Tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs salgınının Türkiye’de görüldüğü ilk tarihin üzerinden 16 ay geçti. Bu süre zarfında yaşamın her alanını etkileyecek derin izlere neden olan salgınla mücadelede kısmi ve tam kapanma tedbirlerini nisan ayı itibariyle devreye sokulmasıyla salgın kontrol altına alındı. Üç aşamalı normalleşme planının son aşaması olan tam normalleşme ise 1 Temmuz itibariyle başladı.

KÂBUS GERİ Mİ DÖNÜYOR?

Bu kararın ardından henüz 1 ay bile geçmeden kontrol altına alınan salgın yeniden hortladı. 4 binli sayılara kadar gerileyen vaka sayısı üç haftada üç kat arttı. Ülke genelinde günlük yeni vaka sayısı 15 bin sınırına dayanırken Mayıs ayı başındaki seviyelerine geri döndü. Günlük ortalama can kaybı da 60’a ulaştı. Bu durum ‘Kâbus geri mi dönüyor?’ sorularını gündeme getirdi.

DÜZCE’DE BİR HAFTADA ÜÇ KATINA ÇIKTI

Düzce’de ise bir süredir durağan seyreden ve günlük 19’a kadar gerileyen yeni vaka sayısındaki artış son bir haftada üç katı buldu. 25 Temmuz günü il genelinde koronavirüs şüphesiyle hastanelere başvuran 60 vatandaşa COVİD-19 tanısı konularak tedavi süreçlerine başlandı. Saptanan toplam vaka sayısı 40 bin 805’i gördü. Vaka sayısındaki bu artış aktif hasta sayısına da yansıdı. İl genelinde tedavi süreçleri devam eden yeni tip koronavirüs vaka sayısı 427’ye yükseldi. Düzce’de salgının hayattan kopardıklarının sayısı ise 190 oldu. Hastalığı ağır geçiren 5 kişi yoğun bakım servislerinde tedavi görürken, entübe edilen 5 hasta da yaşam savaşı veriyor.

MASKE MESAFE UYMAYAN VE AŞI OLMAYANLAR SÜRECİ BALTALADI

Salgına karşı yakalanmış olan başarı ve kazanımları tehdit eden bu tablonun en büyük sorumlusu ise rehavete kapılarak maske ile mesafeyi rafa kaldırıp topluma karışan bilinçsizler ve sırası geldiği halde aşısını olmayarak toplum bağışıklığı sürecini baltalayanlar oldu. Bir diğer önemli etken ise önceki versiyonlara kıyasla katbekat hızlı yayılan delta varyantının engellenememesi… 9 günlük bayram tatilinde artan hareketlilik de dördüncü dalga uyarılarının geldiği bir dönemde acı artışın tuzu biberi oldu. Tatil dönüşlerinin ardından artışın daha da hızlanacağı belirtiliyor.

‘DÖRDÜNCÜ DALGA ARTIK KAÇINILMAZ’

Bu ortamda artık dördüncü dalganın kaçınılmaz olduğunu belirten uzmanlar vaka sayısının kısa süre içerisinde 20 binli sayılara çıkacağını ön görüyor. Sonbaharda yine kapanma tedbirlerinin gündeme geleceği konuşuluyor. Ölümcül salgının yeniden yaşamı felç etmemesi için uzmanlar vatandaşlara kurallara tam uyum ve hareketliliği azaltma çağrısı yapıyor. Mücadelenin ana omurgasını oluşturan aşılamada da derhal yüzde 70’in üzerine çıkılarak toplum bağışıklığının sağlanmasının önemini vurgulayan uzmanlar sırası geldiği halde aşıya yanaşmayanların da bir an önce aşılarını olması gerektiğini belirtiyor.

AŞILAMADA TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDAYIZ

Salgın yaşamı tehdit etmeye devam ederken Düzce’de aşılama yüzde 62.2 oranıyla Türkiye ortalaması yüzde 63.6’nın altında kaldı. ‘Bana bir şey olmaz’ şeklindeki yanlış düşünce nedeniyle aşılamada özellikle genç nüfusta aşama kaydedilemiyor. Kent genelinde 190 bin kişi aşısını yaptırırken sırası geldiği halde halen aşısını yaptırmayanların sayısı ise 110 binin üzerinde. Vaka yoğunluğunun aşılamanın düşük olduğu kentlerde artmasına atıfta bulunan uzmanlar bir an önce aşıya çağırıyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN