Hükümet, Demokratikleşme Paketi’nin ardından, polisin yetkilerini artıran paket hazırlıyor. Paketin en önemli özelliği ise daha önce hâkim ve savcı talebiyle uygulanan önleme gözaltılarını bundan böyle 12-24 saate kadar, polis, hakim ya da savcı talebi olmadan göz altına alma yetkisine sahip olacak. Polis, eylem yapma ve olay çıkarma olasılığı olanları, doğrudan gözaltına alabilecek.

Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının ortaklaşa yürüttüğü çalışmaya göre, eylem yapma ve olay çıkarma potansiyeli olan örgütler izlemeye alınacak. İstihbarat raporlarının bu faaliyetleri doğrulaması durumunda, örgüt üyeleri hâkim ve savcı talebi olmadan doğrudan polisin isteği üzerine 12 veya 24 saat gözaltında tutulabilecek. Bu süre hâkim kararıyla uzatılabilecek. Mevcut uygulamada önleyici gözaltı için hâkim veya savcının talebi gerekiyor. 1 Mayıs ve Nevruz kutlamaları ile futbol maçları öncesinde hâkim kararıyla halen uygulanan önleyici gözaltı uygulaması, zaman zaman eleştirilere hedef oluyordu.

Polis bu uygulama ile birlikte potansiyel suçlu gördüğü vatandaşları 24 saate kadar hakim ve savcı onayı almadan gözaltına alabilecek. 

Haber: M. YILMAZ