Önümüzde ki günlerde yapılacak olan seçimler için başkan adayları üyelerle görüşmelerine devam ediyor. Bu kapsamda mevcut Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu Tahir Gülbahar, Kemal Genç, İsmail Savaş, Burhan Alper, Servet Güler, Zerrin Yavuz Açıkalın, Tazebey Baştımar, Yaşar Çengel, Fatih Pazvant, Kerim Erdoğan, Fazlı Kahraman, Güçhan Karslıoğlu, Osman Lokman Geçer’den oluşan ekibi ile birlikte kameralar karşısına geçerek bir kez daha adaylığını açıkladığı basın toplantısı düzenledi.

Karslıoğlu, hala devam eden, geliştirmekte olduğu çalışmalarından ve projelerinden bahsettiği toplantıda şu ifadelere yer verdi;

Düzce Ticaret Borsası'nın kurucu üyelerindenim. 25 yıldır Düzce Ticaret Borsası'nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktayım. Akçakoca’nın Kurukavak köyünde doğdum, 1961 doğumluyum.  Düzce Ticaret Yüksek Okulu mezunuyum. Fındık ticaretinde ikinci kuşağım. Fındık ticaretinin her kademesinde bulundum. 20 yıldır İstanbul Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyesiyim. 40 yıldır çok evreler gördüm.  1980'li yıllarda Batı Karadeniz'de yaklaşık 50-60 bin ton üretim kapasitesi vardı. Bugün Batı Karadeniz Bölgesi 350 bin ton üretim kapasitesine ulaşmış durumdadır.

  Düzce Ticaret Borsası yeni bir seçim dönemini yaşamaktadır. Gelecek dönem borsayı yönetecek anlayışın belirleneceği seçimde borsamız üyeleri kendileri için en doğru kararı vereceklerdir. Bu konuda en ufak bir şüphemiz olmadığını belirtmek isteriz.

  Düzce Ticaret Borsası'nı bugüne getiren ve geçmişten günümüze kadar yöneten tüm yönetici arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. Borsamız, 1994 yılı sonunda sıfır bütçe ve iki çalışanla kiralık bir ofiste faaliyete başladı. Bugün 40 dönüm arazisi, modern binası ve 16 çalışanı ile devam etmektedir.  Kurumsal yapıya kavuşturulan borsamız üyelerimize en kaliteli ve en hızlı hizmeti sunmak üzere organizasyonunu geliştirmiş ve geliştirmektedir. TOBB tarafından akredite edilmiş borsalardan biriyiz.  Borsa şirketi olan Düzce Ticaret Borsası Gıda Analiz Laboratuvarı Ltd. Şti ile bölgeye fındık ürünü analizleri konusunda akredite laboratuvar olarak önemli bir hizmet verilmesi başarıyla sürmektedir.

  Düzce Ticaret Borsası, borsa kotasyonunda bulunan fındık başta olmak üzere diğer ürünlerin borsa salonunda satıcı ve alıcının karşılıklı satışını gerçekleştirdiği bir faaliyet sürdürmektedir. Borsamız ürünlerin Tescil işleminin yapıldığı tescil borsası olarak faaliyet yürütmektedir.

  Türkiye'de Polatlı, Konya, Edirne, Adana, Urfa, Ankara ve İzmir'de olmak üzere 113 ticaret borsası uygulamalı borsalardandır. Ana kotasyon malzemesi fındık olan ticaret borsalarında uygulamalı borsa bulunmamaktadır.5174 sayılı "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 28. Maddesine göre; Ticaret borsaları, bu kanunda yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dahil maddelerin alım satımı ve borsada oluşan fiyatların tespit, tescil ve ilanı işleriyle meşgul olmak üzere kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip kurumlardır. Borsalar, Anayasa'nın 135. maddesine göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır.

 Bu bilinçle üyelerimizin sorunlarını her zaman yetkili mercilere taşıdık. Çözümü konusunda öneriler sunduk gerekli girişimleri yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.

  Üyelere hizmet konusunda, üyelerimizin istek ve talepleri her zaman sorulmuş mevzuatın elverdiği çerçevede çözümler üretilmiştir. Örnek olarak ilimiz dışındaki üyelerin işlemlerini 6 yıl önce elektronik ortamda yapılmaya başlanmıştır.

  TURIB (Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş.) kurulmuştur.  Şu anda Düzce Ticaret Borsası da TURIB acentesi olarak görev yapmaktadır. Ürün borsacılığının altyapısı olan Lisanslı Depolar yapılmaya başlanmıştır. Önümüzdeki yıllar içerisinde ürün borsacılığı ve alım satımının borsa seans salonunda yapılmasına dönük çalışmaların sonuçlanacağı ümidindeyiz.

  Ticaret Borsalarının kuruluş yasası ile belirlenmiş görev tanımları mevcuttur.  Ticaret Borsamız en önemli görevi tarım ürünlerinin kayıt altına alınmasını sağlamak için ürünlerin borsada tescili halinde vergi dairesine yapılan beyanlar ile zirai ürünler için ödenecek vergide %50 indirim yapılmaktadır. Tarım ürünlerinde stopaj yoluyla ödenecek vergi %4’ten %2 arasında, hayvansal ürünler ve et için %2 ile %1 arası indirim sağlanmaktadır.

  Borsamız Düzce ilimizin yanında, Zonguldak, Bartın, Kdz Ereğli, Bolu bölgesini kapsayan bir alana hizmet vermektedir.  Bu bölgelerde tescile tabi ürünlerin işlemleri yapılmaktadır. Sayılan bölgelerin ağırlıklı olarak fındık bölgesi olması nedeni ile borsamızın en önemli ürünü fındıktır. İşlemlerin büyük bölümü kabuklu ve iç fındık üzerinden yapılmaktadır.

  Düzce Ticaret Borsası belediye ve özel idare tarzında hizmet veremez.  İlgili yasada ki tanımıyla kamu kurumu niteliğinde bir kuruluştur.  Borsa hizmet sınırları içerisinde bulunan yerlerde mevcut üretici ve tüccarların ürünlerinin tescil ve ilanı ile görevlidir. Kaynaklarının nasıl harcanacağına ilişkin mevzuatın dışına çıkılması ve keyfi olarak kaynakların kullanılması mümkün değildir.

  Geçmişimiz hepimizin gölgesidir.  Gölgemizden kaçmaya çalışsak da kaçamayız. Görev yaptığımız zaman dilimi içerisinde hesap veremediğimiz bir konu olmamıştır. Bizler TOBB ile iyi ilişkiler içerisinde olan hatta üst kurullarda görev alan Düzce Ticaret Borsası yöneticileri olarak Düzce’nin temsili adına görevler alan, çalışan hizmet üreten yöneticileriz. Kişisel bir menfaatimizin olması mümkün değildir.

  Borsalarda yöneticilik gönüllü bir iştir, yöneticiler kendi zamanlarından ve hayatlarından ödün verirler.”