Gölyaka Yeşilova Köyünde yaşayan ve "Kum mucit" olarak tanınan 62 yaşındaki Hasan Kum, evinin önündeki atölyesinde tasarladığı, KOSGEB desteğiyle kurduğu fabrikada istihdam sağladığı çalışanları ile ürettiği birçok icadını yurt dışına gönderiyor. 24 yıldır her türlü malzemeden icatlar yaparak bunlara hem patent alıyor hem satılması için pazar oluşturmaya çalışıyor. Hasan Kum'un fındık toplama makinesi, fındık dal kesme, fındık kırma, kar küreme, çayır biçme, ısı tutucu, 4 çeker tarım aracı, rüzgar türbini, nohut sayma makinesi gibi 80'e yakın yaptığı icadı var. Bu icatlar içerinse en dikkat çekeni yerli araç oldu.

Youtuber olan Orkun Işıtmak Mucit Hasan Kum’a kayıtsız kalamadı. Mucidi ziyaret ederek yapılan çalışmaları inceledi ve keyifli bir video yayınladı. Türkiye’de bilime gerektiği kadar önem verilmediğini aktaran Mucit Hasan Kum bu durumdan da şikayetçi olduğunu söyledi. 

Bu Sevda Nasıl Başladı?

Daha önce Ülke dışında yaşayan Mucit Hasan Kum Avrupa’nın kalkınma sistemini araştırdığını ve ortaya çıkardığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa diğer ülkelerde ki kalkınma koşullarını inceledim ve ortaya bazı fikirler çıkarttım. Bu fikirlerden sonra Türkiye’mizin de kalkınmaya ve böyle bir alt yapıya ihtiyacı olduğunu görünce 1994 yılında ülkeme döndüm ve çalışmalarıma başladım.” dedi. Bu süreçte öncelikle kendi ihtiyaçları doğrultusunda icatlar yaptığını belirten Mucit Kum “yeter ki benden bir şey istensin ben her şeyi yaparım” dedi. Şu anda üzerinde çalışmakta olduğu ve tamamlandığında büyük ölçüde yerli ve milli olacak aracı Youtuber Orkun Işıtmak tarafından büyük ilgi gördü.

Bir Aracın Yerli ve Milli Olabilmesi İçin Neler Gerekir?

Uzun süredir üzerinde çalıştığı aracının, daha önce tasarlayıp hayata geçirdiği bir başka aracın üst versiyonu olduğunu söyledi. Bu aracın tasarımından şanzıman ve diferansiyel kısmına kadar her şeyinin kendine ait olduğunu belirtti. Motor kısmının dışarıdan tedarik eden Mucit Hasan Kum “ motor projem de var fakat bu projeye çok yüksek miktarda para harcamam gerektiğinden şu anda onu hayata geçiremedim” dedi.

Bir aracın yerli ve milli olabilmesi için üç temel şartın olduğunu söylen Mucit Hasan Kum “bunlardan bir tanesi motor, bir tanesi şanzıman ve bir diğeri ise diferansiyeldir. Bunlardan bir tanesi sizin değilse yapamazsın. Yaptığım aracın şanzıman ve diferansiyelini ben yaptım” dedi. 

Videonun son kısmında Youtuber olan Orkun Işıtmak, Mucit Kum’un yaptığı icatların gençlere yol gösterecek çalışmalar olduğunu söyleyerek sözlerine söyle devam etti: “ Umarın gençlerde buradan Hasan Amcayı görüp gaza gelirler ve kendi icatlarını yapmaya başlarlar.” diyerek videoya son verdi.