Bilindiği gibi sığınmacıların ülkelerine dönmesini sık sık dillendiren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 2021 yılının kasım ayında su ve nikah ücretlerinde yabancılara farklı tarife uygulanacağını açıklamıştı. Buna göre; Bolu Belediyesi yabancılardan su ücretini dolar kuru üzerinden alacak, bunun yanı sıra yabancıların, belediyeye nikah için başvurması halinde nikah ücreti olarak 100 bin TL istenecek.

“Rahatsız oldularsa Şam’da su daha ucuz”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yabancılardan su ücretlerinin dolar kuru üzerinden alınması ve nikah ücretlerinin 100 bin TL olmasıyla ilgili o dönem yaptığı açıklamada, "Yabancı sığınmacı kardeşlerimiz bundan rahatsız oldularsa Şam'da su daha ucuz. Buyursunlar. Nikah ücretleri de Şam'da ucuz" demişti.

Bolu Belediyesi'ne yabancılara farklı su ve nikah ücreti tarifesi cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bolu Belediye Başkanlığı’nın kentte yaşayan yabancılara yönelik su ve nikah ücretlerinde farklı tarife uygulanmasına ilişkin kararında ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına hükmetti. Bolu Belediyesi hakkında 40 bin TL idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

Başkan Özcan'dan “Sığınmacılara son çağrı” ilanı

Öte yandan dün şehrin muhtelif noktalarına Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın talimatıyla yerleştirilen billboardlarda hedefte yine sığınmacılar vardı. “Bolu Belediyesi’nden geçici sığınmacılara son çağrı” yazılı ilanla sığınmacılara, ‘ülkenize dönün’ çağrısı yaptı.

Başkan Özcan'ın isminin yazılı olduğu, "Bolu Belediyesi'nden geçici sığınmacılara son çağrı" başlıklı Türkçe ve Arapça yazılan ilanda, “Geçici sığınmacılara sesleniyorum; 11 yıl önce ülkemize misafir olarak geldiğinizi söylediniz. Türk milleti de kıt kaynakları ile yılardır size sahip çıkıyor. Artık bu misafirlik fazla uzadı. Ülkemizdeki ekonomik buhranı görüyorsunuz. Gençlerimiz işsiz, aileler açlık sınırının altında yaşıyor. Bu şartlarda artık sizinle paylaşacak ekmeğimiz ve suyumuz kalmadı. Geldiğiniz gibi gitme zamanınız geldi. Artık istenmiyorsunuz, dönün ülkenize.” ifadelerine yer verildi.

“Hem iktidarın hem istilacıların anlayacağı dilden yazdık”

Gelen tepkiler ve para cezasına karşılık sığınmacılar konusundaki tavrından geri adım atmayan Başkan Özcan, billboardlardaki ilanları indirmedi.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Türkçe defalarca yazdık söyledik. Anlamadılar. Biz de hem iktidarın hem istilacıların anlayacağı dilden yazdık. Yeter artık!”

Diğer yandan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın, geçici sığınmacılara yönelik Arapça ve Türkçe, "Artık istenmiyorsunuz, dönün ülkenize' ilanı, cumhuriyet savcılığı kararıyla 'nefret ve ayrımcılık' suçlamasıyla kaldırıldı. Özcan, kararla ilgili, "Türk milletini çok sevmek nefret suçu oluşturuyorsa, ben bu nefret suçunu, ayrımcılık suçunu işlemeye devam edeceğim." dedi.