Düzce Belediyesi tarafından Hecinler mevkiinde yaptırılan ve faaliyete geçmesinin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra mahkeme kararıyla kapısına kilit vurulan Katı Atık Depolama Tesisi'nde sular duruldu sanılırken, yine hareketli günler yaşanmaya başladı. Düzce Belediyesi'nin işletme için ihaleye çıkacağını ve tesisi 29 yıllığına kiraya vereceğini duyurması daha önce bir çok kez direnişle karşılaştığı köylülerle yine karşı karşıya gelmesine neden oldu. Tesisin hizmete sokulmasının ardından kokudan ve sinekten kapı-pencere açamadıklarını savunan ve aylarca kapı önünde nöbet tutarak eylem yapan 4 köyün sakinleri, mahkeme kararıyla rahat bir nefes aldıklarını sanırken, yaşanan bu yeni gelişme karşısında tepkilerini hem pankart açarak hem de yazılı bir açıklamada bulunarak gösterdi.

“CENNETİ CEHENNEME ÇEVİRMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ!”
Mücadelelerine devam eden Hecinler, Esençam, Hasanlar ve Esentepe köylüleri tesis alanına giderek açtıkları pankarta ilişkin fotoğraflarla birlikte bir açıklama gönderdi. “Cenneti cehenneme çevirmenize izin vermeyeceğiz! Çöplükte yaşamayacağız!” ifadeleriyle başlayan açıklama şöyle devam etti; “Köylerimizin ortasına açılmaya çalışılan Çöp Deposu'nun işletmesinin Düzce Belediyesi tarafından 29 yıllığına kiraya verilmek üzere ihaleye verileceği haberini almış bulunuyoruz. Dört köyün ortasına, evlerimizin hemen üstüne yapılmaya çalışılan çöp deposu konusunda kazandığımız mahkeme kararları ortadayken Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in ve İlçe Belediyelerinin inatla mahkeme kararının arkasından dolanarak, yönetmelik değişiklikleriyle çöp dökmesine müsaade etmeyeceğiz.”

“ARTIK BU YANLIŞA 'DUR' DEMESİNİ BEKLİYORUZ”
Kurban Bayramı'nda görüştükleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün bu konunun çözümü konusunda kendilerine söz verdiğini belirten köylüler, “Sayın Bakanımıza vermiş olduğu bu sözü hatırlatarak, artık bu yanlışa 'dur' demesini bekliyoruz. Aylardır defalarca anlatmaya çalıştık. Bu yapılmaya çalışılan çöp deposu sadece bölgede yaşayan insanlar olarak bizim sorunumuz değil! Düzce Ovası'nın tarım sulaması bu çöp deposunun 200 metre aşağısında akan Küçük Melen'nin suyuyla sulanıyor! Bunu nasıl göremezsiniz! Aynı Küçük Melen'in suyu İstanbul'un içme suyunun alındığı Melen Barajı'nı ana su kaynağını oluşturuyor. Bunu da mı görmüyorsunuz! Ayrıca 16 milyonluk bir yatırım orada kesinlikle yoktur. Örnekleriyle karşılaştırıldığında bu acı gerçek ortaya çıkacaktır!” ifadelerini kullandı.

“YARIN NEREDE NE OLACAĞI BELLİ OLMAYAN BİR BELEDİYE BAŞKANININ DAYATMASIYLA...”
“Bu köyleri yok etmeye kimsenin hakkı yoktur.” denilen açıklama şöyle devam etti: “Yarın nerede ne olacağı belli olmayan bir belediye başkanının dayatmasıyla da yok edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Daha en başında tüm itirazlarımıza rağmen bu belayı bölge halkının başına bela eden Eski Belediye Başkanı İsmail Bayram'ın bugün nerede ne iş yaptığını bilen var mıdır? Ama orada yaşayan bizler her gün o pis kokuyu çekmeye mahkum edildik. Evet Düzce'de bir çöp sorunu vardır; bizler bölgede yaşan insalar olarak konun uzmanı olmasak da bunun farkındayız. Fakat, böylesine önemli ve köklü bir sorunu çözdüğünü iddia ederek çok daha sorunlu bir yere taşımaya çalışılmasına ve bunda inat edilmesine bir anlam verememekteyiz. Orada tek cümlede geçen 4 köyün tarihi Düzce'nin tarihinden daha eskidir. O köyler Orhan Gazi'nin köyleridir. Bizler de Orhan Gazi'nin torunları olarak orada böyle bir yanlışın yapılmasına kesinlikle müsade etmeyeceğiz. Bu gün Düzce Belediyesinin yapmasına müsade etmiyoruz. Yarın orayı için almayı planlayan Özel şirketin de yapmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.  Düzcemizi seven, Düzce'mizi yaşayan herkese duyurulur!”