Pazar günü Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan MHP İl Başkanlığı kongresinde, İl Başkanı Caboğlu’nun daveti üzerine kongreye katılan Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin’i sert tavırlarla kongrenin yapıldığı salondan kovan MHP Merkez İlçe Başkanı Murat Baki Yılmaz ve MHP’li Çetin Sarıahmet, büyük bir skandalın altına imza atmıştı. Bu olay tüm Düzce ve Kaynaşlı kamuoyunda büyük tepkilere yol açarken, gözler MHP İl Başkanı İlhami Caboğlu’nun konu hakkında yapacağı açıklamaya çevrilmişti. 

Skandalın ardından Caboğlu’ndan ilk açıklama

Bu skandalın ardından, bugün parti binasında bir basın toplantısı düzenleyen MHP İl Başkanı İlhami Caboğlu, sadece gündemi değerlendirmekle yetindi. Basın toplantısının soru-cevap bölümünde Öncü muhabiri, günlerdir Düzce’nin gündemini meşgul eden kovulma hadisesi hakkında Caboğlu’na sorular yöneltti. İlk olarak konuşmak istemeyen bir tavır takınan Caboğlu, ısrarlı sorular karşısında kendi daveti üzerine kongreye katılan Birol Şahin’i siyasi şov yapmakla itham etti. Caboğlu, Şahin’e atıfta bulunarak, “Siz salonda başlamışsınız şov yapmaya, gitmişsiniz orada şov yapıyorsunuz” diye konuştu.

“Birol Şahin’i ben davet ettim”

Kongreye Kaynaşlı Belediye Başkanı Şahin’i kendisinin davet ettiğini kaydeden Caboğlu, şöyle konuştu:

“Bu olayın aslı; biliyorsunuz Birol Başkan’ın bir düğünü oldu. Tabii biz bir il başkanı olmakla beraber, biz bir hemşehriyiz. Biz onun düğününe gideceğiz, o bizim düğünümüze gelecek, belki ben öldüğümde Birol Başkan beni kabre indirecek, belki biz Birol Başkanı kabre indireceğiz. Bunun bir insani yönü var. Ama birde farklı siyasi yönleri var bunların. Bütün bunları yaparken, şov amaçlı olmak doğru değil. Beni kızının düğünde gördüğü zaman Birol Başkan, çok hoşuna gitti. Ben hanımımı aldım, normal bir vatandaş, bir arkadaş olarak düğününe gittiğimde hoşuna gitti. ‘Senin kongre ne zaman Başkan?’ diye sordu. Ben de ‘Allah nasip ederse 8 Kasım’da kongrem olacak’ dedim. ‘Ben kongrenize gelmek istiyorum’ dedi. Ben de davet ettim. Yani bu bir davettir. Davet etmedim demek doğru olmaz.”

“Kongreden sonra Birol Şahin ile görüşecektim”

Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ile yaptığı istişarenin ardından Birol Şahin’in salonda olmaması gerektiği kararını aldıklarını, belirten Caboğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sadir Durmaz ile Kaynaşlı’nın bizden çok ciddi bir beklenti içerisinde olduğunu, Milliyetçi Hareket Partisi olarak Kaynaşlı’ya hizmet etme açısından bir şeyler katkı etmemiz ile ilgili bir sohbetim oldu. Bana söylenen kongre sonrasında bunu bir konuşalım şeklinde oldu. Bende bu muhabbete istinaden Kaynaşlı İlçe Başkanımızla Akçakoca’da zaten toplantı halindeydik. “Birol Başkanıma rica et, yarın toplantıda olmasın, kongrede olmasın, kongre sonrasında oturup bu konuyu bir değerlendireceğiz.” dedim Birol Başkanla ilgili. Kaynaşlı İlçe Başkanı ile dün konuştum. Kardeşine söylediğini, biliyorsunuz orada bir soğukluk oluşmuş, bu yaşanan olaylardan sebep, kardeşinin de ben iletirim şeklinde olduğunu ki bu iletilmemiş düşüncesindeyim, Birol Başkan salona gelmişse. Biz Akçakoca’dan hareket ettik, salonun tam yerini bulsun, tam sonrasında biz genel başkan yardımcımız ile oraya gideriz şeklinde bir planlamamız oldu. O arada kongre salonunda bizim Belediye Meclis Üyemiz Ayhan Cicu, ‘Birol Başkan burada’ şeklinde bize bir söylemi olunca ben Birol Başkanı aradım. Benim telefon kayıtlarımda vardır, Birol Başkan da bunu inkar edecek değildir. Birol başkanımız o anda bir röportaj yapıyormuş. Ben röportajı da dinledim, gayet güzel bir röportaj yapmış ve ben de Birol Başkana hemen sonrasında telefonla ‘Sayın Başkanım, genel başkan yardımcımla beraberim, ben sizi kongre sonrasında arayacağım, sizin orada olmanızla ilgili belki sonrasında Kaynaşlı’ya düşüneceğimiz bu hizmet noktasında ki şeylerle ilgili farklı yönlere gidebilir şeklinde bir durumu var. Kongre sonrasında sizi arayacağım.” dedim. Birol Başkan onu anlayamamış ki sonrasında bana dönüş yaptı. Ama ben telefonu duymamışım, tekrardan Birol Başkana dönüş yaptım. Sizde takdir edersiniz ki üst düzey bir genel başkanı yanınızda, telefonu zırt pırt açmak çok şık olmuyor. Bu manada ben müsaade istedim, Birol Başkana tekrardan söyledim, “Değerli başkanım sen bizim başkanımızsın, Düzceli hemşehrimizsin sen kongreden geldin çiçeğini gönderdin, Kaynaşlı’da bir kongre oldu, hemen hemen bütün basında, Kaynaşlı teşkilatı Birol Başkanı kongreye davet etmedi” şeklinde bir söylem oldu. Ben de bu ille ilgili biz sizi davet ettik, çiçeğinizi gönderdiniz, size teşekkür ederim, kongreden hemen sonra sizi arayacağım, sizle ilgili benim kafamda tasarladığım husus şu bu ulusal bir noktada genel merkez nezdinde çok şık olmadığını düşündüğümden üstü kapalı söyleyeceğim, şöyle düşünün kongre bitti, ben Birol Başkanı aradım. Oturduk, Kaynaşlı’nın geleceği ile alakalı, hizmetleri ile alakalı konuları tek tek ele aldık. Benimde yanımda üst düzey bir genel başkan yardımcısı bu konuları konuştuğumuzu düşünün ama burada bir yanlış anlaşılmadan sebep iş farklı yönlere gitti. Ben Birol Başkanla bu telefon konuşmasında “tamam tamam” dedi, “Ben olayı anladım” dedi, trak telefonu kapattı yüzüme.

“‘Nezaketen yol edin’ dedim”

Değerli arkadaşlar ben de o ara Ayhan abiye dedim ki, Kaynaşlı İlçe Başkanını bul, bunu dedim söyle. O ara Kaynaşlı İlçe Başkanı alandan biraz uzak yerdeydi ki, öyle düşünüyorum, ben merkez ilçe başkanını aradım Murat Baki’yi aradım. ‘Birol Başkanımızı usulen, kıymet verici bir şekilde nezaketen salondan ayrılacak, nezaketen yol edin’ dedim.”

“Birol Başkan hemen gitmiş basına röportaj vermiş”

Başkan Şahin’in kongrenin yapıldığı Kültür Merkezi’nden ayrılmasının ardından Öncü Haber’e verdiği röportajı da eleştiren Caboğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Bunlar orada yaşandı, biz ‘yaşanmadı’ demiyoruz. Ama orada Murat Baki Yılmaz ben Genel Başkan Yardımcımla ne konuştuğumu bilmiyor. Birol başkanla biz ne konuştuğumuzu, ne tasarladığımızı bilmiyor. Ben Birol Başkanı davet ettim. Farklı bir şekil düşünün, aramızda bu hatır var ki benim davetime icabet etmiş, ters giden bir şeyler var ki, öyle bir şey yok, öyle düşünelim ben sizi aramışım, orada yakışan ne olurdu, tamam başkanım ben sizden telefon bekliyorum, ben gidiyorum demek olurdu. Bunu bir şova çeviri şeklinde, bunun burada yansımış olması, tabii ki burada yanlış anlamalara meyil olmuş olabilir. Birol Başkan, Murat Başkanın orada ki o söylemi ona ters gelmiş olabilir ama ne olursa olsun ben deminde söylediğim şekilde niyetler iyi, bizim niyetlerimiz iyi ki, Birol Başkanı davet etmişim. Benim niyetlerim iyi ki orada kongre sonrasında böyle bir toplantı tertip etme gayreti içerisindeyim. Birol Başkan bunu biliyor. Eğer Birol Başkan benim telefonumu beklemiş olsaydı, kongre sonrasında, kongre salonunda oturuyorum ben, birisi benim bir haberi koydu önüme. Birol Başkan oradan çıkıyor, hızlı bir şekilde makamına gidiyor, orada bir röportaj veriyor. Daha ben kongre salonundayım. Haberi okuyorum, eğer o haber olmamış olsaydı bile, samimiyetle söylüyorum biz Birol Başkanla oturmuş, Kaynaşlı’nın hizmet noktasında ki hususları konuşuyor olurdum.”

“Birol Şahin şov yaptı”

Yaşanan olayda Birol Şahin’i şov yapmakla suçlayan Caboğlu, son olarak şunları söyledi:

“Siz salonda başlamışsınız şov yapmaya, gitmişsiniz orada şov yapıyorsunuz. Ben bunu böyle algılarım değerli arkadaşlar. Yani neye acele var? Şimdi Pazar geçti, Pazartesi geçti, bugün Salı, bugün konuşuyorum, ne kaybettim? Birol Başkanla ilgili konuyu bugün konuşsaydık ne kaybederdik? Bir şey kaybeder miydik? Ama Kaynaşlı kazanırdı, Düzce kazanırdı. Bakın bunu samimiyetle söylüyorum, bütün bu yaşanmışlıklardan sonra o zemini nasıl oluşturacağız? Nasıl bir araya getireceğiz, getirebilir miyiz? Usulde yanlışlık olabilir, harekette yanlışlık olabilir, ama tabii sizde basın mensubu olarak, bir şeyi görmüşsünüz orada ben de Savaş arkadaşımıza az önce söyledim, hadi orada misafirim var telaşım var, o şekilde bir diyalog sağlanamadı, ama hemen kongre sonrasında ararsınız beni, Asu Hanım dün aradı beni, yarın dedim sizi genel olarak bilgilendireceğim, Düzce’de Allah bereket versin basınımız geniş, güzel. Hepinizi ayrı ayrı anlatmaktansa, ki konunun bugün b uraya geleceğini ben biliyorum, bu basın açıklaması ile beraber, bunu burada anlatma gayreti içerisinde olduk. Tabii bizim bir yanlışımız varsa da özür dilemesini de biliriz. Burada ben Birol Başkanla ilgili, çok hızlı gelişti değerli arkadaşlar bu.”

Haber: Savaş ARI