Düzce İl Genel Meclisinin önce özel idareye ait mülkleri satışa çıkarması ardından önemli projelerin ödeneklerini “yakıt lazım” gerekçesiyle akaryakıta aktarması sırada ne var sorusunu akıllara getirdi.
Köylerdeki yol ve kanalizasyon hizmetleri için Özel İdareye ait değerli mülkleri satmaya kalkan il genel meclisinde son olarak Efteni Gölü gibi önemli projelerdeki ödenekleri akaryakıt masraflarına çevirmesi özel idare bütçesinin sıfırı tükettiği düşüncesine yol açtı.


Satışlar yetmedi!


Başta Bolu olmak üzere çevre illerde il genel meclisleri mülkleri önemli bir gelir kapısı olarak görürken, satma yolunu tercih eden Düzce il genel meclisi satışları neticelendiremeyince projelerin ödeneklerine göz dikti.


Projeler için ayrılan paraları akaryakıt, personel ücreti gibi başka giderler için harcamaya başlayan Düzce il genel meclisinde bu durum ödenek konusunda yeterli payı alamadığı yorumuna neden oldu.

Proje üretmesi beklenirken…


Düzce’nin ilçe ve köylerinde il özel idarenin hizmetlerinin aktarılmasında belirleyici olan il genel meclisinin başta yol, su ve altyapı eksiklikleri olan birçok köy için proje üretmesi beklenirken, proje ödeneklerini askıya alması şaşkınlık yarattı.


Özellikle yol ve su sorununun hakim olduğu Düzce köylerinde uzun yıllardır bu temel hizmetlere kavuşmayı bekleyen vatandaşlar sık sık haber bültenlerine benzer sıkıntılarını dile getiriyor. Başta asfalt olmak üzere köylerdeki programa alınan yolların 1-2 kilometreyi geçmemesi bütçenin iflas noktasına geldiği düşüncesini doğruluyor.


Turizm yatırımları etkilenecek


Öte yandan il genel meclisinde yatırımların yakıta aktarılması ile başlayan kriz bölgedeki turizm yatırımlarını da etkileyecek korkusuna neden oldu. Zira bakanlıklar tarafından özel idareye aktarılan bütçenin başka kaynakta kullanılması gelecek yatırımların hüsrana uğraması anlamını taşıyor. Büyük umutlarla başlayan turizm yatırımların yakıt için kullanılması önümüzdeki günlerde Düzce’de turizm yatırımlarının daha şimdiden yerinde sayacağı düşüncesine yol açtı.


İl Genel Meclisinde yaşanan bu satış kararları meclisin bütçesinin iflasa mı sürükleniyor sorularını akıllara getiriyor?

 

 

 

Haber;S.Kaşkır