17 Ağustos 1999 Marmara Depreminden 87 gün sonra, takvim 12 Kasım 1999’u gösterdiğinde merkez üssü Düzce olarak meydana gelen depremle yıkılan bir kentin yaşadığı acıların üzerinden tam 17 yıl geçti. 12 Kasım 1999’da saatler 18.57'yi gösterdiğinde 30 saniye sarsılan Düzce’de, 710 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 678 kişi yaralanmıştı. Yaşanan büyük acıların yaşandığı depremin 17. yıl dolayısıyla Düzce’nin ileri gelenleri mesaj yayımladı.

Derin hüznü ve acısı yüreklerde yaşıyor
Düzce Valisi Zülkif Dağlı, mesajından 12 Kasım Düzce Depreminin vatandaşların yaşadığı en acı felaketlerden biri olduğunu ifade ederek, depremin derin hüznünü ve acısını yüreklerde yaşadıklarını söyledi.

Vali Dağlı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Devletimiz ve milletimiz, bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi, bu felaketten sonra da, birlik ve beraberlik halinde hareket etmiş, yaraların sarılması ve yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü bir gayret göstermiştir. İlimiz genelinde 6 bin 444 bina, 16 bin 666 konut, 3 bin 837 işyeri ağır hasar görerek yıkılmasına rağmen özel sektörün yaptıkları hariç kamu eliyle 16 binin üzerinde konut ve bunun yanında iş yerleri yapılmıştır. Yapılan yatırımlarla, hizmetlerle devam eden projelerle Düzce İlimizin çehresi değişmiştir.  Depremler her zaman olacaktır. Ülkemiz ve özellikle bölgemiz deprem riski altındadır ve biz bu gerçeği göz ardı etmeden şehirleşmek, yapılaşmak ve yaşamak zorundayız. Önemli olan bu depremlerde kayıplarımızı en aza indirmek için depremlere hazırlıklı olmalı ve içinde yaşadığımız binalarımızı buna göre yapılandırmalıyız. İnsanları öldürenin deprem değil; sağlıksız yapılan binalar olduğunu, binaların yapımında depremi mutlaka göz önünde bulundurmalıyız.”

Düzceliler unutması ve hatıralarından çıkarması mümkün değil
AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, depremin 17. Yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında 12 Kasım depremini Düzcelilerin unutması ve hatıralarından çıkarmasının mümkün olmadığını belirtti.

Keskin, Düzce’nin depremle büyük fiziksel ve ruhsal bir sarsıntı geçirdiğini ifade ederek, “Düzce’mizin deprem kuşağında olduğunu unutmadan devletimiz ve hükümetlerimiz alınması gereken tüm tedbirleri almaktadır. Acı ve hüzünlerle aldığımız bu büyük dersten sonra yapılarımızı daha sağlıklı ve sağlam inşa etmek, sadece devletimizin değil tüm vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususlardan biridir. Deprem kuşağında olan ilimizde deprem riskini bilerek yapılaşmayı ve şehirleşmeyi sağlamlaştırmak en önemli görevlerimizden olduğu gibi bu görev bilinci içinde de 17 yıldır çalışmalarımızı yapıyor, eğitimlerimizi deprem gerçeği üzerinden gerçekleştiriyoruz.” Dedi.

Ülkenin ve bölgenin deprem riski altında olduğu bilinciyle hareket ediyoruz
Düzce Üniversitesi Rektörlüğü mesajında, ülkenin ve bölgenin deprem riski altında olduğu bilinciyle hareket edildiği kaydedilerek, İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından 2014 yılında Doğal Afet Sigortalar Kurumunun (DASK) düzenlediği, Depreme  Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda “En İyi Deprem Performansı Özel Ödülünü” almış, Üniversitemiz Konuralp Yerleşkesi’nde Deprem Şehitleri Anısına Hatıra Ormanı oluşturmuş ve her yıl gerçekleştiren Düzce Deprem Çalıştayları ile İlimizde deprem bilincinin artmasına önemli katkılar sağlamıştır. Son olarak deprem bilincinin toplumun tüm kesimlerinde yaygınlaştırılmasını hedefleyen Üniversitemiz bünyesinde, “Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmuştur. Düzce Üniversitesi olarak depreme karşı en önemli tedbirin depreme dayanıklı binalar inşa etmek olduğunu vurguluyor, Ülkemizde yaşanan depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalan ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz.”

Bir daha yaşanmamasını ümit ediyoruz
Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır, “17 yıl önce yaşanan ve bizleri derinden yaralayan 12 Kasım depreminde binlerce insanımız vefat etmiş, binlerce insanımız da yaralanmıştı. Bu ve benzeri acıların bir daha yaşanmamasını ümit ediyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, geride kalanlara da sabırlar diliyoruz” dedi.

Deprem değil rant öldürür 
KESK Yapı Yol Sen Düzce Temsilciliği Alev şahin, mesajında depremin değilin rantın öldürdüğünü kaydederek şu ifadelere yer verildi:

"12 Kasım 1999 günü saat 18:57’de merkez üssü Düzce olan ve 30 saniye süren 7,2 büyüklüğündeki deprem; resmi açıklamalara göre aramızdan 845 insanımızı alıp götürdü, 4948’inin yaralanmasına, binlerce evin ve işyerinin de yıkılmasına ya da ağır hasar görmesine sebep oldu. KESK’e Bağlı Sendikalar Düzce Platformu olarak 17.yıl dönümünde depremde hayatını kaybedenleri saygıyla anıyor, yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz."