Mimarlar Odası da İsrail'i protesto etti. İsrail'ın orantısız güç kullandığı söylenilen kınama mesajında, “ Bu kirli insanlık suçu savaş, tüm dünyanın gözü önünde en kanlı biçimde tek yönlü sürüyor.” denildi.

Mesajda şu sözlere yer verildi:

“ Ne zaman ve nasıl biteceğini kestiremediğimiz bir savaşı dehşet içinde izlemekteyiz. Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyayı kan ve gözyaşına boğan en az 60 milyon insanın ölümüyle sonuçlanan bir savaştan sonra herkes “bir daha asla” diye bağırmıştı. Savaşın insanlığın gündeminden çıkarak tarih sayfalarında yer alması istenmişti. Ne yazık ki dilekler yetmedi. Çekilen acıların etkisi zamanla bulanıklaştı. Bugün Ortadoğu da yine en kanlı savaşın yeniden gündeme gelebildiğini üzülerek izliyoruz. Ekranda, savaşın görüntülerini bile izlemek dayanılır bir şey değil. Savaşın haklı, haksız gerekçelerini, derinlikli dünya tahlillerini, strateji hesaplarını bir tarafa bırakarak, dikkatimizi yalnızca savaşa yoğunlaştıralım: Yıkım, ölüm, kan, acı, derinleşen nefret, yerine konulamayan kayıplar, sürgünler! Bunlara nasıl tepkisiz kalınabilir. Bu nasıl bir insanlıktır. Hangi ekonomik gösterge orada ölen bir tek çocuğun veya yaşlının yerini tutabilir.”

Uluslararası Mimarlar Birliğinin 2. Bölge yapılanması içinde İsrail ve Filistin Mimar Odaları ile birlikte çalışıldığının söylenildiği açıklamada, “ İnsanlık tarihinin başladığı bu bölge, her türlü saldırganlığı ve kışkırtıcılığı boşa çıkarabilecek ve tekrar kendi huzurunu kendi eliyle sağlayabilecek birikime sahiptir, buna inanıyoruz.” denildi.