Ankarada sabaha karşı meydana gelen iki ayrı deprem nedeniyle çok sayıda vatandaş geceyi sokakda geçirdi.
İstanbul’da olası büyük deprem sırasında yaşanacaklar TBMM’de Deprem Araştırma Komisyonu’na sunuldu. Komisyon Başkanı İdris Güllüce’nin, “Okuduğumdan beri uykularım kaçıyor” dediği rapor ve afet hazırlıkları Meclis’te görüşüldü. AKOM yöneticileri, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı ile ortak yürütülen Deprem Risk Analizi çalışmasını “bilimsel tespitler” olarak komisyona sunup önlemleri anlattı. AKOM’un sunduğu bilgiler şöyle: Yaklaşık 750 bin binada bulunan 3 milyon 40 bin hanede 9 milyon kişi etkilenecek. 50 bin ile 60 bin ağır hasarlı bina, 500 bin ile 600 bin civarında evsiz aile, 70 bin ile 90 bin civarında ölü olacak. 120 bin ile 130 bin ağır, 400 bin hafif yaralı olacak. 1000 ile 2000 noktada su sızıntısı, 30 bin doğalgaz kutusunda gaz çıkışı meydana gelecek.
Elektrik kablolarının yüzde 3’ünde kopma, 140 milyon ton enkaz, 40 milyar Dolar civarında maddi kayıp olacak. 1 milyon kişi için kurtarma operasyonu gerekecek. 330 bin çadıra ihtiyaç duyulacak.
İstanbul Valiliği, 20 il valiliği ile yardım ve işbirliği protokolü imzaladı. Deprem anında İstanbul’ a yardıma koşacak iller şunlar:
Düzce,Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İzmir, Karabük, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Yalova, 17 Ağustos 1999’daki haberleşme sorunundan dersler çıkarıldı. İki operatörden 78 uydu telefonu ile üç ayrı yoldan alternatif internet erişimi kuruldu. Son sistem haberleşme cihazlarıyla donatılmış mobil komuta aracı ve hareketli canlı yayın araçlarıyla haberleşme yürütülecek. 4’er uydu telefonu ile 10 haberleşme aracı görev yapacak. Önem taşıyan 411 kavşağın görüntüsü, yüksek noktalara yerleştirilen 14 özel nitelikli kamera ile afet anında izlenecek. İstanbul için tebri çalışmaları devam ederken ankarada gece yarısında iki ayrı deprem meydana geldi, saat 02.35 de 4.1 03.05 de 3.0 şiddetindeki depremler nedeniyle ankara ükyurt ve elmadağ ilçelerinde vatandaşlar geceyi sokakta geçirdiler.