Yığılca’da 1’i çocuk olmak üzere 6 orman işçisinin hayatını kaybettiği kaza irdelenmesi gereken konuları gündeme taşıdı.


Soma’da yerin yüzlerce metre altında zor şartlarda çalışan maden işçilerinin ölümü Türkiye’yi yasa boğmuş, bu katliam gibi maden kazası, işçilerin çalışma şartları ve sosyal güvencelerini de sorgulamaya açmıştı. Bu kazanın yarattığı etki henüz hafızalarda tazeyken bir talihsiz kaza haberi de Yığılca'dan geldi. Soma’nın ardından yerin altında olmasa da yerin üstünde güç koşullarda ekmek parası derdinde olan orman işçilerinin geçirdiği kazanın ağır bilançosu, yine işçilerin genel problemlerinden birini akıllara getirdi. Özellikle ormanlarda ağır koşullarda her an ölüm ve yaralanmayla karşı karşıya çalışan orman işçilerinin “sigortasızlık” sorununa dikkat çekti.


Orman fidanlıklarında ekmek derdiyle üç beş kuruşa, güvencesiz çalışan işçi sayısı Düzce’de oldukça fazla. Çoğunluğu Yığılca’da olan ve geçimlerini ormanla ilgili her türlü işi yaparak sağlayan bu işçiler, taşeron ve mevsimlik işçi olarak çalıştırılarak sosyal hakları gasp ediliyor. Sigortasız çalışmanın önemini bilmeyen orman işçilerinden geriye ise gözü yaşlı aileler kalıyor. Ölen işçilerin sosyal güvencesi olmadığından arkalarında bıraktıkları aileler, geçim zorlukları ile yaşıyor. Ortaya çıkan tabloda yasal düzenlemelerin yeniden ele alınması gerekliliğini doğuruyor.


Yığılca’da yaşanan kazanın ardından gündeme gelen bu konu, bir müddet sonra yine akıllardan silinmemesi için konunun siyasiler tarafından takip edilmesi gerekiyor.

 

Haber;S.KAŞKIR