12 Kasım Düzce Depremi 10. yıl anma etkinlikleri devam ediyor. Etkinliklerin üçüncü gününde Kızılay salonunda, “ Çevre ve Mekansal gelişme: Ne planladık Ne Gerçekleştirdik” konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Prof.Dr. Yusuf Tatar, depreme karşı Düzce'nin tüm zemininin yapılandırılması gerektiğini söyleyerek, “sağlam zemin, sağlam yapılaşma demektir.” dedi.
Panel Başkanlığını Düzce Mimarlar odası başkanı Nermin Yılmaz yaparken, konuşmacı olarak Prof. Dr. Yusuf Tatar ve Düzce Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Hayrettin Günal katıldı. Panele Düzce Üniversitesi Rekötürü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Kızılay Şube Başkanı Kemal Demir ve Üniversite öğrencileri katıldı. Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Yusuf Tatar: “ Düzce'de mekansal gelişme gün geçtikçe artıyor. Örneğin depremden Düzce ilçesinde en az Akçakoca zarar aldı. Akçakoca'nın zemini sağlam bir yerde ve fay hattına uzak bir ilçe. Depremden sonra psikolojik durumlar nedeniyle çok katlı yapılaşmada 5 kattan 4 kata indirildi. Fakat Akçakoca'da 6-7 kat yapılaşma yapılması gerekmektedir. Bu insanlar dağlara çıkmayacakları için Akçakoca içinde boş arazilere yeni yapılaşmalar yapılacak. Boş alanlar olmadığı zamanda yapılaşma duracaktır dedi.

Kaynaşlı Kalıcı Konutlarının inşaat halindeyken ben orada bizzat bulundum. Fakat orada yapılaşmanın kötü bir yerde olduğunu dile getirdim. Ama sonradan gördüğüm kadarı ile binaların yapımlarının sağlam olduğunu görünce depreme ve heyalana karşı dayanıklı olabileceğini düşündüm. Düzce içinde ise bazı yerlerin hatta tüm Düzce'nin zemininin yapılandırılması gerekiyor. Sağlam zeminlerin olduğu her yerde yapılaşmada olacaktır. Bu nedenle sağlam bir zemin yapılması Düzce'nin yapısallaşması demektir. Yapılaşmanın en önemli konusu ise çok katlı sisteme geçiştir. Düzce'de şu anda en fazla üç kata izin veriliyor. Bu nedenlede her yerde inşaat yapılıyor. Zemini sağlam olan yerlerde kat sorununun olmaması gerekmektedir. En önemli konu ise Yer altı sularını kullanılmaz hale getiriyoruz. Tarımsal alanı pek kullanmıyoruz. Genellikle hep yapsallaşmaya karşı ilerliyoruz. Düzce halkı bunun bilincinde olmadığı taktirde, doğal afetlerin herhangi birini yaşayabilir. Özellikle bu konular ele alınmadığı müddetçe depremin önünü açıyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.