Düzce’de 3 yıl önce faaliyete geçen Elektronik Denetleme Sİstemi (EDS) hakkında araç sürücülerinin şikayetleri giderek artıyor. Şikayetlerin artması üzerine, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, EDS’lerin kaldırılması için, Düzce İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan, AK Parti İl Başkan Vekili Ersin Gökçe, Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Tuncer, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Yılmaz bir araya gelerek, toplantı düzenledi.

Yapılan toplantıda, EDS’lerin kaldırılması konusunda mutabakat oluştu. EDS’lerin tümüyle ya da belli noktalardan kaldırılması için ön rapor hazırlanacak. Yasal mevzuat konusundaki sözleşme ve diğer unsurlar üzerinde çalışma yapılacak. Düzce’deki EDS’lerin akıbetinin, İçişleri Bakanlığının vereceği karara göre önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Öncü Haber ekibi de konu ile ilgili EDS’lerden en çok mağdur olan ticari taksi şoförlerinin nabzını tuttu. Taksi şoförlerinin büyük bir kısmı EDS’lerin kaldırılmasından yana olduklarını söylerken, bazıları ise, trafik güvenliği açısından, kaldırılmamasını istiyor.

İşte ticari taksi şoförlerinin konu ile ilgili görüşleri:

“Kaldırılmasa bile, düzenleme yapılsın”

Engin Kılıç: Düzce’de taksiciyim. Bu EDS’lerle ilgili de gördüğünüz gibi bazen dalgınlıkla da olsa hızlı gidebiliyorsunuz veya yolcu indirip bindirmelerde cezalarımız geliyor. Bunlardan dolayı bir sıkıntımız var. EDS’lerin kaldırılmasından öte en azından düzenlemeleri biraz daha mantıklı olmalı. Onlar caydırıcı bir güç. Ama taksilerin yolcu indirme-bindirmesine bile ceza kesiliyor. O olmasa bile biraz daha esnetilse sistemleri öyle daha güzel olur. EDS kaldırılması bence mantıklı değil.

“EDS’ler kaldırılmalı”

Faruk Özel; Gerçekten bu EDS’ler  baya sıkıntı. Tek taksicilere değil yani. Bütün araçlar için baya sıkıntılı. Bir Karayoluna giriyorsun, en azından km’nin 80-85 olması lazım. 70 ile gidiyorsun 71 olduğu sırada ceza yiyorsun. Olmuyor baya sıkıntılı oluyor. Ondan dolayı kaldırılsa daha iyidir bizim için. Bir tek bizim için değil millet için hepsi daha iyi gibi görünüyor. Trafik yönünde kaldırılması bence mahsuru olmaz. Neden? Çünkü bazen yolda yürüyemiyorsun sıkıntı oluyor. Ondan sonra adam geliyor sanki bir yavaş yaya gibi yürüyüp gidiyorsunuz. Baya sıkıntılı oluyor bizim için. Tüm toplum için sıkıntılı oluyor.

“EDS’ler bizim için büyük sıkıntı”

Saffet Veli;  Bizim için çok iyi olur. Bazen acele ediyor müşteri yetişmesi gereken yerler oluyor. Gidemiyoruz, yetiştiremiyoruz. Tabiki hızlı gitmek her yerde çözüm değil ama EDS’ler çok fazla ceza yazıyor. Bazen dalıyoruz 3-5 puan geçiyoruz, ceza yiyoruz. Bu konuda bence iyi olur. Tamamen kaldırılmasa da olur düzenleme olsa daha iyi olur. Yani yollarda gidiş hızlarına göre bir düzenleme olursa daha iyi olur gibi geliyor. Tamamen kaldırmak da çözüm değil, bu sefer kazalara sebebiyet verebilir. Bu tür şeyler olabilir.

“Kaldırılması taraftarı değilim”

Saim Aydın: Yani bu neden kaldırılıyor onu da merak ediyorum, niye kaldırılıyor bu? Ben kaldırılması taraftarı değilim o zaman işin ucu hepten kaçar. EDS yok diye millet kurallara uymaz daha çok sorunlar çıkar meydana yani. Bu düzenleme iyi. Yeni düzenleme nasıl bir düzenleme olacak ki? Hız sınırları gayet normal. Şehrin içinde veya şehir merkezinde ne kadar hızlı gidebilirsin ki? Bence çok mantıksız bir şey. Kaldırılmasın. Yani bu EDS geldiğinden beri dikkat ederseniz Düzce’de trafik sorunları baya bi düşmüş vaziyette. Ben uyuyorum, ben taksiciyim. Uymuyorsan cezasını yiyeceksin. Ben kaldırılmasından yana değilim.

“Bence kaldırılmamalı”

Ali Yörük: 32 yllık taksiciyim merkezde. Bence kaldırılmasın. Neden? Çünkü bu hazır yapılmış bir şey. İnsanlar o zaman çok süratli gidiyor. Ben EDS’den ceza yemedim. Bence kalkmasın derim ben. Hız limitleri belki arttırılabilir. Mesela D-100 üzerinde Bağlantı Yolu’nda olduğu gibi Düzce için konuşuyorum 82 yapılabilir yani. D-100 üzerinde 70 çok az bence.

“Düzce’de adım başı EDS var”

Ömer Lütfü Başol: 56 yaşındayım. Eski Düzcesporlu profesyonel futbolcuyum. Şuan antrenörlük yapıyorum. Çok iyi olur adım başı EDs var. 50Km hızı olan yerde 52 -53 ile gidiyorsun ceza yiyorsun. Ben daha dün ceza ödedim. 77 ile gitmem gereken yerde 78 ile  gitmişim. 300 küsür lira para ödedim. Yazık günah. Bu devletin soygunculuktan başka bir şey değil şuan yani bu. İnsanların ekonomik durumu belli. Ben 1 senedir çalışmıyorum mesela. Yani birde bunları ödemek zorunda kalıyoruz. Yazık günah. Hepten de kaldırılmasın yani. Hız yapan vs. karşı bunlar caydırıcı şeyler. Ama tabi çok düşük seviyede gidenler de bu işten bu kadar mağdur olmaması lazım.

HABER: Savaş ARI