Geçtiğimiz yılın başlarında gündeme gelen ve kamuoyunun önemli bölümünün desteklediği, kısa adı MOBESE olan  Düzce’ye Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu kurulması ile ilgili çalışmalar bir türlü ilerlemiyor.

 

Öte yandan Türkiye’nin değişik bölgelerinde çalışmalar oldukça hızlı ilerliyor. Rize, kent merkezinin kontrol edilmesini sağlayan 60 kameralı bir sistemi kurdu ve kullanmaya başladı. Ankara Beypazarı’nda çalışmalar  son aşamaya geldi, 50 kameranın bir kısmı yerleştirildi, kalanların yerleştirileceği yerler de tespit edildi. Hatay’ın ilçeleri bile kendi olanakları ile sistemi kurarak kullanıma soktu.

 

Türkiye’nin çoğu bölgesine göre konuyu daha erken gündemine alan Düzce’de ise Mobese sistemi bir türlü ele alınamadı. En başta  ödenek sıkıntısı nedeniyle kurulamayan sistem için mali kaynaklar da bulunmasına rağmen çalışmalar bir türlü başlayamadı.

 

Bilindiği gibi Mobese sistemi Düzce’de geçtiğimiz yılın başında gündeme gelmiş, kaynak arayışı sürecinde il özel idaresi 50 Bin YTL ayırmıştı. Yerel destek bu miktarda kaldığı için 2007 yılında projeye başlanması mümkün olmamıştı.

 

Konu daha sonra Ocak ayında Ankara’da yapılan ve 81 ilin valisinin katıldığı Türkiye Zirvesi’nde gündeme gelmişti. Dönemin Düzce Valisi Ercan Topaca,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla tüm iller ve büyük ilçelerde sistemin kurulmasına yönelik çalışmaların yapılacağını, sistemin ilk aşamada kalabalık bölgeleri denetlemeye imkan verilecek şekilde kurulacağını dile getirmişti. Açıklamaların ardından İçişleri bakanlığı da sistemin Düzce’de kurulması için  200 Bin YTL kaynak göndermişti.