FARKINDALIK VE ALGI OLUŞTURMAK AMAÇLANIYOR

“Düzce ili Mekansal Risk Değerlendirme Paydaş Çalıştayı” bugün Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Düzce'nin ekolojik potansiyeline ve mekansal risklerine ilişkin farkındalığı ve Düzce Melen Havzası ile ilgili bölgesel ve yerel düzeyde ilgili kurum, kuruluş ve STK'lardan oluşan odak gurupları arasında iletişimi sağlamayı hedefleyen çalıştayda ayrıca ilin mekansal risklerinin fiziksel, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarına ilişkin algı oluşturmak amaçlandı. 

Çalıştayın açılış konuşmasını “Mekansal Rislerin Yönetiminde Ekolojik Planlama Odaklı Katılımcı Planlama Modelinin Geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK Projesi'nin Yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azime Tezer yaptı. Tezer, proje içeriği ve çalıştay hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Çalışmaya nasıl başladıklarını anlatan Prof. Dr. Azime Tezer, bu uzun süreçte Düze Valiliği'nin ve DÜZCE AFAD'ın çok desteklerini gördüklerini söyledi.

“KÜÇÜCÜK COĞRAFYASINA RAĞMEN ÇOK ÇEŞİTLİ BİR DOĞAL YAPI BARINDIRIYOR”

Doğal tehlikeler ve doğal afetlerin doğal süreçlerden bağımsız ele alınmaması gerektiğine dikkati çeken Tezer, şunları kaydetti: “Hem literatürde hem de uygulamada biraz gözardı edilen bir konuyu farklı disiplinleri birleştirme ihtiyacıyla bu proje doğdu. Bu nedenle bizim çalışma ekibimizde farklı disiplinler temsil ediliyor. Proje kapsamında biz Düzce'yi çalıştık. Neden Düzce? Çünkü Düzce gerçekten küçük bir il ve bir doğal afet sonrasında il oldu. Küçücük coğrafyasına rağmen çok çeşitli bir doğal yapı barındırıyor. Sulak alanlarından tutun da çayırlara, otlaklara kadar çok farklı yapıları içerisinde barındırıyor. Bir tarafta doğal tehlikeler, bir tarafta heyelan, bir tarafta deprem, sel gibi çeşitlilikleri içerisinde barındıran bir yapısı var. Bu nedenle bizim için Düzce çok özel bir yer oldu ve bu işin araştırma ekibindeki taraflardan birisinin de Düzce Üniversitesi olması alan seçiminde bizi kolaylıkla buraya yönlendirdi.”

“ÖNEMLİ BİR PROJE UYGULUYORSUNUZ”

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Meslek Yüksekokulu'nın şuan birlikte çalışma yürütülen İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı olarak açıldığını anımsatarak konuşmasına başladı. Rektör Yardımcısı Genç, “Dolayısıyla 1976'dan bu yana yaklaşık 40 yıla yakın bir süreç oldu. Birlikte sempozyumu düzenlemiş olmamız bize ayrıca onur verdi. 1965'te Düzce'de, sizler dünyada yoktunuz müthiş bir sel oldu ve Efteni Gölü'nde kanal açılmadığı için su Aksu ve Melen'e yayılıyordu. Bizim kasabaya ramak kalıyordu sel altında kalmamız. Her an tehlike yaşıyorduk. Bu nedenle yağmur yağarken çevre ile insan ilişkisini anlatması bakımından bunu sunmak istedim çünkü siz önemli bir proje uyguluyorsunuz.”

“BİZLER İDARECİ OLARAK ACELECİYİZ”

Programa katılan Vali Yardımcısı Mehmet Özer ise Düzce'nin coğrafi konumu üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Özer, “Şuan bulunduğumuz il, Türkiye'nin en genç ili. Bir kentin şehir olması, bir kasabanın şehir olması, belirli bir kültüre sahip olması için mutlaka geçireceği bazı sosyolojik süreçler olacaktır. Ve biz bu süreçleri hep birlikte yaşayarak planlama çerçevesinde bizden sonraki nesillere aktarımı hususunda gayret göstereceğiz. Bu hazırlamış olduğumuz planlar çerçevesinde bunları dikkate alınabilirliğini sağlayacağız. Elimizde ciddi manada planlarımız var. Plan dediğimizde bunun içerisinde turizmden tutun spesifik alanda ilin sahip olmadığı plandan bahsedebilmek çok mümkün değil. Bizler idareci olarak sınırlı sürelerde görev  yaparız ve görevde kaldığımız süre zarfında da fırsatları ve imkanları hizmet verme noktasında değerlendirmek isteriz. Aceleciyiz. Bulmuş olduğumuz fırsatın tekrar elimize geçmeyeceğini inanırız.” dedi.

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi ve Düzce'nin mekansal, jeolojik, peyzaj ve ekolojik özellikleri ile afet ve risk haritası hazırlanması konularında katılımcılara bilgiler verildi.


Haber; C. ÜSTÜNER