Konuralp’in Düzce Belediyesi’ne bağlanması sürecinin  benzeri yaşanan bölgelerde, sorun arap saçına dönüşme eğilimi gösteriyor.  Açılan davalar nedeniyle konu ile ilgili olarak yayınlanan İçişleri Bakanlığı genelgesi uygulansa bir türlü, uygulanmasa bir türlü gibi bir durum ortaya çıktı.

 

Denizli'de, kapatılmasına karar verilen 38 beldeden 11'inin belediye başkanı, Denizli İl Özel İdaresince belediyelere gönderilen tebliğin iptali için İdare Mahkemesine başvurdu. Benzeri bir dava açan Konuralp’i de bu davaların sonuçları doğrudan ilgilendiriyor.

 

5747 sayılı yasanın uygulanması ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile başka bir belediyeye katılacak olan  yerleşim yerlerindeki başkanların ve belediye meclislerinin yetkilerine sınırlamalar getiriliyor. Genelgenin mahkemede görüşüldüğü süre boyunca bu kısıtlamaların nasıl uygulanacağı ile ilgili olarak kafalar karışık.

 

Üstelik, açılan davaların tamamının yerel seçimlere kadar tamamlanması gerekiyor. Çünkü davalar sonuçlanmadan yerel seçimlere gidilirse, kapatılan ve başka bir yer ile birleşen belediyelerde başkanlık seçimleri yapılmayacak.  Davanın uzun sürmesi durumunda yerel seçimlerin ardından Belediyeler davayı kazansa bile seçimler yapılmış sayılacak ve beldelerin durumu iyice karışacak.

 

İptali için mahkeme süreci başlamış bir genelgenin uygulamasına belediyelerin direnç gösterme ihtimali olduğu değerlendirmeleri yapılırken, fiili durumun nasıl oluşacağını zaman gösterecek.