Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açık alanlarda maske, kamu kurumları ve alışveriş merkezlerinde ise HES kodu zorunluluğunun kaldırıldığını açıklamıştı. Bilim Kurulu Toplantısı’nda alınan yeni kararların Düzce sokaklarına yansıdığı görüldü.

Düzce’nin en işlek caddelerinden olan İstanbul Caddesi’nde çoğu vatandaşın maskesiz dolaştığı ve AVM’lerin girişinde ise HES kodu yoğunluğunun olmadığı göze çarptı.

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzceli vatandaşlar, alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Özellikle HES kodunun kaldırılmasını yerinde bir karar olarak yorumlayan Düzceliler, kapalı alanlarda maske takmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

“HES kodunun kaldırılması iyi oldu, herkesi devlet takip edemez”

Özellikle HES kodu zorunluluğunun kaldırılmasını memnuniyetle karşıladığını söyleyen Ercan Bektaş, “Sağlık Bakanımız, açık alanlarda maske zorunlu olmayacak dedi. Zaten yaz aylarında her kes maske takmakla ilgili şikâyet ediyordu, kapalı alanda ise herkes yine maskesini takmak zorunda. Yani devlet bir şey düşündüyse, normaldi, şimdi insanın kendi vicdanı önemli. Koronalı bir hasta çıkıp da resmi kurum ve AVM’ye giriyorsa, o kendi vicdanı ile alakalı. Tamam, HES Kodu uygulaması vardı, ama her yerde uygulanmıyordu. Şimdi insan kendi kendini tartacak. İnsan koronalı hasta sokağa çıkıyorsa, zaten o Allah katında bir vebal altına giriyor. Özellikle HES kodunun kaldırılması iyi oldu. Herkesi de devlet böyle tek tek takip edemez.” dedi.

“Düzce sağlık açısından güvenli bir yer”

Düzce insanının her zaman sağlığına dikkat ettiğini ve bu nedenle kentin güvenli bir yer olduğunu dile getiren Caner Şengül, “Düzce sağlık açısından daha da güvende. Bakanımız ve Sağlık Kurulu bunu uygun gördüğü için bizde teşekkür ediyoruz. Ama tabii ki salgına karşı elbette dikkatli olacağız. Özellikle resmi kurum ve AVM’lerde HES kodu zorunluluğunun kaldırılması çok iyi oldu. Zaten HES kodlarının pek fazla önemi yoktu. Bu yüzden devlet dairelerine sırf HES kodlarının kontrolleri için geçici adam alınıyordu.” diye konuştu.  

“İyi bir uygulama oldu”

Açık alanlarda maske, kamu kurumlarında ve AVM’lerde HES kodu uygulamasının kaldırılmasının vatandaşlar açısından iyi bir uygulama olduğunu söyleyen Ahmet Deniz de “İyi bir uygulama oldu. Zaten maske ve HES Kodunun kaldırılması bekleniyordu. Biz yine kapalı alanlarda maskemizi takıyoruz.” şeklinde konuştu.  

“Yeni kararları biraz erken buluyorum”

Maske ve HES kodu zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin alınan kararı ‘erken’ olarak niteleyen Sümeyye İpek, “HES kodunun kaldırılması, inşallah öncelikle AVM’de bulunan esnaf arkadaşlarımıza ve vatanımıza hayırlı olsun. Sağlık açısından HES kodu ve maske zorunluluğunun kaldırılmasını biraz erken diye düşünüyorum. Kapalı alanlarda yine maskemizi takarak ve sosyal mesafemizi koruyarak, devam edeceğiz. Açık alanlarda maske zorunluluğunun kaldırılması bence iyi oldu. İnsanlar birbirlerinden çok fazla uzaklaşmışlardı. Sıla-i Rahimlerde bitmişti, güzel olur inşallah.” diye konuştu.

“İnsanlarımıza moral olur”

Alınan her iki kararın da vatandaşlara moral olacağını anlatan Sezgin Kemal ise, “Ben bu alınan kararları şimdi sizden duydum, ama memnun oldum. İnsanlar açısından çok güzel olur diye düşünüyorum, çünkü insanlarımız biraz sıkıldı, tabii biz de sıkıldık. Ama kurallara uymak, bizlerin görevi. Bu kurallara sağlığımız için uymak zorundayız. Maske ve HES kodu zorunluluğunun kalktığına çok sevindik. İnsanların şu anda morali düzgün olur, esnaflarımızın işleri açısından da çok güzel olacağını düşünüyorum. Yani insanlara olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Biz yine de kendi kendimize önlemlerimizi alırsak, daha iyi olur diye düşünüyorum.” dedi.

HABER: Savaş ARI