Akçakoca’da düzenlenen fındık paneline katılan CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, dün akşam Öncü TV’de Erol Tayhan’ın sorularını cevaplandırdı. Pekşen, öncelikle tarım politikası üzerinde konuştu. Türkiye’de sektörel planlama olmadığını belirten Pekşen, özellikle fındığı tüketim zincirine ulaşacak noktaya getirilmesi gerektiğini savundu.

FINDIK TEŞVİK ALTINA ALINMALI

Pekşen,  “Türkiye Dünyanın en çok fındık üreteni ancak çikolata üreteni değil,  bu yüzden dünyada fındık büyük ülkelerin tekelinde. Düzce’de fındık, süt, şeker, yağ var bir tek kakao yok.  Düzce dünyada en çok fındık üreten ili ancak ne yazık ki Düzce’nin yarısı kadar fındık üreten İtalya ile yarışamıyor.  Burada yapılması gereken sektörel planlama. Tüketim zinciri içinde olunması gerekiyor. marka üretmek kolay değil ama fındık sanayini tam teşvik kapsamına almalıyız.  Bu teşviki Karadeniz’in hepsine yaymalıyız.  Turizmde tekstilde ne yapıldıysa fındıkta da yapılmalı.” dedi.

ÜRETİCİ 1 KASIM’I BEKLESİN

Düzce’ye CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla geldiğini söyleyen CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, fındığa dayalı sanayi araştırmaları yaptıklarını dile getirdi.  CHP milletvekili üreticilere de fındığı pazara erken indirmemeleri hususunda tavsiyelerde bulundu.Pekşen, “ ürünleri yavaş yavaş pazara indirsinler. 1 Kasım’dan sonra bugünkü fiyatın çok üstünde fiyat oluşacak. Gücü olanlar bekletsinler.” diye konuştu.

BÖYLE BAKANLIK MI OLUR?

Devletin iş planı olmadığını öne süren Pekşen, Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına ilişkin eleştirilerini de sıraladı: “Böle gıda bakanlığı mı olur?  Dünyada şeker üretimi 171 bin ton. Tüketim 176 bin ton. 5 bin ton ihtiyaç var.  Ancak bizim pancar üreticimize ekmeyin deniliyor.  Bir yandan da 250 bin ton früktoz ithal ediliyor.  Üstelik früktoz kanserojen madde yayıyor.”

1 KASIM’DA DÜZCE’DEN MİLLETVEKİLİ ÇIKACAK

1 Kasım seçimleri ile ilgili iddialı konuşan CHP milletvekili Pekşen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1 Kasım sabahı kimin iktidar çıkacağını göreceğiz.  Çok iddialı söylüyorum. Düzce’deki adaylarımız da rahat olsunlar.  1 Kasımda buradan milletvekili çıkartacağız.”

DÜZCE’YE GELDİM KAHROLDUM

Pekşen, Düzce ile ilgili izlenimlerini aktardı ve Düzce’nin sahipsiz kaldığını söyledi: “ Düzce’ye geldim kahroldum. Burası sahipsiz. İki metropolün arasında, dünyaya fındık üreten 4. İl, İstanbul’un su kaynağı… Ama Düzce bu kadar ağır travma içerindeyken AKP oy alıyor.  Başbakan buraya geliyor. Sohbet etmeye geldim diyor. Düzce için proje ile gelmemiş. Düzce’yi göçe mahkum edeceksin. İcra dairlerini 5’e çıkaracaksın, yağmur suyuna fatura keseceksin sonra muhabbete geldim diyeceksin. Ne yüzle geleceksin. Bir hastaneleri okulları gösterselerdi.