Düzce Belediyesi’ne ait Avni Akyol Parkı'nda bulunan Belediye Sosyal Tesisleri ve Uzunmustafa Mahallesi'ndeki Konak Eğlence ve Kültür Merkezi'nin Düzce Belediyesi’nin borçlarına karşılık olarak sosyal alandan ticari alana çevrilerek maliyeye devredildiği iddiasıyla Peyzaj Mimarları Odası tarafından başlatılan hukuk mücadelesi devam ediyor. Dava kapsamında Avni Akyol Parkı ile Konak Parkı’nda mahkemenin atadığı bilirkişiler tarafından keşif yapıldı. Heyetin incelemesinde hazır bulunmak üzere Düzce'ye gelen Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül Oruçkaptan ve Oda Hukuk Müşaviri Emre Baturay Altınok keşfin ardından basın açıklaması yaptı.

“Yeşil alanların ticaret alanlarına dönüştürülmesine karşıyız”

Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül Oruçkaptan konuyla ilgili olarak “Meclis kararlarını aldık. Gerekli incelemelerimizi yaptık. Bugün bilirkişinin keşfi için buradayız. Kent içindeki açık ve yeşil alanların ticaret alanlarına dönüştürülmesine karşıyız. Parklar, kentin nefes alan alanlarıdır. 1999 depremlerinde halkın sığındığı alanlar olmuştur. Düzce bir deprem kentidir. Biraz daha betonlaştığını görmekteyiz. Coğrafi konum olarak önemli kentlerimizdendir. Böyle bir adımın atılmasının sebebi, Düzce Belediyesi'nin borçlarını ödeyememesi nedeniyle iki önemli yeşil alanı ticaret merkezi haline getirerek rant alanına dönüştürmek istemesidir. Depremden sonra 4 kata kadar imar izni verilmiştir. Kent içinde çok fazla bir koruma olmamıştır. Düzce risk altında bir şehir olmasına rağmen böyle alanlar yok edilmeye çalışmaktır.” şeklinde konuştu.

“Düzceliler bu iki alana sahip çıkmalı”

Oda Hukuk Müşaviri Emre Baturay Altınok ise “Düzce Belediyesi’nin Mayıs ayında aldığı bir karardı. Düzce Belediyesi’yle konuya ilişkin gerekli yazışmaları yaptık. Planın içerisindeki değişikliklere tam olarak vakıf olduğumuz süreçte eylül ayı gibi davayı açtık. Şuanda iki mahkemenin keşfi yapıldı. Bir tanesi Avni Akyol Parkı, İnönü Parkı ile bütünleşik olarak şehrin merkezinde bulunan alanın ticari fonksiyon alanı haline çevrilmesidir. Bir diğeri Konak Parkı planının değiştirilmesidir. Düzce Belediyesi'nin borcuna ilişkin parkların maliyeye devrine dair davamız devam ediyor. Biz parkın park alanı olarak kullanılmasının çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Kamunun başka kaynaklar yaratarak borçlarını farklı yollarla ödemesi düşüncesindeyiz. Söz konusu imar değişikliği ve devir işlemleri gerçekleşirse Düzce merkez bu iki alanın kullanımından kamuya ait olarak kullanmaktan vazgeçmek zorunda kalacak. Düzceliler'in bu iki alana sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Haber:Y.SEVER