Saadet Partisi İl Başkanı Birkan Mertol ve parti yönetimi parti il binasında basının karşısına geçerek dünya ve ülke gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“Kudüs bizim onurumuzdur, namusumuzdur, izzetimizdir ve kıblemizdir”
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in Başkenti olarak tanıması ABD Büyükelçilik binasını da Kudüs’e taşıyacağını açıklaması kararını kınayarak bu karardan vazgeçilmesi çağrısında bulunan Mertol, “Ne yazık ki Müslümanların birbirine düşmüş halinden en çok yararlanan ülke İsrail. İslam ülkeleri birbirleriyle ve kendi iç problemleriyle boğuşurken, İsrail adım adım hedefine doğru yürüyor. Kudüs bizim onurumuzdur, namusumuzdur, izzetimizdir ve kıblemizdir. Kudüs bir İslam şehridir ve böyle kalmaya devam edecektir. Bugün İslam dünyasının içinde bulunduğu duruma bakıp kimse ellerini ovuşturmasın. Bu coğrafya Moğol istilalarını, Haçlı Seferlerini bertaraf etmeyi nasıl başarmışsa, İsrail’in ABD’nin planlarını da öyle boşa çıkaracak ve tarihin çöplüğüne atacaktır.” ifadelerinde bulundu.

“Mavi Marmara Antlaşmasını iptal edin”
Mertol ayrıca Mavi Marmara Antlaşmasının iptal edilmesi gerektiğini dile getirerek şöyle konuştu:

“İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olan Türkiye'nin ABD ve İsrail’e karşı atacağı adımların arkasında olacağız. Laf değil, icraat istiyoruz. Siz Mavi Marmara anlaşmasında, zımmen de olsa Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanırsanız, maalesef bugün söylediklerinizle çelişkiye düşmüş olursunuz.  Gelinen noktada biz hükümetten ilk somut adım olarak Mavi Marmara anlaşmasını iptal etmesini istiyoruz. Çünkü o anlaşmanın altında İsrail'in başkenti olarak Kudüs gösterilmiştir, bu kabul edilemez bir durumdur. Bu uyarılarımızı bir kardeşlik vazifesi olarak yapıyoruz.” 

“Asgari ücret 10 yılda 3 katına çıkarılabilir”
AK Parti iktidarının 15 yılda asgari ücreti açlık sınırına bile yaklaştıramadığını savunan Mertol, “Oysa sadece yüzde 7 oranında yapılacak bir reel artış asgari ücreti 10 yılda bugünkü rakamın 2 katına 15 yılda ise 3 katına çıkarabilir. Nasıl yapacaksınız? Biz geçmişte yaptık, oldu. Refah-Yol hükümetinde bir yılda yüzde 132 arttırdık. Öyle enflasyonda azmadı, ülke de batmadı. Yapmanız gereken kaynakları doğru kullanmak ve milletin lehine harcamak.” değerlendirmesinde bulundu.

“İktidara gelince simit ve çay hesabını unuttular”
AK Parti iktidarının asgari ücretin belirlenmesinde fedakarlık yapması gerektiğini savunan Mertol şu ifadelerde bulundu:

“AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ‘çay-simit’ hesabı yaparak iktidara geldi ama ne hikmetse iktidara gelince unuttu. İki ihtimal var, ya hesap yapmayı bıraktı ya da simit yemeyi. 15 yıl sonra biz hatırlatalım, hesapta bir değişiklik yok. Şu anda 4 kişilik bir aile, üç öğün simit yese bu asgari ücret yetmiyor. Ama iktidara bakarsak ekonomi büyüyor. İyi de, o zaman garibanın simidi niye küçülüyor.  Sayın Erdoğan 2002 yılında diyordu ki: ‘Asgari ücretliye bir çay ve simidi bile çok gören bu zalim düzen daha nereye kadar gidecek?’ Bizde şimdi 2017’de soruyoruz: ‘Asgari ücretliye bir çay ve bir simidi bile çok gören bu zihniyet daha nereye kadar gidecek?’”

“İktidar şikâyet yeri değil çözüm yeridir”
Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın varlıklarını yurt dışına taşıyan iş adamaları ile ilgili sözlerine ilişkin konuşan Saadet Partisi İl Başkanı Mertol, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Biz bu açıklamayı şaşkınlık ve hayretle dinledik. Ertesi gün çark etmiş olması, ben öyle demedim demesi sonucu değiştirmez. Burada asıl sorulması gereken soru şudur? Neden kaçıyorlar? Türkiye’deki ekonomik ve siyasi ortamın güvensizliğinden korkuyor olabilirler mi? Türkiye’de adaletin işleyişinden çekiniyor olabilirler mi? Ticari geleceklerinin, bir iki kişinin iki dudağının arasında olmasından endişe ediyor olabilirler mi? Türkiye’ye yabancı sermaye girişini büyük bir başarı, büyük bir zafer olarak sunanlar, sermaye yurtdışına kaçarken neden suçu hemen başkasına atıyorlar. İktidar tehdit ve şikâyet yeri değil, çözüm ve icraat yeridir. Bu işler ‘bankalara talimat verdim’ demekle olmaz. Yapmanız gereken güven, istikrar, huzur ve barış ortamını tesis etmektir.”

Haber: Ö. YILMAZ