Milliyetçi Hareket Partisi Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, 12 Kasım Düzce Depremi’nin 20. yıl dönümü dolayısıyla meclis kürsüsünde bir konuşma yaptı. Yılmaz, konuşmasında muhtemel İstanbul Depremi üzerinden alınması gereken önlemleri ve Düzce’nin ihtiyaçlarını gündeme taşıdı.

“İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki deprem bir uyarıdır”
12 Kasım 1999 yılında yaşanan depremde Düzce’nin yerle bir olduğunu belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Düzce depremiyle ilgili söylenecek çok söz vardır, ancak ben bugün artık ülkemizde 20 yıl önce yaşadığımız depremin yerine, önümüzde olması muhtemel değil, muhakkak olacak olan İstanbul depremi hakkında birkaç söz söylemek istiyorum. Bakınız geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşadığımız 5.8 büyüklüğündeki deprem bizleri adeta uyarmaktadır. Yaşanan 5.8’lik İstanbul depremi ‘oldubitti’ye getirilmeden ciddiye alınmalı deprem gerçeği ötelenmemeli veya unutulmamalıdır. Yaşadığımız 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde 17 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 48 bin vatandaşımız yaralanmış, 200 binin üzerinde vatandaşımız evsiz kalmıştır. Bunun yanı sıra Marmara depreminin ekonomiye 20 milyar doların üzerinde yük getirdiği tespit edilmiştir. Bunları anlatmamda ki sebep kilometrekareye düşen insan sayısı ve ekonomik ağırlık Marmara bölgesinde meydana gelen deprem bölgesine göre İstanbul’da en az yirmi kat daha fazla ağırlığa sahiptir. Bu tespitler ışığında hem can kaybı hem de maddi kayıpların varabileceği boyutlara özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum.”

“Kentsel dönüşüm hızlandırılmalıdır”
Bu bilgiler ışığında yetkililerin yapması gerekenlerin açık ve net şekilde ortada olduğunu kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devletimiz özellikle İstanbul’da yaşanacak bir depreme dünden hazırlanmış olmalıdır. Bu hazırlıklarını yaparken muhakkak mevsimsel etkileri göz önünde bulundurarak değişik eylem planları hazırlanmalıdır. Can kayıplarının en aza indirgenmesi için binalar tek tek incelenmeli, yıkılması muhtemel binalarda inisiyatif vatandaşlara bırakılmamalıdır. Kentsel dönüşüm hızlandırılmalıdır. Bu arada özellikle kamu binaları ayakta, sağlam ve hizmete hazır bir şekilde bulunmalıdır.”

“Kaynaşlı’da 20’den fazla vatandaşımız hayatını yanarak kaybetti”
Özellikle kamu binalarının ayakta kalması için sismik izolatör gibi teknik güçlendirmelerin acilen yapılması gerektiği üzerinde duran Milletvekili Yılmaz, şöyle devam etti:
“Erken uyarı sistemleri doğal gaz, elektrik gibi sistemlerin erkenden kapanmasını sağlamaktadır. Düzce depreminde Kaynaşlı ilçemizde yaşayan 20’den fazla vatandaşımız hayatını yanarak kaybetmişlerdir. Bu da göstermektedir ki deprem erken uyarı sistemleri kurulmalı, kurulmuş olanlar dönemsel olarak kontrol edilip çalışıp çalışmadığına bakılmalıdır.  Ayrıca deprem gibi doğal afetlerin ardından insanların toplanacağı toplanma alanlarının sayıları arttırılmalı belirlenen toplanma alanlarının başka şekilde kullanımının ve imara açılmasının önüne geçilmelidir. Toplanma alanlarının çevresinde yaşayan vatandaşlarımız yaşadıkları mahalleye göre hangi alanda toplanacağını önceden bilmelidir. Özellikle belirli aralıklarla muhtarlara verilecek seminerlerle deprem anında yapması gerekenler anlatılmalıdır.”
 
“Depremzede vatandaşlar kamu imkânlarından hızlı şekilde yararlanmalı”
MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, son olarak olası depremlere hazırlıklı olmak için şu önerileri sıraladı:
“Depremden sonra alt yapıda meydana gelecek olası hasarlar göz önünde bulundurularak vatandaşlarımızın temiz su ve kanalizasyon ihtiyaçları planlanmalıdır. Bir diğer önemli konu da deprem anında kamu görevlilerinin görev dağılımı önceden planlanmalıdır. Unutmayalım ki depremin olduğu yerde yaşayan kamu görevlilerinin kendileri de depremzede olacakları için tam anlamıyla görev yapmalarını beklemek doğru olmayacaktır. Özellikle çevre illerden gelecek kamu görevlilerinin koordinasyonu önceden planlanmalı çevre illerdeki kamu görevlileri olası bir depremde nerede görev alacaklarını önceden bilmelidir. Böylece AFAD’ın koordinasyonunda depremzede vatandaşlarımızın kamu imkânlarından hızlı bir şekilde yararlanması sağlanacaktır.”