Aziziye Mahallesi’nde kurulan Perşembe pazarında soğan 7 buçuk lira, patates ise 5-6 liradan alıcı ile buluşuyor. Haber merkezimiz de pazarda hem vatandaş hem de esnafın nabzını yokladı.  

Esnaftan: Ben bile müşteri olayım ben yemem!
Patates fiyatlarının yağmurlar nedeni ile düşeceğini savunan pazarcı esnaflarından Metin Turan, fiyat artışındaki durumu şöyle değerlendirdi:

“Soğanın son zamanı artık çürüme zamanına geldi. Ne Merzifon çıktı, ne tokat çıktı, ne Polatlı tarafı çıktı. Onlar çıkmadığı için soğanlar yüksek sadece Adana’da, Hatay’da var. Bunlar da kendilerine göre fiyat belirliyorlar. Patates düşüşe geçecek yağmurlar nedeniyle. Vatandaş mecbur kaldığı için alıyor. Çoluğu çocuğu var. Ben esnafım normal vatandaş olsam ben almam. 7 buçuk liraya Türkiye Cumhuriyeti’nde soğan olmaz. 5 liraya Adana’dan çıkışı var. Nalburu var, KDV’si var, aracısı var. Ben bile müşteri olayım ben yemem. Asgari ücretle geçinen bir insan pazara çıkıyor en az 350-400 TL 4 hafta pazara çıksa asgari ücret sadece gıdayla bitiyor. Neyle geçinecek bu insanlar? Domates olmuş 5 lira biber olmuş 7 buçuk lira patlıcan olmuş 3 buçuk lira. Neyle geçinecek bu millet? Bunu düşünen yok. Sadece patates soğan yiyorlardı ona da koydular. Allah razı olsun.”



“Ben sattığım malı eve götüremiyorum çok pahalı”
Pazarın bitik olduğundan yakınan bir başka pazarcı esnafı Sevgi Turan ise şunları kaydetti:

“2 aydan beri ilk defa tezgah açıyorum çünkü bitik durumdayız. Satışlar durgun öğleden sonra azcık satış başladı. Gördüğünüz gibi 2 bin 500 liralık mal var tezgahta. Bin lira para toplamadık. Soğan olmuş 7 buçuk lira. Kim alacak? Ben sattığım malı eve götüremiyorum çok pahalı. Diyorlar ki pazarcı kazanıyor, pazarcı hiçbir şey kazanmıyor günü kurtarmanın peşinde. Eve ekmek götüremiyor. Asker çocuğum var çocuğuma yol parası gönderemiyorum.”



Fiyatların yüksek olması nedeniyle alışveriş dolabını dolduramamaktan yakınan vatandaşlar ise sitemlerini şu sözlerle dile getirdi.

“Artık bu devlete bir şey diyemiyoruz”
Melek Top: “Fiyatlar çok yüksek. Hele patates soğan ateş pahası alamıyoruz yani alanlar var alamayanlar var. Bazılarının yanına hiç yanaşılmıyor. Oğlum asgari ücretle çalışıyor, kendim kiracıyım yetmiyor. Şuanda 30 liralık alışveriş yaptım ama hiçbir şey yok. Tencereye ne koyacağız? Kendimiz ne yiyeceğiz? Canımız meyve istese alamıyoruz. Tencereyi pişirsen tencereye koyamıyorsun ne diyelim artık bu devlete bir şey diyemiyoruz.”



“Patatesle soğan almış başını gidiyor; sanki altınla yarış ediyor”
Sevda Oflu: Pazar çok pahalı hele patatesle soğan almış başını gidiyor. Sanki altınla yarış ediyor. 7 buçuk lira soğan, 6 lira patates. Ne yapacağız biz, ne alıp yiyeceğiz? Bir kilo alsan 3 tane giriyor poşete. Pazara 100 lira bütçe ayırmıştım dolma biber aldım 10 lira, fasulye aldım 10 lira, ikisi 20 lira zaten. 10’ar kiloda patates soğan alsam 100 lira zaten tencereye koyacak hiçbir şey alamıyoruz yani.



Selahattin Soykara: Vallaha enflasyona göre pahalı mı desem ucuz mu desem bizim için fark etmiyor. Pahalı. Hanım patates almış 5 lira, o da 1 kilo daha ne alalım?

Haber: Ö.YILMAZ