Olmazsa Olmaz!
Düzce’nin uzun süredir gündeminde olan Onkoloji hastanesi ihtiyacı ile alakalı görüşlerini paylaşan  DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, Düzce’nin kanser vakalarının çok sık yaşandığı Karadeniz bölgesinde olduğuna dikkat çekerek Onkoloji bölümün olmazsa olmaz olduğunu söyledi.
Çakır, “Karadeniz bölgesinde bulunduğumuz için kanser vakaları sık rastlanan bir iliz. Bunu göz önüne alırsak Onkoloji hastanesi gecikmiş bir talep. Onkoloji bölümü kurulması Düzce’deki hastalarımız açısından olmazsa olmaz. Üniversitemize bir onkoloji bölümü kazandırılması arzusu bizim sonuna kadar destek verdiğimiz bir nokta.”dedi.
Taşın Altına Ellerini Koyarlar
Çakır, hastane için bakanlıktan onay çıkması halinde Sanayici ve iş adamlarının da gerekli desteği vereceğinin altına çizdi.
Çakır, “Onkoloji bölümü için bedel nedir bilmiyoruz ama Düzce’nin maalesef bir İzzet Baysal’ı yok. Fakat Düzce’deki sanayici ve iş adamlarımız imkan ölçüsünde Düzce’nin kazanımı alakalı kısımda taşın altına ellerini koymayıbilirler. Madden ve manen bir oluşuma her zaman destek veririz. Biz bize düşen kısımda madden ve manen hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.”dedi.
Bakanlıkla Acil Olarak İrtibata Geçilmeli
Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan yatırım kılavuzunda Düzce’de herhangi bir alan göstermemesini ise hata olarak nitelendiren Çakır, ilgili organların devreye girmesi gerektiğini belirtti.
Çakır, “Böyle bir kılavuzun içinde Düzce atlanmış olmamız doğru değil. Bunun düzeltilmesi için Sanayi Bakanlığı ile acil olarak irtibata geçilmesi lazım. Bu konunun onlardan alınan bilgi dahilinde kamuoyu ile paylaşılmalı. Ciddi bir hata yapılmış. Ancak Ankara’nın Düzce’deki yatırımı engelliyor gibi bir durumu doğru bulmam. Çünkü bunu devlet nezdinde kendileri göstermiştir. 5084’ün iki defa Düzce’de çıkıyor olması ile ilgili baskı yapmıştır.”diye konuştu.
Özeleştiri Yapmamız Lazım
Yılsonunda sona erecek olan 5084 sayılı teşvik kanunun Düzce’ye katkıları ve yeni teşvik paketi ile ilgili beklentilerini açıklayan Çakır, geçmişte yapılan hatalara düşmeden Düzce’nin bir yol haritası belirlemesi gerektiğini söyledi.
Çakır, “5084 sayılı teşvikte düşündüğümüz oranda faydalanamamış olsak da bana göre Düzce’nin çehresini değiştirecek şekilde bir sanayi kuruluşuna kapı aralamıştır. Çok daha fazla faydalanabilirdik. Bunu Düzceli oturup kendi içerisinde tartışmalı. Bu süre bu yılsonu itibari ile bitmiş olsa da 5084’ün Düzce’ye yansıması ciddi bir katma değer sağlamıştır. 5084’den çok daha iyi faydalanabilirken neden faydalanmadık onu tartışmalıyız. OSB bölgelerimiz büyük ilçe konumundayken neden oluşturulamadı. İl olduktan sonra buraya gelen yatırımcıdan neden daha fazla pay alamadık bunları bir Düzceli olarak özeleştiri yapmamız lazım. Bugün Sakarya’da makine ile ilgili ihtisas OSB’si oluşturuldu. Bizim sanayilerimize yatırıma gelenlere gösterebileceğimiz bir alan sıkıntısı yaşıyoruz. Düzce’nin acil olarak yatırımcı gelmeden gösterebileceği alanları belirlemesi lazım. Bununla ilgili yeni ıslah alanı olacak olan Gümüşova, Çilimli’deki alanlarla yeni alanların biran önce masaya yatırılıp kararlaştırılması lazım. ”şeklinde konuştu.
Davul Zurna ve Tokmak Aynı Anda Çalmalı
Düzce Üniversitesi Teknopark alanının İlaç İhtisas OSB’si olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Çakır, şöyle konuştu.
“Üniversitemizin teknoparkı ile alakalı Astaldi arsasının bir alt yapısı yok. Bu alan 7-8 milyonluk bir bedel istiyor. Bu bedel sağlanarak teknoparkımızı da ihtisas teknoparkı haline getirmeliyiz. , İstanbul ve Ankara’daki güçlü teknoparkların gölgesinde kalırız. Teknopark alanımız Türkiye’de büyük ihtiyaç olan ilaç ihtisas alanı haline getirilmesi Düzce için bir kazanım olur. Dolayısıyla bir sinerji oluşturarak davul zurna ve tokmağın aynı anda çalmasına ihtiyacımız var.”
Dosyamızın Takibini Yapmamız Lazım
“Bölgemizde sanayiye mutlaka ihtiyaç vardır.” Diyen Çakır, “ Düzce’nin bir Dilovası yada bir Gebze olsun istemiyoruz. Ama Düzce’de 5 bin kişiye istihdamın sağlanacağı bir sanayi ihtiyaç vardır. Bu 7 yıllık teşvikte yatırım için Düzce biçilmiş kaftandır. Düzce’ye 3. OSB ıslah bölgesi olarak başvurulan alanı kazandırmamız lazım. Başvuru dosyamızın takibini yapmalı.” Dedi.
Düzce’yi Herkes Tanıyor Ama…
Düzce’nin gelişiminde turizminde önemli olduğunu belirten Çakır, bu konuda yeterince tanıtılmadığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Düzce yaylası denizi ile tamamen bakir olan bir il. Kardüz yaylasındaki kar, Kartalkaya ve Kartepe’den en az iki ay daha fazla kalan bir bölge. Bununla ilgili Avusturya’dan kayakçılar federasyonu başkanını getirdik. Bizim tarafımızdan bir çalışma yapılıyor. Bunun çalışmasının neticesini de ilgili bakanlarımızla paylaşacağız. Bu alana kaç otel yapılabilir, nasıl bir teleferik çalışması yapılabilir, göletlerin etrafı nasıl kullanılabilir bunun üzerinde duruyoruz. İyi planlanırsa turizm Düzce için en önemli gelir kaynağı olabilecek durumda. Düzce’yi herkes tanıyor ama sadece yolculuk yaparken geçilmesi ile biliyor. Düzce’nin içindeki güzellikleri bizim anlatmaya ihtiyacımız var.”

 

Haber; S. KAŞKIR