Atatürk’ün samsun’a çıkması ile Kurtuluş savaşının başlangıcı sayılan 19 Mayıs 1919 tarihinin 89’uncu yıldönümünde Düzceliler yine bir Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurt ve Dış temsilciliklerde olduğu gibi Düzce’de de coşku içinde kutlandı.

 

19 Mayıs Kutlamaları, sabahın erken saatlerinde Ticaret Lisesi önünde başlayan ve Anıtpark’ta sona eren gençlik yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe, Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, Milli Eğitim  Şube müdürleri, okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Öğrencilerin sigaranın zararları konulu pankartlar taşıdığı yürüyüş sırasında Belediye Bandosunun çaldığı marşlar da korteji izlemek için evlerinin balkonlarına ve işyerlerin kapısına çıkan vatandaşların büyük ilgisini çekti...

 

Kutlama töreni daha sonra Anıtpark’ta düzenlenen çelenk sunma töreni ile devam etti. Anıtpark’taki törene, protokolün tamamı katıldı. Sırası ile, Düzce Valisi Bülent Kılınç,  Garnizon komutanı Sebahattin Toprak, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Başsavcı Ekrem Yiğit, Baro Başkanı Ali Dilber, Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu,  daire müdürleri, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve özel kuruluşlar anıta çelenk koyarken, saygı duruşu ve istiklal marşı’nın ardından Anıtpark’taki kutlamalar sona erdi.

 

 

Anıtpark’taki törenlerde de kutlamaların yanında ikinci bir tema olarak sigaranın zararlarının da işlendiği dikkat çekti. Öğrenciler yürüyüş sırasında ve anıtpark’ta taşıdığı pankartları burada töreni izlemek için tüm tribünleri dolduran vatandaşlara sergiledi.

Havanın sıcak olması nedeniyle halkın büyük ilgi gösterdiği kutlamalar, Düzce Valisi Bülent Kılınç, Garnizon Komutanı Sebahattin Toprak ve Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in öğrencileri ve halkı selamlaması ile başladı.

 

 

Burada bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer,  yıkılmış bir imparatorluğun üzerine akbaba gibi çöken düşmanlardan ülkemizi kurtarma mücadelesinin 89 yıl önce bugün başladığını söyleyerek cumhuriyetin kazanımlarını anlattı. Sezer, konuşmasının son bölümünde gençlere hitap ederken, bilim ve fennin rehberliğinde muasır medeniyetler seviyesine çıkarma mücadelesini yılmadan sürdürmelerini istedi.

 

Şiirler, Atatürk’ün gençliğe hitabesi ve Gençliğin Ata’ya cevabı okunduktan sonra gençlik haftası çerçevesinde bazı yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Köy Çocuklarını Eğitme Derneği Başkanı Kazım Taymaz’a İl Genel Meclisi tarafından verilen kupayı Düzce Valisi Bülent Kılınç takdim ederken, çeşitli yarışmalarda derece yapan karatecilerin ödüllerini Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, liselerarası atletizm yarışlarında bayanlar kategorisinde dereceye girenlere ödüllerini Garnizon Komutanı Sebahattin Toprak verdi.  Atletizm yarışlarında dereceye giren erkeklerin ödülleri Belediye Başkanı Mehmet Keleş tarafından, Liseler arası satranç turnuvasında derece yapan öğrencilerin ödülleri ise Başsavcı Ekrem Yiğit tarafından verildi.

 

Daha sonra değişik okulların gösteri grupları rengarenk tören elbiseleri içinde belediye bandosu eşliğinde tören geçişi yaptılar.

 

 Okulların nefes kesen gösterilerine açık tribünün bir bölümünde tablolar oluşturan öğrenciler ayrı bir renk kattı. Okulların gösterilerinin ardından kutlama programı sona erdi.

 

Havanın sıcak olması nedeniyle öğrencilerin su satan seyyar satıcılara akın ettiği dikkat çekerken, bazı öğrencilerin de sıcak ve uzun süre ayakta durmak nedeniyle baygınlık geçirdiği de gözlendi. Öte yandan stadyumda zabıtaların sigara yasağı olmasına rağmen , sigara içmeleri gözlerden kaçmadı.