Dün akşam yapılan Düzce Belediye Meclis toplantısı 2. Oturumunda, İmar Komisyonuna havale edilen merhum duayen gazeteci Bedrettin Maradit ile görevi başında vefat eden MHP Düzce Belediye Meclis Üyesi Kemal Günaydın’ın isimleri, evlerinin bulunduğu sokaklara verilmesi konusu meclis üyelerinin oylarına sunuldu.

Meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilen konu sonrası merhum Gazeteci Bedrettin Maradit’in ismi evinin de bulunduğu Kültür Mahallesi 754 numaralı sokağa verilirken, görevi başında yaşamını yitiren MHP Düzce Belediye Meclis Üyesi Kemal Günaydın’ın ismi de, yine evinin bulunduğu Konuralp Şehit Murat Demir Mahallesi’ndeki 360. Sokağa verildi.

Merhum Gazeteci Bedrettin Maradit’in isminin Kültür Mahallesi’ndeki evinin bulunduğu sokağa verilmesi ile ilgili söz alan Düzce Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Hasan Günden,  “Ömrü yaklaşık 65 yıl gazetecilik mesleğiyle geçmiş, Düzce’ye ve Bolu’ya ilk süreli yayın hizmetini getiren; rahmetli olana kadar da gazetesinde köşe yazısı yazmaya devam eden duayen gazeteci Bedrettin Maradit’i bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Bu ismin bizim meclisimize de, bize de vermekle alakalı görev bize düştüğü için de çok mutluyuz. Hayırlı olsun, tekrar rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

Bedrettin Maradit Kim?

26 Nisan 1951'de İstanbul'da bastırdığı Düzce Postası’nın birinci sayısı ile Düzce'yi ilk süreli yerel gazeteye kavuşturdu. 6 ay sonra elektrikli baskı makinası getirdi ve bölgenin ilk gazete matbaasını kurmuş oldu.
- Maradit'in başlattığı girişimler, basın dışında matbaacılık alanında da mesleki bir eğitim hamlesi oldu. Sonradan açılan matbaaların, gazetelerin sahipleri, çalışanları DÜZCE POSTASI OKULUNDA çıraklıktan ustalığa kadar yetişip meslek sahibi oldular.
- İlk matbaa tipo ve ofset baskı, kurşun dizgi makinelerinin, filmi ve kalıp atölyesinin ve bunları çalıştıracak ilk matbaacı ustalarının İstanbul’dan getirilip Düzce’de ikamet ettirilmesi hep Bedrettin Maradit'in  girişimidir.

DÜZCE'de basın- yayın dünyasının ilk tohumları 1948'de İstanbul'da atılmıştı. O zamanlar İstanbul Boğaz Komutanlığı'nda askerliğini yapan Bedrettin Maradit, 1948'de Türkiye'nin en büyük gazetesi Son Posta'da muhabir olarak gazeteciliğe başladı. 1951’de Düzce'ye döndü, temin ettiği eski bir daktilo ile Son Posta gazetesinin Düzce muhabirliğini devam ettirdi.Düzce'de 15-20 adet satılan Son Posta gazetesi, Maradit'in gayretleriyle, 100-150 adet satışa ulaştı..
1951'de DÜZCE POSTASI’nı yayına geçirdikten sonra 16 Ekim 1953 yılında Bolu'da da bir matbaa açtı. Böylece o zamanki vilayet merkezimiz olan BOLU'NUN DA İLK GÜNLÜK GAZETESİNİ, yayın hayatına başlattı. BOLU EKSPRES adıyla yayın hayatına başlayan bu gazete, 1963 yılında haftalık Abant ve Yeni Hamle gazeteleriyle birleşerek, Sesimiz adı altında günlük yayınlarını sürdürdü. Sesimiz Gazetesi'nin yayınları Bolu Gündem Gazetesi yayın hayatına başlayana kadar aksamadan sürdü. 
Bedrettin Maradit'in büyük zorluklara rağmen  başlattığı girişimler sadece Düzce'de değil Bolu’da da gazetecilik ve  matbaacılık alanında  mesleki bir eğitim hamlesi oldu. 1927 yılında Düzce’de Dünya’ya gelen Bedrettin Maradit 09 Nisan 2013’de  86 yaşındayken vefat etti.. İleri yaşına rağmen vefat edene kadar gazetede her gün başyazılarına devam etti.

HABER: Savaş ARI