Düzce’de 1999 yılında yaşanan depremlerin ardından evsiz kalanların ikameti için kurulan, aradan geçen yıllar boyunca oldukça eskiyen ve sağlıksız yapılara dönen prefabriklerden son kalanları kaldırmak için Valiliğin başlattığı çalışmanın hazırlıkları sürüyor. Gümüşpınar, Fevzi Çakmak ve Kiremitocağı prefabriklerinin ay sonunda kaldırılması planlanıyor.

 

Prefabrik sakinlerinin bir kısmı depremden bu yana bu yapılarda yaşayan ve ekonomik sorunları nedeniyle buradan kurtulmayı başaramayan ailelerden oluşuyor. Geriye kalanların bir bölümü ise, yoksulluk ve diğer nedenlerle buralara yerleşmek zorunda kalanlar...

 

Bu yapılarda kira ödenmemesi nedeniyle durumu nispeten iyi olan kişilerin de ikamet ettiği iddia ediliyor.  Sayıları az olmakla birlikte prefabriklerin bazılarında kamu memurlarının, hatta yöneticilerinin bile oturduğu iddialar arasında... Durumu görece iyi olanların ay içinde prefabrikleri kendiliğinden boşaltması bekleniyor.

 

Prefabriklerin ay sonunda kaldırılması mümkün olursa, depremden bu yana ekonomik sorunlar nedeniyle buralarda kalanlar bir şekilde valilik tarafından kira desteği gibi yardımlardan yararlanacak. Aynı ekonomik koşullara sahip olduğu bilinen, ancak depremden sonra prefabriklere yerleşen yoksulların durumunun ne olacağı ise uygulamanın gerçekleştirileceği ay sonunda belli olacak.