İstanbul’un su sorununa alternatif çözüm olarak sunulan Melen suyundaki kirlilik ülke gündeminde geniş yankı buldu. Çevre Mühendisleri Odası Düzce İl temsilcisi Zeyneti Bayri Ünal ve Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ulusal basına yaptıkları açıklamalarda konu hakkında somut adım atılmadığını dile getirdiler.

 

Çevre Mühendisleri odası il temsilcisi Zeyneti Bayri Ünal, Melen’de insan sağlığı açısından yaşamsal risklerin söz konusu olduğunu belirterek Bu atıkların arıtılmadan suya karışmasının yaşamsal açıdan önemli olduğu, Suyun niteliğini bozduğu, içme suyu olma özelliğiyle ilgili de ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, kalite bakımından,2007 tarihinden bu yana bu havzayı koruma adına atılmış somut bir adım atılmadığı da belirtti..

 

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de  yaptığı açıklamada, hem Çevre Bakanlığı hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine uyarılarda bulunduklarını ama sonuç çıkmadığını belirterek İstanbul için Düzce’deki bir havzayı korumanın ya da arıtma tesisi kurmanın, İstanbul’un küçük bir mahallesinde işler yapmak kadar kolay olduğunu dile getirirken.,İSKİ Genel Müdürü’nü, ve birkaç kez de Büyükşehir Belediyesi yetkililerine , Çevre Bakanı’na da  söylediği gibi,buradaki yöneticilerden bazı şeylerin yapılmasını beklemenin yanlış olacağını ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise suyun güvenle içilebileceği görüşünde, İstanbul’da günlük tüketilen yaklaşık 2 milyon metreküp suyun 700 bini Melen’den karşılanıyor. Uzmanlar önlem alınmazsa Melen suyunun arıtılması işinin daha da zorlaşacağı görüşünde hem fikir.