Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük'ün Yeypaş'ın ihalelerde avantajlı pozisyonu olduğunu iddia ederek itiraz etmesiyle başlayan süreç, Orgenize Sanayi bölgelerinin Düzce'ye kattıkları ekonomik değerler ve eksiklerinden yapılan şikayetlerin yerini usulsüz uygulamalar yapıldığına yönelik iddialar aldı.

TSO Başkanı Metin Büyük, Yeypaş'ın ilansız ihale almak suretiyle avantaj elde ettiğini, üstelik bu firmanın kendisi bir şey yapmadığı gibi, Düzceli muadilleri dururken, izmit ve İstanbul gibi illerden getirdiği taşeron firmalara işi yaptırdığını iddia etmiş, bu nedenle Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ile aralarında soğuk rüzgarlar esmişti.

Bu tartışmanın kamuoyunda enine boyuna tartışılmasının ardından OSB Yönetimi tarafından yapılan ihalede Yeypaş'ın OSB girişlerine yapması düşünülen kapılarla ilgili projeler yeniden düzenlendi, dört büyük kapı yerine bir büyük kapı, üç küçük kapı yapılmasına karar verildi. Kamuoyu bu konuyu da tartıştıktan sonra suların durulacağı beklentisi yine boş çıktı,

Bu kez Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Zekeriya Tozan çarpıcı iddialarla sahneye çıktı. OSB'nin ikinci bölümünde gerçekleştirilen yol ihalesinde, projede bulunan yolların bir bölümünün iptal edilerek usülsüzlük yapıldığını iddia eden Tozan, asfaltın ince olduğunu, buna rağmen firmanın ihale karşılığı parasının yüzde doksanbeşlik bir bölümünü aldığını söyledi.

Tozan iki gün geçmeden daha vahim suçlara gönderme yapan bir belge ile ortaya çıktı. Bu kez iddia bir istifa dilekçesinden kaynaklanıyordu. Dilekçede, görmediği işlerin kendisine onaylattırılmak istendiğini, ihale tarihinden önce işin bir bölümünün yapıldığını iddia eden bir elektrik mühendisi kontrolör görevinden istifa ediyordu.

OSB'yi saran ağır ithamlarla dolu iddialar üzeri örtülebilecek gibi görünmezken, Düzce'ye gelişleri uzun süre tartışılan sanayi bölgeleri, daha uzun süre gündemde kalmaya devam edecek gibi görünüyor.