Köylerinin içerisinden hat geçmesine karşılık doğalgaz aboneliği verilmeyeceği gerekçesiyle geçtiğimiz ay ayaklanan Boğaziçi beldesine bağlı Düzköy Köyü sakinlerinin beklentilerine boşa çıkaracak açıklama, Dergaz Müdürü Mustafa Doğan’dan geldi.

Doğan kapıyı kapattı
Köyün içinden geçen doğalgaz hattından yararlanmak isteyen vatandaşlar, geçen ay yaptıkları açıklama ile beldenin gelecek aydan itibaren kavuşacağı doğalgazdan yararlanmak istediklerini dile getirmişti. İmar planı olmadığı gerekçesini talepleri kabul görmeyen vatandaşlar, yetkililere seslenerek doğalgaz verilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını vurgulamıştı.

Bölge halkının doğalgaz umudunu hüsrana dönüştürecek açıklama Boğaziçi Belediyesi’nde yapılan doğalgaz protokolü imzalama töreninde Dergaz Müdürü Mustafa Doğan’dan geldi. Doğan, lisans alanlarının çok net tanımlandığını aktararak, “4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’yla belediye imar alanı içerisinde kalan ve imar yolu oluşmuş yerlerle yükümlüyüz. İl Özel İdaresi’ne ait yerlerden sadece bir bölgeye gaz arzı sağlanabilir veya serbest tüketici ise sağlanabilir. Bunun da tanımı okul, hastane, fabrika, ticari işletmedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından tanımlanmış yerlere gelme yükümlülüğümüz var. Onun dışındaki konutlar için o bölgenin imar planı olması gerekiyor. Şuan mevzuat ve kanunlarla bunu söylüyoruz.” dedi.

Büyük bir sorun aşılmayı bekliyor
Düzce’de özellikle son yıllarda artan hava kirliliği ile mücadele için hazırlanan eylem planı çerçevesinde doğalgaz kullanmasına yönelik atılan adımlar devam etmesine karşın imar planı dışında kalan yerlere dağıtım şirketlerinin doğalgaz verememesi, teşvik girişimlerini sorgulamaya açıyor. Isınma amaçlı kömür kullanımının en yaygın olduğu yerlerin köyler olması bu bölgelere doğalgaz ne zaman ulaşacak sorusunu gündeme taşıdı? Düzce’de hava kirliliğini azaltmak hedefiyle doğalgaza teşvik girişimleri sürürken vatandaşlar tarafından talep edilmesine rağmen mevzuat ve yasa gereği belediye imar planı dışındaki alanlara doğalgazın götürülememesi büyük bir çelişkiye neden oluyor. Vatandaşlar talep ettikleri doğalgaza ulaşmak için her türlü fedakarlığa hazırken doğalgaz arzının şirket tarafından sağlanamaması aşılmayı bekleyen en büyük sorun olarak görülüyor.