Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, tüm illere sosyal güvenlik müdürü ve yardımcılarının atandığı belirtilerek, 1 Ekim 2008'de tümüyle yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin mevzuat çalışmasının devam ettiği kaydedildi.

Süreç zarfında yaklaşık 50 milyon vatandaşımızı ilgilendiren sağlık karnesi uygulamasının kaldırıldığı, PTT ile yapılan anlaşma çerçevesinde emekli aylıkları, yaşlı ve özürlü aylıkları geçici iş görmezlik ödemeleri kuyruklarına büyük ölçüde son verildiği kaydedilerek, oluşturulan elektronik bilgi paylaşım sistemi sayesinde kurumlar arası gel-gitler ve kuyrukların ortadan kaldırıldığı bildirildi.

27 Mayısta yürürlüğe giren SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yasal düzenleme ile peşin ödemelerde prim borçlarına ilişkin ceza ve faizin % 85'inin, 12 aya kadar taksitlendirmelerde % 55'ini ve 24 aya kadar taksitlendirmelerde de % 30'unun silindiği belirtilerek, uygulamanın 28 Temmuzda sona ereceği ve bundan sonra bir erteleme ya da affın söz konusu olmayacağı ifade edildi.

Bu yapılandırmayla prim borcu olmayan işverenlere 5 puan prim indirimi getirildiği,çiftçi ve esnafın geliriyle orantılı olmayan prim borçlarıyla karşı karşıya bırakan Bağ-Kur basamak prim sisteminin kaldırıldığı, Sosyal Güvenlik Reformu ile primlerin cari ay takibine geçileceği kaydedildi..

615 bin 254 borçlu SSK iş yerinden 106 bin 45'inin başvuruda bulunduğu, 1milyon 425 bin 707 borçlu Bağ-Kur'ludan 206 bin 368 kişinin başvurduğu ve yapılandırmaya giren borç tutarının SSK için 9 milyar 890 milyon, Bağ-kur için 16 milyar 373 milyon YTL olduğu ve bu güne kadar yapılan net tahsilatın da 648 milyon YTL olduğu ifade edildi.

Ayrıca, son başvuru tarihi olarak belirlenen 28 temmuz 2008 günün “Ne Bakan ne de Bakanlar Kurulu tarafından uzatılmasının söz konu olmadığının altı çizildi.