Adana'nın Aladağ ilçesindeki yurt yangını faciasından sonra Düzce'deki ilgili kamu kurumları yurtlara yönelik denetimleri daha da sıklaştırırken, bakanlık tarafından da yeni kararlar uygulamaya konuldu. Eğitim alanında önemli düzenlemeleri öngören Millî Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevlerine İlişkin Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Köklü değişiklikleri öngören kanunun en dikkat çekici maddelerinden biri de öğrenci yurtlarına ruhsat verme yetkisinin belediyelerden alınarak tamamen Millî Eğitim Bakanlığı'na verilmesi oldu. Öğrencilere verilen barınma hizmetinin kalitesinde ciddi değişiklikler öngören düzenlemede yurtlarda yangın güvenliğine ilişkin önlemler de yer aldı.

ÖNCE İKAZ, SONRA İPTAL

Yeni düzenlemeye göre, yurt binalarının her yıl öğretim yılı başlamadan önce yangın güvenliği, elektrik tesisat güvenliği, ısınma sistemi güvenliği, su ve gaz tesisatı güvenliği hususları ilgili kuruluşlara kontrol ettirilecek. Kontrolleri yapan kuruluşlarca gerekli ve yeterli şartların kurumda olmadığının tespit edilmesi halinde ilgili raporun bir örneği kurumun bağlı olduğu millî eğitim müdürlüğüne gönderilecek.Tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için valilikçe kuruma gerekli ikazlar yapılacak. Eksikliklerin giderilmemesi halinde kurumun ruhsatı iptal edilecek.

DIŞARIDAN AÇILMAYACAK, İÇERİDEN KİLİTLENMEYECEK

Öte yandan yangın merdivenleri ve kaçış yollarının kapıları yangına karşı dayanıklı malzemeden yapılacak. Acil çıkış kapıları dışarıdan açılamayan ancak içeriden kilitlenmeyen veya yangın ikazıyla otomatik olarak açılacak şekilde dizayn edilecek. Kurumlarda yangın ikaz amacıyla duman ve ısıya duyarlı, gaz kaçaklarını algılayan sensörler, alarm sistemi ile otomatik söndürme sistemi bulunması zorunluluğu getirilecek. Bundan sonra ruhsatını Bakanlıktan almamış hiçbir işletme öğrenci barınma faaliyeti gösteremeyecek. İzinsiz öğrenci barınma hizmeti verdiği tespit edilen yerleri kapatılacak.