Öncü TV ekranlarında cuma akşamları ilgi ile izlenen, Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu “Kitabın Ortasından” programında Akçakoca Belediyesinin taşınmaz gayrimenkullerinin satışı ve imar ile ilgili alınan kararlar masaya yatırıldı.  

“Hastane projesinde süreç belediyenin borcundan dolayı uzadı”

Akçakoca ilçesine kazandırılacak olan yeni hastane ile ilgili sürecin, belediyenin vergi borçları ve SGK borçları yüzünden uzadığını ifade eden Sarıoğlu, şu ifadelere yer verdi:

Cüneyt Yemenici, hastanenin yerini değiştirme kararını almıştı, Yeni Mahalle’nin çıkışında yerini de almıştı. Projeler hazırlanırken seçim oldu. Okan başkan seçildi, o yeri istemedi aslında tahsisli kredi alınmış belediye olarak böyle bir gücün var mı Okan başkanım, ‘yok’ o zaman bu yapılacak tahsisli kredinin amacı buraya bu yapılacak, yapmak üzere alınıyor çünkü yapmıyorsan parayı geri ver. Sayın Zülkif valimiz o zaman Düzce’deydi, İl Başkanımız, Ayşe hanım vekilimiz, ben, sağlık müdürümüz Yasin bey ve Okan bey, protokol imzalandı, süreç başladı. Yasin müdür bana sürekli anlatıyor, ‘Koordinatları hazırlayalım Sağlık Bakanlığı istiyor; ona göre projeleri ihale edip bir an önce başlansın.’ diyor. Okan beye bunu söylediğimde, Sağlık Bakanlığı ya da diğer bakanlıklara belediyeye ait herhangi bir mülkü verdiğinde vergi borcundan, SSK borcundan düşeriz diye bir kanun var. Cumhurbaşkanı’mız yeni çıkardı bunu belediyeleri rahatlatmak adına. Bundan faydalanalım başkanım, bir yazı yazalım dedik ve yazdık takip ettik. Biliyorsunuz devlette hızlı hızlı olmuyor bu tür işlemler. En son, Sayın Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un önündeydi, Ayşe hanım sağ olsun aradık, “Bakanlıkta bekliyor yazı, bunu bir an önce halledebilir miyiz?” dedik. Salı günü söyledik, perşembe günü onaylandı, bitti ve belediyenin 4 milyon 300 bin TL gibi bir vergi borcu düşüldü. Süreç bundan uzadı, dedikodular var ama hiçbir sıkıntı yok. Bizim amacımız yılsonuna kadar temel atıp, inşaata başlamak. Mevcut hastane yeri ne olacak derseniz, ihalesi yapıldı. Dört katlı aile sağlık merkezi, ilçe sağlık merkezi ve halk sağlığı merkezi olmak üzere 5 milyonluk bir yatırım gelecek. İmzası yapıldı, 10 günlük süreci bekleniyor. Bu 2 dönümlük bir alana yapılıyor ve kalan kısmı da millet bahçesi olarak planlanıyor. Akçakoca Belediyesi orada millet bahçesi projesi yapacak.”

“Akçakoca’nın çıkarına olan hiçbir şeye hayır demedik”

Akçakoca’da siyaset yaparken ittifak ruhuna aykırı hareket etmek istemediklerini, ilçenin çıkarlarına olan her şeyi desteklediklerini dile getiren Sarıoğlu, şöyle devam etti:

“Öncelikle şunu söylemek istiyorum; biz ittifak ruhuna aykırı hareket etmek istemiyoruz, ama her şeye de sustuğumuz söylenemez. Biz bunu nasıl söylüyoruz, bakıyoruz önümüze tutanaklar geliyor. Teknik olarak hakim olduğum ve imarı bildiğim için onlara anlatıyorum. Oy hakkı onların sonuçta, onlar karar veriyor. Akçakoca’nın çıkarına uygun olan hiçbir şeye hayır demedik. Mesela, pazaryerinin yanındaki bir arsaya talep geldi, belediyenin yeri. Normalde konut olan yerlerde ticarete dönmez. Okan başkan dedi ki, burası belediyeye gelecek. Böyle bir yatırımcıya vereceğiz, istihdam sağlanacak; bunu ticariye çevirelim. Arkadaşlara anlattım, onlara da mantıklı geldi. Evet dediğimiz çok şey var ama kişiye özel, rant sağlanacak yerlerde bizim hep ‘hayır’ cevabımız vardır, yeterli midir? Değildir ama biz notlarımızı tutarız, yeri geldiğinde söyleriz. Gereken soruları sorarız ve soruyoruz da…

“Pazaryerine Akçakoca’nın menfaati için ‘Hayır’ dedik”

Ünsal’ın Çuhalı Çarşısı pazaryerine neden karşı çıktıklarını sorması üzerine Sarıoğlu, şunları söyledi:

“Niye karşı çıktık? Şimdi, orada salı günü tam şehrin girişinde pazar kuruluyor. Zaten orada bir kalabalık var, özellikle de yazın bir trafik yoğunluğu oluyor. Mesela, geçen hafta gittim. Çift sıra, 3. Sıraya kadar parklar var. Arabasıyla geliyor pazar yerine güvenlik önlemi şu bu, hiçbir şey yok. Çocuğun elinden fırlayıp ezilme riski, her şey var. Buraya yapılacağına Emniyet’in arkasında yaklaşık 3.700m2 belediyeye ait bir yer var. Herhangi bir para harcamaya da gerek yoktur. Burayı yapmak isteyen hayırsever arkadaşlarımız var. Pazar kalktığı zaman, hemen temizlik diye bir şey yok, pislik kalıyor ortalıkta. Akçakoca’nın girişinin yazın orayı kaldırmayacağını düşündüğümüz için hayır dedik.

“Akçakoca Sanayi Bölgesi en kısa zamanda kurulacak”

“Organize sanayinin bu kadar gecikmesinin nedeni, açılan mahkemelerdir. Şu anda bekleyen bir dosyamız var, kazanılmış bir davayı bekliyoruz. Orman Bakanlığı’nda bir yazı vardı ve sıkıntı kalmadı; o yazıyla birlikte ve dava dosyasını da koyduğumuzda süreç artık daha hızlı ilerleyecek. Organize sanayi tabelada kalmayacak. Organize sanayi olmazsa olmazdır, bu olay Ak Parti ile başlamıştır, Ak Parti’nin projesidir ve kurulması için vekillerimiz ellerinden geleni yapılıyor. En kısa sürede kurulacak.”

“Fikret Albayrak birilerine rant sağladı”

CHP’li Belediye Başkanı Fikret Albayrak döneminde imarla ile ilgili birilerine rant sağlandığı iddiasında bulunan Sarıoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Fikret başkanımıza cevap vereyim. Söylediğiniz şeyi izledim ama kendisi de 5 yıl belediye başkanlığı yaptı ve 6 ay da beraber çalıştık. Onun döneminde de revizyon imar planları hazırlandı. Sahil bandında ki, günübirlik tesislerden birini yeşil alana çeviren kendisidir. Bunları yaparken yeşil alan olan yerleri de imara açtığını biliyorum, ama ceza evine girmedi mesela. İtiraz ettik kabul etmediler, sonrasında mahkemeye gittik hallettik. İnsanların denize sıfır yerlerde, lokanta yapacağı yerleri yeşil alan yaparken başka yerlere imar verdiniz; nerelere verdiğinizi de şimdi burada anlatmayayım, verdiniz rant sağlandı birilerine. Bu rantlar sağlanırken size de müfettişler geldi, ama siz cezaevine girmediniz. Özellikle bir şikâyet yapılmadı, sadece rutin kontroller yapıldı ve gittiler. Büyük bir iddia vardı, bildiğim halde aldım meclis kararını. Flamingo’daki inşaat, kendi meclis üyelerinin buraya evet dediğini gördüm yani. CHP meclis üyeleri, İYİ PARTİ meclis üyeleri evet derken, sadece Ak Parti hayır dedi buralara. Kimin ortak olduğunu bilmiyorum orada bir proje var. Gördüğüm tabela, evimin üstünde olduğu için Piramit İnşaat yazıyor. Kendisi burasıyla ilgili bize de serzenişte bulundu, sanki Ak Parti olarak dur deyince durduracağız zannediyorlar. Herkes her şeyi de bizden beklemesin. Herkes evet demiş, biz hayır demişiz ve yine biz suçluyuz, biz niye suçluyuz? Kat karşılığı bir inşaat yapılıyor. Ustabaşlar’dan var, Başarlar’dan var, Mustafa Turan hocamız var onun evini yıktılar zaten. Daha büyük bir bina yapalım dediler. Arsa bu hale gelirken, bir imar tadilatı istediler. Kuzey cephesinde yolu daralttılar sonrasında birleştirdiler ve bina yapmaya başladılar. 15 Eylül 2020 itibariyle bir kanun yürürlüğe girdi. Kanun diyor ki, bir imar tadilatı yapabilirsin, ancak rant artışı varsa, rant vergisi var. Tamam yap ama belediyeye de bunu öde.”

“Cumhur İttifakı’na hiç yakışmadı”

AK Partili Cüneyt Yemenici’den belediyeyi devralan Yanmaz’ın borç rakamlarını pankartla çarşı meydanına astırması da programda konuşuldu.

Sarıoğlu, söz konusu devralınan borç tutarının gerçek rakamının 68 milyon lira olmasına rağmen, pankarta uzun dönem faizleriyle birlikte olan toplam rakamların yazılı olduğunu söyleyerek, rakamda abartı yapıldığını iddia eden geçmiş dönem Belediye Başkanı Yemenici’ye destek verdi.

Ak Parti İlçe Başkanı Sarıoğlu, pankartın çarşının göbeğine astırılmasını da etik bulmadığını ifade ederek ”Cumhur İttifakı’na hiç yakışmadı” dedi.

“Belediyenin borç ve alacaklarının ne olduğu açıklanmalı”

Sarıoğlu ayrıca, Okan Yanmaz belediyeciliğinin göreve gelmesinin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen belediyenin borç ve alacak durumunun ne olduğunun belli olmadığını, bu konuda parti grubu olarak bir önerge hazırladıklarını, belediyenin borçlarının ve alacaklarının ne olduğunun açıklanmasını beklediklerini söyledi.

“Belediyeyi kendi şirketin gibi yöneteceksin”

Akçakoca Belediyesine Okan Yanmaz’ın göreve gelmesinin ardından 170 işçinin işe alınmasının büyük bir hata olduğunu kaydeden Sarıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Belediyeyi kendi şirketin gibi yöneteceksin. Sonuçta belediyenin belli bir geliri var, kesilen kredilerden sonra. Yaz zamanı Cumhurbaşkanı talimatlarıyla kesintisiz gönderiyorlar. O zaman bile 1 milyon yakına yakın para geliyor. Zaten orada yeterli sayıda personel vardı. Bunun üzerine 170 tane personel almak gibi bir hataya, ben olsam düşmezdim. Bu durumun da en büyük sebebi budur. Bu sayıda bir personelin aylık maliyeti 700 – 750 bin liradır. 24 ayda 16 milyon eder. Bir de bu arsaları gerçek değerlerinden satıp bir 10 milyon da öyle koyardım, 26 milyon eder. Böylece zaten belediyenin bir sıkıntısı yok, elde paramız olurdu.”

“Kamu zararı oluştu”

Akçakoca Belediyesi’ne ait benzin istasyonunun satışı ile ilgili ”Kamu zararı oluşturulmuştur” ifadesini kullanan Sarıoğlu, söz konusu arazinin, akaryakıt piyasasında marka sahibi firmanın ön avans olarak işletmeciye verdiği para olan “bayrak parası”na satıldığını savundu. “Ortada bir kamu zararı var.” diyen Sarıoğlu, ayrıca, bir önceki Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici dönemindeki kiralama bedeli baz alındığında ya da döviz kurları üzerinden hesaplama yapıldığında, istasyonun çok ucuza satıldığının ortada olduğunu ifade etti.

“Sırf Okan Yanmaz kazansın diye, Akçakoca’ya ihanet etmem”

Her zaman belediyenin doğrularına destek verdiğini, ancak yanlışa da ‘dur’ dediklerini dile getiren Sarıoğlu, “Bunun farkındayız, zaten öyle de oluyor. Kendi seçmenimiz dahil olmak üzere bunu bu şekilde bize iletiyorlar. Sırf Okan Yanmaz kazanmasın diye Akçakoca’ya ihanet edecek bir başkan olamam. Burada benim yaptığım yanlışa dur, doğruya destek ol mantığıyla hareket etmektir. Doğruya destek oluyorum. Yanlışlar varsa bunu bana yüklemenin bir anlamı yok, durdurabilirsem zaten durduruyorum. Her şeyi takip ediyoruz, oldu bittilere müsaade etmeyiz, kimse sorup sormadığımızı düşünmesin” şeklinde konuştu.  

“Sapak ve mahalleri neden üvey evlat muamelesi görüyor?”

Akçakoca Sapak ve bazı mahallelerin üvey evlat muamelesi gördüğü yönündeki iddiaları da değerlendiren Sarıoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 “Yaşar Koç’un bizzat kendisi de bana bunu söyledi. Herhalde hizmetin geç gitmesiyle alakalı, yol, su; o tarz bir şeyden bahsediyor. İdarenin elinde olan bir şey, yatırımlarda eşit dağılım olmalı haklısınız, inşallah olur ama bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bu serzenişi Okan Yanmaz’a yapması gerekir.”

“Menfaati biten gemiyi terk eder”

AK Parti’nin geleceği ile ilgili düşüncelerini de anlatan Sarıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Doğrudur, menfaati bitenin gemiyi terk ettiği gerçekten doğru. Kapının eşiğinde bekleyen bu partide önemli yerlere gelmiş, insanları görüyoruz. Başka parti kuranları da katarsak çok daha farklı konuşabiliriz ancak Erdoğan’dan sonra ne olur noktasında herkes dağılır gider diye düşünüyor ama öyle olacağını sanmıyorum. Ak Parti, Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri ve devamını getirecek. Kendisinden sonra işaret edeceği çok dinamik isimler olduğunu düşünüyorum. 2023, 2051, 2071 böyle devam edecek diye tahmin ediyorum. Ülkenin bu sürekliliğe ihtiyacı var. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kendine has bir oyu var. Neden o makas açılıyor? Yanlış aday tercihleriyle açılıyor. Teşkilatların yukarıya taşıdığı, vatandaşın istediği değişimler olmadığı için açılıyor fark. Numan kardeşimizin yanında gezdim ancak Akçakoca’nın adayı olarak kabul edilmeyeceğini bizzat kendisine söylemiştim. Nitekim 3. vekili kaybettik. Bugün Dursun Çakır veya beni koysaydık 3-0 mıydı? Eğer bu şekilde olsaydı, diğer ilçeler de kazanılırdı diye düşünüyorum. Doğru kişiler seçilmediği sürece Erdoğan’ın oyu her zaman yüzde 53’tür ancak aksi durumda yerel seçimlerde ya da milletvekili sayısında düşmeler bundan dolayı olur.”

“Bizim olmaz dediğimiz şeylere, Okan Yanmaz da hak veriyor”

“Son 3-4 aydır, biz Okan beyle meclisten önce istişare yapıyoruz. Bizim olmaz dediğimiz şeylerde Okan Yanmaz bize hak veriyor ve değiştirilmesini istiyor. Aleyhte bir durum da yok, farklı bir karar çıkmadı ki zaten. Kadem Direk’le ilgili bir eksen kayması yaşanmadı, MHP ile yola çıkmıştır, belli sebeplerden istifa etmiştir. Akçakoca menfaatine göre olanlara evet, uygun görmediklerime de hayır diyeceğim demiştir. Bunun dışında bir hareketini ben görmedim. Basınla ilgili de bir dahlimiz yok. Zaten başkanın müsaadesi olursa, basın görüntü ya da haber alabilir. Bizi gerçekten rahatsız etmez, bizi niye rahatsız etsin? Diğer partilerin ne düşündüğünü bilmiyorum ama AK Parti’nin böyle bir görüşü yok. Orada da sıkıntı var, sen hem belediye meclis üyesi olup hem de belediyeye bağlı bir şirkette çalışamazsın. Paraları hemen iade etmeleri gerekiyor. Ne görev yaptıklarını sorayım? İki  meclis üyemiz orada, ABİTAŞ’ta hangi görevi yapıyorlardı? Hakan bey orada genel müdür konumunda, o alır onda sıkıntı yok. Diğer arkadaşların hangi sıfatla maaş aldıklarını merak ediyorum? Ya meclis üyeliğinden istifa edecekler ya da orada çalışamazlar! Aldıkları maaşları ödesinler, yine kamu zararı var burada… Hataya pardon denilirse sıkıntı yok, yarın bunlar herkesin karşısına çıkacak, çıkacak görecekler." 

Programın tamamını izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=hRNBhgrWUBs 

HABER: Savaş ARI