17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri sonrası inşa edilen ancak aradan geçen süre zarfında atıl durumda kalan işyerleri çıkan yasayla kamu yararına dönüştürülmesine imkan sağlamıştı.

Kanun çerçevesinde hak sahiplikleri düşürülerek hazineye devredilen toplam bin 60 işyerlerine talip olan kurum ve kuruluşlar bugün  bir toplantıda bir araya geldi. Düzce Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya Vali Adnan Yılmaz başta olmak üzere belediye başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Düzce’mizin emrine vermek durumundayız

 Toplantıda konuşan Vali Adnan Yılmaz, eldeki imkânlarını en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini ifade ederken el birliği ile çok güzel kararlar alınacağını söyledi.

Yılmaz,” Maddi değeri ile ilimize kalıcı konutlardan sonra yaptırılan en büyük yatırım olan kalıcı işyerleri çeşitli nedenlerle vatandaşlarımız tarafında kullanılamamış bir kısmı atıl kalmıştır. Kanunla yapılan düzenleme sonucu bin 60 işyeri hazineye kazandırıldı. Bu işyerleri ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihtiyacımız olan sektörler ve sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde yeniden kaynak ihtiyacına girmeksizin eldeki mevcudu Düzce’mizin emrine vermek durumundayız. El birliği ile yapmalıyız. “Ben yaptım oldu” diyerek harekete geçmek doğru değil.”dedi.
Düzce Defterdarı Sabahattin Parmakerli, kalıcı işyerleri için 7269 sayılı kanuna eklenen geçici maddeler hakkında bilgi verirken İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal da kalıcı işyerlerinin son durumu hakkında sunum yaptı.
İşte Bin 60 İşyerinin Talipleri
Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan daha önce çeşitli nedenlerle iptal edilen 24 işyerleri dahil toplam bin 60 adet işyerinin 317 adedi Merkez Fevzi Çakmak Mahallesinde, 715 adedi Kalıcı Konutlar mevkiinde, 18 adedi Kaynaşlı İlçesinde, 10 adedi Gölyaka İlçesinde bulunduğu bildirildi.
Fevzi Çakmak Mahallesinde bulunan Kalıcı işyerlerinin A bloğunun 1. ve 2 katının Bolu Caddesi tarafına bakan bölümü için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün kadın sığınma evi, 1. ve 2. katın güney kısma bakan bölümü için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün hizmet binası ve İl Emniyet Müdürlüğünün Yabancılar Şube Müdürlüğü hizmet binası ve misafirhanesi yapımı için talip olduğu kaydedildi.
Kalıcı Konutlar Güzelbahçe Mahallesi  kalıcı işyerlerinin ise Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından öğrenci yurdu, Düzce Üniversitesi tarafından Meslek Yüksekokulu ve Düzce Belediyesi tarafından sosyal amaçlı projeler yapmak üzere talep edildiği bildirilirken,  Kalıcı Konutlar Demetevler Mahallesi‘ndeki kalıcı işyerinin 1. ve 2. Katının Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün kadın sığınma evi yapımı amaçlı kullanılmak istendiği belirtildi.
O Bina Düzce’nin Ayıbı

 Toplantıda Vali Adnan Yılmaz kalıcı işyerleri ile ilgili talep ve soruları olanlara söz verdi. Uzun yıllardır kalıcı işyerlerinin üniversiteye kazandırılması için çalışmalarının olduğunu söyleyen Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce merkezdeki sosyal bilimler meslek yüksek okulunun Düzce’nin ayıbı olduğunu ve kalıcı konutlardaki iki işyerinin yüksek okulu tahsis edilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Şerifoğlu, “Biz bu iş için bütçe bulmakta zorlanacağız. Ama sorun değil. Ankara’dan gider o bütçeyi buluruz. Gerekirse kendi planlarımızdan kısıtlama yaparız. Uzun Mustafa’da sosyal bilimler meslek yüksek okulu 3 bin öğrenci ile çok sıkıştı. Her gün BİMER’e şikayet gidiyor. “Böyle bir yerde eğitim yapılır mı Düzce’nin ayıbı bu.”şeklinde. 99 depreminde yapılmış geçici binada eğitim yapıyoruz. O bina Düzce’nin ayıbı onun yıkıp yerin yenisinin yapılması gerekiyor. Biz yapamıyoruz. Merkez kampus dışında bina yapmamız için bütçe verilmiyor. Biz merkez kampus için verilen bütçeden feragat ederek kalıcı konutlar pazaryerin mevkiindeki 2 bloğun tadilatını yapıp sosyal bilimler meslek yüksek okuluna tahsis etmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”dedi.
Düzce Veterinerler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, akademik odaların tek çatı altında toplanması için Kalıcı işyerlerinden faydalanmak istediklerini ifade ederken, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan da kalıcı  işyerlerinin dağınık halde bulunan bazı sivil toplum kuruluşları için de kullanılabileceğini söyledi.

Toplantıya katılanlara teşekkür eden Vali Adnan Yılmaz, “İşte Düzceli’nin görmek istediği tablo bu. Hayırlara vesile olsun istiyorum” dedi. Vali Yılmaz ayrıca birden çok talebin olduğu yerlerde de 5 kişilik bir komisyon kurulmasını ve kamu hizmeti açısından hangi proje daha yararlı ise ona karar verilmesi konusunda talimat verdi.

Haber; S. KAŞKIR