Erol Tayhan’la Manşet programının konuğu olan Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba, Düzce’nin Türkiye arıcılığına yön verir konuma geldiğini söyledi. Düzceli arıcıların çalışkanlığının arı çalışkanlığına eşit olduğunu belirten Kaba, Düzce’nin kestane balıyla markalaşma yolunda olduğunu ifade etti.
 
Tedavi Edici Özelliği Var
 
Kestane balının faydalarından bahseden Kaba, “Arı ürünlerinde tedavilerde kestane balı öne çıkıyor. Antibiyotik oranı yüksek bir bal. İlaç gibi alındığında tedavi edici özelliği var.“ dedi.
 
Özellikle Başbakan Erdoğan'ın kestane balını sağlık ve zindelik formülü olarak açıklamasının ardından kestane balına ciddi talep olduğunu söyleyen Kaba, gelen talebi karşılamada güçlük çektiklerini belirtti.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının balda ''taklit ve tağşiş'' yaptığı tespit edilen iki firmayı Bakanlığın internet sitesinde deşifre etmesini doğru bir karar olduğunu söyleyen Kaba, “Cezalar alıyordu ama devede kulak kalıyordu. Bağış yapar gibi bir cezaydı. Adalet yerini buldu hak ettiği cezayı aldılar.” diye konuştu.
 
Kaba, sahte baldan şüphelenen vatandaşların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Alo 174" hattına ya da arı yetiştiricileri birliğini arayarak şikayet iletebileceklerini söyledi.
 
Donmayan Balda Sıkıntı Vardır
 
Vatandaşların, kristalize olan baldan çekinmeden tüketebileceklerini söyleyen Kaba, “Bu bal gerçek baldır. Donmayan balda sıkıntı vardır tüketicilerimiz dikkat etsin.“ diyerek uyardı. Kaba, genetiği ile oynamış balın olmayacağını da sözlerine ekledi.
 
TEMA Vakfı'nın Yığılca’ya arıcılık tesisi kurma konusunda talebine karşı çıkma sebebini anlatan Kaba, Yığılca arısının Yığılcalılar'a yaraması için karşı çıktım. Oranın ekmeğini yiyecekse Yığılcalı arıcılar yesin.”dedi.
 
Üniversitenin işi bilimle uğraşmak
 
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu'nun Yığılca arısı ile ilgili çalışmalarda çok emeği olduğunu söyleyen Kaba, Düzce Üniversitesi 'Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi'ni kuran Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu’nu da eleştirdi.
 

Kaba, “Rektör hanımın da burada çok emeği var. Meral hanımda üstüne vasife olmayan işlere karıştı. Girişimcilik ödülü ve fark yaratanlar ödülü aldı. Şimdi ben soruyorum ne farkı yarattı. Düzce’ye geldiğinde 30 arıcı olduğunu söylüyor. Ben 2005’te 200 arıcıyla kongre yaptım. Yığılca arısı 70 yılından beri tanınan bir arıydı. Üniversitenin işi bilimle uğraşmak.”dedi.

Haber; S. KAŞKIR