Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’ne, Düzce Belediye Meclisi Ocak Ayı 2’nci toplantısında AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile Prof. Dr. Erol Güngör’ün isminin verilmesi CHP ve İYİ Parti cephesinde büyük tepkilere yol açmıştı. Bugün konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Haluk Kadri Demir, Prof. Dr. Erol Güngör’ün milliyetçi bir yapıda olduğunu belirterek, Kültür Merkezi’ne isminin verilmesine yönelik önergenin de MHP meclis üyeleri tarafından verildiği imasında bulunmuştu.

Düzce Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Hasan Günden ise, Kültür Merkezi’ne Prof. Dr. Erol Güngör’ün isminin verilmesine yönelik önergenin, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’den geldiğini söyledi.

“Eleştirileri haksız buluyorum”

Konu ile ilgili CHP ve İYİ Parti’den gelen tepkileri Öncü Haber mikrofonuna değerlendiren Günden, eleştirileri haksız bulduğunu kaydederek, “Biliyorsunuz, kültür merkezimiz, AK Partili Düzce Belediyesi tarafından şehrimize kazandırılan güzel hizmetlerden bir tanesidir. Kültür merkezi, Düzce’nin tiyatro ve diğer kültürel faaliyetlerde büyük bir eksiklikti. Bu eksikliği gidermek adına, kültür merkezimizi inşa ettik ve geçtiğimiz yıllarda da hizmete açıldı. Burada iki salonumuz var, çeşitli atölyelerimiz var, kültürel faaliyetlerin hemen hemen hepsinin yapılabileceği ortamlar var. Kültür merkezimizin bir ismi yoktu. Tabii kültür merkezimize bir isim verilirken, vereceğiniz ismin o binaya yakışması önemli. Mesela kültür merkezine, bir kültür insanının isminin verilmesi, o anlamda oraya daha çok yakışır. Elbette Düzce’nin yetiştirdiği çok değerli insanlarımız var. Düzce aslında kendi içinden çok değerli insanların çıktığı köklü bir ildir. Düzce yakın tarihte kurulmuş gibi gözükse de, zengin bir tarihi vardır ve o zengin tarihi Roma Dönemi’ne kadar uzanıyor. 1323 yılından sonra Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir. Dolayısıyla Düzce’nin kendine hasa değerleri ve kültürü vardır. Ben bu yöndeki tartışmaları ve eleştirileri haksız buluyorum.” diye konuştu.

“Prof. Dr. Erol Güngör, Türkiye’ye mal olmuş bir isim”

Prof. Dr. Erol Güngör’ün ömrünü Türk milliyetçiliğine adamış ve Türkiye’ye mal olmuş bir şahsiyet olduğunu ifade eden Günden, “Düzce Belediye Meclisi’nin ocak ayı toplantısında, kültür merkezine bir isim önerildi. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü tarafından Kültür Merkezine Prof. Dr. Erol Güngör isminin verilmesi ile ilgili bir öneri geldi. Öneri tabii gündeme alındı, ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi, komisyonda da değerlendirmesi yapıldı ve oy çokluğu ile kabul gördü. Tabii bu isim mecliste de biraz tartışmalara sebebiyet verdi. Bu tartışmalar ile alakalı olarak da; odak olarak “Neden Düzce’den bir değer verilmedi? gibi bir tartışma yaşandı. Burada memleketçilik yapmak çok yanlış olur. Memleketimizde bazı isimler, Türkiye’ye mal olmuş isimlerdir. Bu vatan toprağına hepsinin büyük fedakarlıkları olmuştur. Bazı isimler, yerelde değil de, ulusalda mal olmuş isimlerdir. Prof. Dr. Erol Güngör isimi de Türkiye geneline mal olmuş bir isimdir. Evet, Prof. Dr. Erol Güngör’ün doğum yeri Kırşehir olmuş olabilir, ama Türkiye’ye çok büyük hizmetleri olmuştur. Erol Güngör, ömrünü Türk-İslam sentezine, Türk İslam milliyetçiliğine adamış Türkiye’ye mal olmuş, 44 yaşında çok erken kaybettiğimiz çok değerli bir sosyal psikologdur. Bunu muhalefet partili bazı meclis üyeleri, ‘Meclis gündeminde Kırşehirli isimi neden kültür merkezine veriyorsunuz. Adam 44 yaşında vefat etmiş, ülkeye ne faydası dokunabilir?’ tarzında yakışık olmayan cümleler kurarak duruma itiraz ettiler. Türkiye’ye mal olmuş insanların memleket olarak değerlendirmek çok yanlış bir konu. Bu durum benim çok garibime gittim. Herkeste bilir ki Düzce’de insanlara “Nerelisin?” diye de sorulmaz, “Hangi millettensin?” diye sorulur. Çünkü Düzce bu konuları aşmış bir ildir.” şeklinde konuştu.

“Bizim verdiğimiz isim kültür merkezine yakışan bir isim”

CHP İl Başkanı Haluk Kadri Demir’in açıklamalarını da değerlendiren Günden, son olarak şunları söyledi:

“CHP İl Başkanı Sayın Haluk Kadri Demir’in de bugün yaptığı açıklamalara değinmek istiyorum. Sayın Demir, Prof. Dr. Erol Güngör’ün ismini MHP’li meclis üyeleri tarafından önerildiğini söylüyor. Bu da olabilir. Düzce Belediye Meclisi’nde, AK Partili, MHP’li CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri var. Bu Milliyetçi Hareket Partisi’nin talebi de olabilir, CHP’nin talebi de olabilir, İYİ Parti’nin talebi de olabilir. Bunu MHP’li üyelerden geldi diye yorumlamak, partizanca bir yaklaşım. Çünkü bizim verdiğimiz isim, Kültür Merkezi’ne yakışır bir isim.”

HABER: Savaş ARI