Aile Mahkemeleri tarafından boşandıkları eşlerine süresiz nafaka ödemelerine karar verilen Türkiye Aile Birliği (TABİ) Platformu Üyesi Erkan Can, Taşkın Taşkın ve İsmail Kandaş, artık bu parayı ödemek istemedikleri için seslerini duyurmak amacıyla geçtiğimiz hafta perşembe günü İstanbul’dan Ankara’ya ellerindeki pankartlarla yürüyüşe geçti. Bugün Düzce’ye ulaşan Can, Taşkın ve Kandaş, Düzce Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. TABİ Platformu üyesi 3 nafaka yürüyüşçüsüne Yeniden Refah Partisi Düzce İl Başkanı Nezir Merttürk de destek verdi.

“Aile Mahkemelerinde deneyimsiz hakimler görev yapıyor”

Geçtiğimiz nisan ayında eşine artık nafaka ödemek istemediği için tek başına İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen Erkan Can, bu kez 3 kişi gerçekleştirdikleri yürüyüşün amacını şöyle özetledi:

“Aile Mahkemeleri ilk defa 2003 yılında çıkarılan 4787 sayılı kanunla kuruldu. Aile gibi hassas ve özel bir alanla ilgili olduğu için, kanunda aile mahkemelerinin evli ve çocuklu kimselerden seçilme kuralı vardı. Bu kural 2004 yılında başka bir kanunla kaldırıldı. Hiç evlenmemiş ve çocuk sahibi olmamış 30 yaşını yeni doldurmuş bekar bay veya bayan hakimler, toplumun esas çekirdeği olan aile hakkında hayati kararlar verebiliyorlar artık! Eskiden bu kanun yokken, aile davaları evli, çocuklu ve deneyimli, hayatın bilgesi hakimlere verilirdi. Şimdi hayatlarında hiç çocukla ilgilenmemiş, ev nasıl idare edilir hiç yaşamamış kişiler aile sorunları hakkında özgürce hükümler veriyor. ‘Sonra da millet neden adalet sistemine güvenmiyor?’ diye söyleniyoruz, değil mi? Aile özel bir kurumdur! Ancak seçkin, deneyimli, aile sorunu olmayan hakimlerin kararlar verebilmesini sonuna kadar hak eder.” 

“Kadına karşı işlenen her türlü şiddetin karşısındayız”

Yeniden Refah Partisi Düzce İl Başkanı Nezir Merttürk ise, Yeniden Refah Partisi’nin kadına karşı işlenen her türlü şiddet olayının karşısında olduğunu dile getirerek,  “İstanbul sözleşmesinin iptal edilmesi esasen bir sonuç değil. 6284 sayılı yasanın yürürlükte olması aile yapımızın zedelenmesine, yok olmasına sebep olacak maddeler içerdiğini biz her zaman dile getirdik. Yeniden Refah Partisi olarak da biz bu Aile Meclisini destekliyoruz. Bu 6284 sayılı yasanın mutlaka revize edilmesi gerektiğini, biz kadınlara karşı şiddete karşı olan, şiddete, şiddetle karşı olan Siyasi hareketin bir davanın mirasçıları olduğumuzu da özellikle ifade ediyoruz. 6284 sayılı yasa mutlaka kaldırılmalıdır. Kaldırılmadığı sürece de bu İstanbul sözleşmesinin bir sonuç olmadığını, mutlaka revize edilmesi gerektiğini ifade ettik. Tabii ki şuanda ailelerimiz dağılıyor. Maalesef gençlerimize ulaşamıyoruz. Ailemizin yeniden revize edilmesi toparlanması için bu düzenlemelerin mutlaka yapılması gerektiğini özellikle ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER: Savaş ARI