Köy muhtarları, İl Genel Meclisi’nin genelge yoluyla 87 köyden çöp toplama hizmetine karşılık istediği ücret için ne gibi adımlar atılacağını belirlemek adına bir araya geldi. Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şube Başkanı ve Aybaşı Köyü Muhtarı Yaşar Çengel’in başkanlığını yaptığı toplantıda, İl Genel Meclisi ile MHP arasında da polemiğe neden olan karar, enine boyuna tartışıldı.


Farklı görüşlerini dile getiren muhtarlar köylerinin durumlarına göre uygulamanın nasıl hayata gececiği konusundaki rahatsızlıklarını ve akıllarındaki soru işaretlerini dile getirdi. Talep edilen ücretin normal olduğunu savunan muhtarlar kadar, genelgeden rahatsız olanlarda düşüncelerini ve farklı fikir önerilerini sundu.

6-7 AYDIR ÜCRETSİZ YAPILIYORDU

Toplantı hakkında düşüncelerini aldığımız Aybaşı Köyü Muhtarı Yaşar Çengel, toplantıyı yol haritasını belirleme ve çıkacak kararı Vali Ali Fidan’a iletmek amacıyla düzenlediklerini aktardı. Çengel, şöyle konuştu: “Muhtarlarımızın sorunları belirli aralıklarla periyodik bir şekilde bir araya gelerek değerlendiriyoruz. Toplantılarımızdan çıkan sonuçları da ilgili mercilere iletiyoruz. Bugün geçen hafta İl Özel İdaresi tarafından muhtarlara gönderilen köylere verilen çöp toplama hizmeti karşılığında toplanması istenilen ücret için genelgeyi istişare etmek istedik. Çöp toplama hizmeti idare tarafından 6-7 aydır ücretsiz yapıyordu. İdare aldığı kararla bundan sonra köylerde de şehir merkezinde belediyelerin yaptığı gibi fiyat olarak belirlediği 5 TL’yi toplayacak. Her gün bir köyümüzün çöpleri grupları halinde idarenin araçları ve personeli tarafından alınacak. Bu karar doğrultusunda muhtar arkadaşlarımızın karşılaştığı sorunları Sayın Valimize ilettik. İdarenin muhtar tarafından toplanmasını istediği parayı ‘Aylık mı, 6 aylık mı ya da yıllık mı? Toplanmalıdır’ yönünde görüş alışverişi yapıyoruz.”

VALİMİZ BİZLERE MÜJDELEDİ

Vali Ali Fidan’ın muhtarların alacağı kararlara uyacağını kendilerine söylediğini belirten Çengel, genelgeden dolayı sorun yaşayacağı endişesi taşıyan muhtarlar olduğunu belirtti. Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şube Başkanı Çengel, şunları kaydetti: “Coğrafi şartları nedeniyle dağlık bölgelerdeki köylerimizde mahalleler arasında mesafe fazla. Normal güzergâh üzerindeki köylerin sorunları daha az. Sayın Valimiz Ali Fidan, bizden bu köyler için bizden bir kararla gelmemizi istedi ama sanırım iki kararla gideceğiz. İl Özel İdaresi'nin yeterli geliri yok. İdareye aktarılacak ödeneklerle araç ve gereç sayısında arttırım olacağını Sayın Valimiz bizlere müjdeledi. Şuan bir araç çalışıyorsa belki de 3-4 araç ve daha fazla personel çalışıyor olacak.”

PARA TOPLANACAK, BU KAÇINILMAZ

Genelgeyi biçok muhtar arkadaşının kabul etmediğini söyleyen Çengel, son olarak ne olursa olsun bu ücretin alınacağını ifade etti. Çengel, “5 TL’yi biz ister istemez toplayacağız. Bugün bu konuda ihtiyar heyeti kararımızı alıp İl Özel İdaresi'nin hesap numarasına hangi zaman aralığında yatıracağımıza karar vereceğiz ve bu konuda Sayın Valimizi bilgilendireceğiz. Köylerden çöp toplama hizmeti karşılığında talep edilen para toplanacak, bu kaçınılmaz. Şehir merkezinde vatandaş ödüyorsa köyde de ödeyecek.” dedi.

Haber:Y.SEVER