Düzce İl Olağanüstü Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Vali Cevdet ATAY başkanlığında bugün toplandı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada  tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüs (Covid-19) pandemisinin halen hızla yayılım göstermeye devam ettiği vurgulandı. 

Bugüne kadar vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek için birçok tedbire başvurulduğunun altının çizildiği açıklamada “Gelinen noktada son zamanlarda halkımızın temizlik kurallarının uygulanmasında yaşadığı eksiklikler, sosyal mesafenin korunamaması, maske kullanımında hassasiyetin azalması ve tüm bunların sonucu olarak vaka sayılarının artması nedeniyle kısıtlaması esnetilen ya da kaldırılan bazı konularda kısıtlama kararlarının, salgının yayılma hızını düşürmek, istenmeyen sonuçlarını engellemek ve en nihayetinde de toplum sağlığını korumak amacıyla tekrar uygulamaya koyulması zorunluluğu ortaya çıkmıştır” denilerek koronavirüsle mücadeledeki kötü gidişata dikkat çekildi.

DENETİMLER SIKILAŞTIRILIYOR

Güncel durumun değerlendirildiği toplantıdan yeni tedbir kararları çıktı. Bundan böyle mahallelerde ve işyerlerinde denetimler daha da sıkılaştırılacak ve kurallara uymayanlara para cezası verilecek. İl merkezinde ve tüm ilçelerde mahalle ve işyeri denetim ekiplerinin; işyerleri, ticari taksiler, toplu ulaşım araçları ve vatandaşlarımıza (temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları bakımından) yönelik denetimleri sonucunda tespit edilen aykırılığın durumuna göre birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası verilecek. Ticari taksi ve toplu ulaşım araçları için üçüncü ihlalde 1 gün, dördüncü ihlalde ise 3 gün şeklinde faaliyet durdurma cezası tekliflerini mülki idare amirine iletilecek.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde ayrı ayrı olmak üzere; Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 3.150,00 TL, Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince 392,00 TL, idari para cezası uygulanacak.

ADLİ İŞLEM UYGULANACAK

Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan “… yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü uyarınca, bu hükme uymayan kişilerin, haklarında gerekli adli işlemler takdir ve ifa edilmek üzere adli makamlara bildirilecek.

HABER: Mehmet GÜNESEN