Düzce Tarım İl Müdürlüğü tarafından hayvan nakilleri ve satışları konularında uyarılar yapıldı.
Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle gerek Düzce'de gerekse ülke genelinde hayvan hareketlerinde büyük artış yaşanıyor. Bu hareketler esnasında, kurallara uyulmaması halinde hayvan hastalıklarının bölgeler arasında taşınması ve bulaşmasının söz konusu olduğu bildirildi.
Bu nedenle kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın Düzce'ye bulaşmasını önlemek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenen kurallara hayvan yetiştiricilerinin, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerinin ve kurbanlık alacak vatandaşların dikkat etmesinin çok önemli olduğu açıklandı.
3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereğince; il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde menşeine en yakın yerdeki İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi veya İlçe Tarım Müdürlüğünden Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburi.
Sevk edilecek yada hayvan pazarlarında satılacak büyük ve küçükbaş
en fazla 4 ay önceden şap aşısı uygulanmış olması ayrıca, büyükbaş hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunması gerekiyor..
Üreticiler, İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek bu konularda her türlü hizmeti ve bilgiyi alabilecekler. Belirtilen bu şartlara haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecek.
Kaçak sevk durumlarında ise 3285 sayılı kanunun 5728 sayılı kanunla değişik 47. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine 560 ile 5.600 TL arasında değişen idari para cezası uygulanacağı bildirildi.