Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz gecesi gerçekleştirdiği darbe girişiminden sonra 2935 no'lu kanun maddesine göre tüm Türkiye'de ikinci bir emre kadar Olağan Üstü Hal durumu ilan edildi.

'Kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması'

25 Ekim 1983 tarihinde kabul edilen 2935 no'lu kanun maddesinin amacı; 'Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemek' olarak ifade ediliyor.

18-60 yaşlarına görev yetkisi

Tabii afet ve tehlikeli salgın hastalıklar sebepleriyle olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde bulunan 18 - 60 yaşları arasındaki bütün vatandaşlar, olağanüstü hal sebebiyle kendilerine verilecek işleri yapmakla yükümlüdürler.

OHAL Kurulu kurulacak

Olağanüstü hal ilanında koordinasyon, Başbakanlıkça veya Başbakan'ın görevlendireceği bakanlıkça sağlanıyor. Bunun için, olağanüstü hal ilanına sebep olan konu ile ilgili bulunan bakanlıklar temsilcilerinden meydana gelen Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu kuruluyor.

Yargı hamlesi

Olağanüstü hal ilan edilen yerlerde, devlet güvenlik mahkemeleri ile askeri mahkemelerin görevlerine giren suçlar dışındaki davalara adli yargıda bakılır.

Ödenek yetkisi Maliye'de

İlan edilen olağanüstü halin gerektirdiği harcamaları karşılamak üzere genel bütçe ödeneklerini yüzde 5'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu ödenekleri ilgili genel bütçeye dahil idarelerle, katma bütçeli daireler bütçelerinin mevcut veya yeniden açılacak tertiplerine kaydetmeye ve ödeneklerin ivedi olarak kullanımını sağlayacak önlemleri almaya, Maliye Bakanı yetkilidir.

Uzatma yetkisi Bakanlar Kurulu'nda

Bakanlar Kurulu'nun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süre uzatılabilir yada olağanüstü hal durumu ortadan kaldırılabilir.