmünde sayıyor ve şiddetle kınıyoruz. Bu amaçla Corona musibeti nedeniyle de çok az sayıda STK Başkanımla huzurunuzdayız. Tarihi, ilmi belgelerden uzak, bilgisizce, yalan yanlış ve yanlı bir ifade ile Başkan Biden, Ermeni lobisine siyasi borcuna mahsuben talihsiz ve hesapsız bir açıklama yapmıştır. Uluslararası Özel İhtisas komisyonlarının görevi olan tarihi konularda hüküm verme yetkisi, ABD Başkanı Biden’ın ne hakkıdır ne de haddidir. Buna ne hukuki ne de ahlaki noktada yetkisi ve salahiyeti yoktur.   Hiçbir gerçekliği olmayan, tarihi bilinçten uzak, meşruiyetten yoksun, yanlış, yalan ve yanlı bu nitelendirmenin dostane ilişkilere ve müttefikliğe uygun olmadığı da açıktır” diye konuştu.

“Asırlardır bu topraklarda birlikte, kardeşçe yaşadığımız Ermenileri, ütopik diasporanın çirkin emellerine kurban etmek ve tarihi çarpıtmaya kalkmak, ABD Başkanının görevi de haddi de değildir” diyen Kıbrıs, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Bu çarpıtmanın müttefikliğe, dostluğa, geleceğe, özellikle de Barış'a hiçbir olumlu katkısı olmayacağı gibi bilakis yeni yaraların, yeni problemlerin açılmasına sebep olacaktır.  Tarihi olayları değerlendirmek, tarihte olanları açıklamak, yorumlamak siyasetçilerin değil tarihi belgelere dayalı olmak üzere tarihçilerin, tarih bilimcilerin işidir. Bizler Milli ve Yerli duyguları zirvede, cennet TÜRKİYEMİZİN 81 İlinden 360’a yakın STK Başkanı olarak refleksle online, dijital ortamda toplandık. Uhdemizde bulunan özellikle Tarihçi ve Uluslararası ilişkiler uzmanlarımızla birlikte OYBİRLİĞİ ile bu Basın Açıklamasını hazırladık ve ABD Kamuoyunu, Başkan Joe Biden'ı ütopik değil gerçek tarihi bilgilerle aydınlatmak istiyoruz.

Başkan Joe Biden, sözde ermeni soykırımı gibi büyük bir yanlışı, yalanı gerçekmiş gibi gösterip Türkiye’ye siyasi şantaj yapmak istediğiniz aşikârdır. Bilinmelidir ki demokrasiye, barışa önem veren güçlü TÜRKİYE CUMHURİYETİ, siyasi ve benzeri şantajlara boyun eğecek bir devlet değildir. Şanlı tarihimiz, OSMANLI DEVLETİ'nden bu güne, değil soykırım, hiçbir leke sürülemeyecek kadar temizdir. Bu sözde yalanı ortaya atanların tarihi ise bir o kadar kan, gözyaşı ve soykırım acılarıyla doludur. Haksız, mesnetsiz, tarihi belgelere dayalı olmayan bu ütopik iddiaları kabul etmiyor, yıllardır başta ABD olmak üzere tarihi gerçekleri çarpıtan ülkeleri kınıyoruz.

Tarihi boyunca adaletten ayrılmayan ve hiçbir boyunduruğa boyun eğmeyen bu millete, şu veya bu baskılarla boyun eğdireceğini sananlar öyle anlaşılıyor ki tarihten ders almamışlar.

Türkiye, en zor şartlarda dahi dostluklara sahip çıkan, çok eski tarihlerde bile azınlıklara, gayri müslimlere mezalim yapmayan bilakis özgürce yaşama hakkı tanıyan şanlı tarihe sahip OSMANLI DEVLETİ'nin bakiyesi olarak her daim barıştan yana olmuş, dostluklara önem vermiş, her tür ayrımcılığa karşı çıkmış bir millet olmayı sürdüreceği gibi, haksızlıklara karşı da durmaya devam edecektir.

İslam ile kuşanmış bir millete isnat edilen ayırımcılık, ötekileştirme için Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur:

“Irkçılığa çağıran bizden değildir. Irkçılık davası uğruna savaşan bizden değildir. Irkçılık davası uğruna ölen bizden değildir.”

Çağ açıp çağ kapatan ecdat, hiçbir zaman nefsi için toprak fethetmemiştir. Çağırılmadığı ülkede kılıç sallamamıştır. Bunu Grandük Notoras, Bizanslılar'ın duygularını "Şehirde Latin külahı görmektense Türk sarığını yeğlerim" diye en veciz biçimde ifade etmişti. Bu sözü Notaras'a, Ortodokslar'ın 150 yıldır şahit oldukları ve dönemine göre çok ileri bir anlayış olan Osmanlı tecrübesi söyletmişti. Osmanlı Beyliği kurulduktan sonra, fethettiği bölgelerdeki halkın dinine karışmamış, onlara ibadet özgürlüğü vermişti.

Asılsız suçlamayı İnsan Haklarını savunma adına yaptığını söyleyen Başkan Biden, 610 yılından beri âlemlere nizam getiren dinimizin kutsal kitabı Kuran-ı Kerim’in, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin temelini oluşturduğunun farkında olmayan bir gaflet ve bilgisizlik içindedir. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır. Bunları, bizim yüzyıllar boyunca kayıt altına alınan şeffaf arşivlerimizden çıkan kaynaklardan okuyarak öğrenebilirler.

Tarihi bir gerçektir ki, Osmanlı topraklarında her türlü ihanetle karşılaşmış olan milletimiz, 1. Dünya Savaşında büyük zayiatlar vermiştir. Buna rağmen yaşananları kaderin acı bir hatırası olarak değerlendirmenin ötesinde başka hiçbir iddiada bulunmamıştır. Eğer tarihi belgelere bakılırsa görülür ki asıl soykırımı yapanlar, katliamı yapanlar, gittikleri her ülkeye kan ve gözyaşı bırakanlar, bugün milletimize suç isnat etmeye kalkan ülkelerdir.

Tarihi belgeler ışığı altında sormak isteriz:

Vietnam’da 4Milyon, Kore’de 3milyon, Kamboçya ve Laos’ta 1 milyon, Afganistan’da 1.5 milyon, Irak’ta 1milyon, Hiroşima ve Nagazaki’de 350 bin, ayrıca kendi topraklarında 15 milyon Kızılderiliyi kim katletmiştir? Bunlar soykırım mıdır? Yine yakın tarihte Suriye’de, Mısır’da yapılan katliamlara, Filistin mezalimine çanak tutan hangi eli kanlı devlettir?

Afrika’dan zincirlerle köleler getiren, halen bugün dahi sokaklarda Siyahileri öldüren, boğan, onları ikinci sınıf vatandaş gören Ülke hangi Ülkedir? Bu rakamlar uzayıp gider. Bizde bir özlü söz vardır. Seni nasıl bilirim? Kendim gibi deriz. Ancak bilinmeli ki bizim Ülkemiz sizin ülkeniz gibi değildir. Böyle alışkanlıklarımız, bağımlılıklarımız yoktur. Yüce RABBİM'den dilerim ki size hidayet versin, sizleri bu kötü alışkanlıktan, bağımlılıktan uzak tutsun, kurtarsın.

Başkan Joe Biden ve ABD Yönetimi, Türkiye Ermenileri Patriği Sayın Sahak Maşalyan ve Ermeni Vakıfları Birliği Başkanı Sayın Bedros Şirinoğlu'nun belirttiği gibi geçmişte yaşanan acıları gündelik politikalara ve kimi yanlış politik amaçlara alet etmenin sonuçlarını düşünmelidir.

Ülkemizi dört bir yandan kuşatmaya kalkanlar ve asırlardır birlikte yaşadığımız halklar üzerinden karanlık politikalar üretmeye kalkanlar iyi bilmelidir ki, yeni düşmanlıklar oluşturmanın hiç kimseye faydası dokunmayacaktır. Cennet Türkiye’mizde birlikte kardeşçe yaşadığımız Türk Ermenileri de aynı şekilde mutludurlar.

Dünya küresel anlamda ağır bir pandemi trajedisi yaşarken, devletler arasında dayanışmaya ihtiyaç duyulurken, yeni düşmanlıklar oluşturmaya kalkışanları tarih affetmeyecek, unutmayacaktır.

İnanıyor ve bekliyoruz ki aklı başında Ermeniler, ABD Yönetiminin bu kışkırtıcı çıkışına gerekli cevabı vereceklerdir.

Umarız ki ABD Yönetimi, son yıllarda ülkemize karşı yürüttüğü hasmane tutumdan vazgeçer, dostluğa, müttefikliğe sığmayan hatalarını onarmak için zaman geçmeden üzerine düşeni yapar.

Bizler, güçlü Türkiye Cumhuriyeti'nin milli ve yerli duygulara hassas, mefkûresine bağlı fertleri olarak dün olduğu gibi, bugün de güçlü devletimizin yanında, tek yürek, tek yumruk olarak birlikte her tür kötülükle mücadeleye ani reflekslerle karşı duracağımızı önemle vurgulamak istiyoruz.

Bu basın açıklamamıza destek veren tüm dernek başkanlarımızı temsilen STK PLATFORMU Başkanı Habib ŞEKER’e özellikle şanlı tarihimizi, kültürümüzü bugün görsellikle taçlandıran, toplantımıza renk katan ANKARA SEYMENLER KULUBÜ Başkanı Şerafettin DEMİR’e şükranlarımızı sunarız.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak İstiklal ve İstikbalimize göz dikenlere karşı el ele, omuz omuza her türlü engeli aşacağımızdan, daha güzel günlere kavuşacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Başkan Joe Biden, yıllardır yapılan bu kadar açıklamaya rağmen gerçeği görmüyor, görmek istemiyorsanız size AYNA HEDİYE EDİYORUZ. Katliam yapan, gittiği ülkelere kan ve gözyaşı bırakan bir devlet görmek istiyorsanız, lütfen aynaya bakınız.”