Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan'ın da Düzce'yi temsilen katıldığı seminerde, Düzce'den katılan 8 gazeteci sertifikalarını törenle aldı. 
 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile ortaklaşa düzenlediği iki gündür Zonguldak'ta devam eden 77. Yerel Gazetecilik Semineri kapanış konuşmaları ve sertifikaların dağıtım töreni ile sona erdi.
 
TGC Başkanı Turgay Olcayto kapanış konuşmasında  “Türkiye’de şu anda 7 bin gazeteci işsiz. Sendikalaşma örgütlenme yetersiz. Bu nedenle yeterince mücadele edilemiyor. Meslektaşlarımızı sendikalı olmaya ve örgütlü davranmaya davet ediyoruz” dedi.
 
 
Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan'ın Düzce'yi temsilen katıldığı seminerde Düzce'den 8 gazeteci semineri başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.Semineri başarıyla tamamlayarak sertifika alanlar arasında Öncü Düzce Haber Muhabiri İsa Keleş'te diğer meslektaşları gibi sertifikasını düzenlenen törenle aldı.


           
Düzce'yle birlikte, Zonguldak, Bartın ve Bolu ile ilçelerden 100’ün üzerinde gazetecinin  katıldığı seminerde akademisyenler ve deneyimli usta usta gazeteciler, yerelde çalışan meslektaşlarıyla buluşturularak bir anlamda "mesleki bilgilerin paylaşılabileceği" platformun oluşması sağlandı.
 
            BAŞKAN OLCAYTO: MESLEĞİ KURALLARIYLA YAPMAZSANIZ İKTİDARIN MEMURU OLURSUNUZ
 
 
TGC Başkanı Turgay Olcayto, seminerin 2. gününde yaptığı kapanış konuşmasında :" Gazetecilik; bağımsız, bağlantısız bir iştir. Halka, kamuoyuna bilgi akışı sağlamak, doğru ve gerçek haberleri halkla paylaşmak, bir anlamda kamu görevi yapmaktır. Her gazeteci kendinde o gazeteci niteliğini görüyorsa halkın bir temsilcisidir. Gazeteciliği kurallarına uygun yaparsanız da çok onurlu bir meslektir. Onurlu yapmazsanız iktidarın memuru olursunuz. Gazetecileri yerel ve yaygın diye ayırmam. Nitekim, çok önemli isimler yerelden çıkmıştır.
 
 
"Türkiye çok zorlu bir dönemden geçiyor" diyen TGC Başkaın Olcayto :"Yalnız biz değil diğer kurumlar da öyle. Zaten bir demokrasi eğer kurum ve kurallarıyla işlemiyorsa bütün kurumlarında bir çökmenin olması kaçınılmazdır. Bizde de böyle bir durum var. Basın sektöründe bu çok göze çarpıcı bir durum. İktidarın en az on yıllık döneminde zaten var olan 12 Eylül uygulamaları giderek ağırlaştırılmış, basın üzerindeki baskı olabildiğince serbest kalmıştır. Bu baskı sonucunda pek çok meslektaşımız cezaevine girdi, pek çok arkadaşımız o baskının sonucunda işlerinden edilmişlerdir. Gerekçe; halkın bilgi edime hakkını elinden almaktır. Bunun çeşitli yolları var.  Yalnız iktidar baskısı değil yargı baskısı da var. TUİK rakamlarına göre 7 bin gazetecinin işsiz olduğu biliniyor. İşsiz kalan gazeteciler arasında gerçekten halkı aydınlatma açısından çok değerli arkadaşlarımız var.  Bu arkadaşlar ancak sosyal medyadan kendilerini ifade etme yolunu bulmaya çalışıyorlar. İşsizlik bu sektörün ağır bir sorunudur." dedi.
 
            GERÇEK GAZETECİLER BİRARADA OLMALI
 

"Türkiye gazetecileri hak ve sorumluluk bildirgesine  uygun gazetecilik yapmaya ihtiyacımız var" diyen TGC Başkanı Olcayto:" Gerçek gazetecilerle bir arada olmalıyız. Yalancı gazetecilerle, sahte gazetecilerle, mesleği siyasi   amaçlarla araçsallaştıran arkadaşlarla birlikte olmamalıyız. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1998 yılında hazırladığı Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi, bizim anayasamızdır. Onun maddelerini dikkatli okuyalım. Bugünlerde çok ihtiyacımız var. ” dedi.
 
            SEMİNER 3. OTURUMLA DEVAM ETTİ
Seminerin ikinci gününde gazetecilikte örgütlenmeden medya siyaset ilişkisine kadar pek çok konuya dikkat çekildi. Seminerin üçüncü oturumunda Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve Yazarı Orhan Erinç “Medya-Siyaset İlişkisi”; Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş “Gazetecilikte Örgütlenme”;  TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir “Medya ve Yöre Kültürü”; Gazeteci, Ressam ve Sanat Tarihçisi Gürol Sözen “Kent, Sanat ve Medya” konuları hakkında bilgi verdi.  

 
ORHAN ERİNÇ: BUGÜNKÜ MEDYA SİYASET İLİŞKİLERİ TÜRKİYE’DE YAŞANMIŞ OLAN EN KÖTÜ DÖNEMDİR
 
TGC önceki dönem başkanı Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Erinç “Medya-Siyaset İlişkisi” başlıklı konuşmasında basın tarihinden bu konuya örnekler vererek başladığı konuşmasında bugün gelinen noktaya dikkat çekti.
 
 "AKP, medya patronu fabrikası gibi çalışıyor" diyen Erinç :"Çeşitli katkılarla gazetelere patron atanıyor. O patronların borçları ödensin diye tirajlarına bakılmadan kamu reklamları dağıtılıyor. Böyle bir ortam içindeyiz.  Medya-Siyaset ilişkilerinde en önemli bugüne özgü uygulama, muhalefetin sesini olabildiğince kesilmesi gibi bir uygulama söz konusu. Çoklu medyada tek sesli bir yayın uygulaması da yaşıyoruz. Gazetelere ve gazetecilere tehditler savruluyor. Bir ilan baskısı da söz konusu. Bazı şeyleri iktidar mensupları ya da iktidara yakın çevreler yaparsa suç olmaktan çıkıyor ama muhalif olduğu bilinen yayın organları yaparsa ‘terör örgütü propagandası’ yapmaktan soruşturma açılıyor. Aynı yasa maddesi mahkemelere göre değişik uygulanıyor. Ben 58 yıldır gazetecilik yapmaya çalışıyorum. Demokrat Parti’nin son döneminde gazeteciliğe başladım ama medya siyaset ilişkilerinin bu kadar bozulduğunu, medya aleyhine döndüğü bir süreç yaşamadım -ki onların içinde 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül gibi darbe dönemlerinde de ben sorumlu mevkilerde bulunuyordum-. O açıdan bugün medya siyaset ilişkileri Türkiye’de yaşanmış olan en kötü dönemdir demenin yanlış olmadığını düşünüyorum.”
 
            GAZETECİLER ÖRGÜTLENMEDE ZAYIFLAR
Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş “Gazetecilikte Örgütlenme” konulu sunumunda gazetecilerin örgütlenme açısından yetersiz olduğunu vurguladı:"Türkiye’de 50 bin gazeteci var ve gazetecilerin sadece 3 bini sendikalı. Gazetecilik sektöründe örgütlenme konusunda bilinç neredeyse sıfır." DEDİ
 
 
            AHMET ÖZDEMİR: GAZETECİLİKTE KÜLTÜR-SANAT  ÖNEMLİ
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir “Medya ve Yöre Kültürü” konulu sunumunda "Gazeteci, yaşadığı toplumdaki bireyleri bu noktada yetiştirmeye,  yönlendirmeye, onları bu konuda yeni kapılar açmaya yönelik bilgilendirici haberler yapar. Aynı zamanda bu alanda yaşanan gelişmeleri duyurarak onların bilinçlenmesine yardımcı olur." dedi
 
 
İki gün devam eden seminer sertifikaların dağıtım töreni ile son buldu..
 
 
Seminere;  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkan Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver,  Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri İhsan Yılmaz ve Göksel Göksu, Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük, Konrad Adenauer Stiftung (KAS)  Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop’un da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.